Jazeman Jaafar heeft een dubbelslag geslagen in Monaco. De Maleisiër won niet alleen de race van pole, hij pakt ook de leiding in de stand over van teamgenoot Oliver Rowland.

In de kwalificaties begon het weekend al apart, een gedeelte van de tijdwaarneming functioneerde niet naar behoren, zodat een aantal snelle ronden niet werden verwerkt. Een gedeelte werd nog na de kwali uitgewerkt. In Groep 1 was Rowland de snelste, ver voor Nick de Vries en Tio Ellinas. De sessie voor groep 1 werd echter lang onderbroken door opruim werkzaamheden voor Philo Paz Patric Armand. De Indonesiër knalde bij de zwembadchicane in de boarding, hetgeen veel tijd kostte om schoon te maken.

In Groep 2 was Jaafar de snelste voor Matthieu Vaxiviére en Dean Stoneman. Omdat de tweede groep overall de snelste was, ging pole naar Jaafar, Rowland kreeg plaats twee, Vaxiviere drie en De Vries vier. Beitske Visser kreeg de 14e startplaats en Meindert van Buuren startte als 16e.

Bij de start was Rowland iets sneller weg, maar bij St. Devote aan de buitenkant inhalen is nog steeds weinigen gegeven , hij moest Jaafar dus weer langslaten. Achter hem had De Vries een goede start aan de buitenkant gehad, maar Vaxivière drukte de Fries naar buiten en ramde tegelijk Rowland, die daarmee een lekke band opliep. Vaxivière was het grootste slachtoffer van zijn actie, want de Fransman moest met een kapotte ophanging uitvallen. De Vries kon verder, maar punten kon hij vergeten.

In het melee gingen ook beide AVF-auto’s van de baan. Visser spinde en Alfonso Celis moest de escape gebruiken om verder te kunnen. Op weg naar de zwembadchicane crashte de Mexicaan en de race werd gestopt nadat Meindert van Buuren bovenop Bruno Bonifacio was gereden en twee auto’s in elkaar verstrikt in de boarding knalden.

Bonifacio werd op een brancard afgevoerd (al zwaaide hij wel naar toeschouwers) en de race werd met een safetycar restart hervat. Jaafar liep al snel weg van de rest en wist een voorsprong van 3 tellen op te bouwen die hij niet meer uit handen gaf. Achter hem hadden zowel Dean Stoneman als Tom Dillmann een eenzame race op twee en drie. De Engelsman en de Fransman profiteerden van de problemen in de beginfase en haalden een tweede en derde plaats op.

Rowland ontpopte zich tot smaakmaker van de tweede helft, de Brit moest van 12 de race opnieuw beginnen, maar haalde een paar leuke inhaalmanoeuvres uit de kast die eigenlijk helemaal niet moeten kunnen in het prinsdom. Het leverde Rowland de zesde plaats op en iets van schadebeperking tegen Jaafar. De Vries kwam in het stuk niet meer voor, hij reed uit als 11e, Visser werd als 13e afgevlagd.

Stand na twee raceweekends:

1 	Jazeman Jaafar 		49
2 	Oliver Rowland 	        48
3 	Matthieu Vaxivière      37
4 	Dean Stoneman 		33
5 	Tom Dillmann 		27
6 	Nyck de Vries 		24
7 	Pietro Fantin 		18
8 	Meindert van Buuren     18
9 	Egor Orudzhev 		12
10 	Tio Ellinas 		12

Het volgende raceweekend is volgende week in Spa Franchorchamps.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!