Meindert van Buuren kwam wel als eerste over de finish in de seizoensopener van de World Series by Renault in Motorland Aragon, maar door een tijdstraf werd Oliver Rowland tot winnaar uitgeroepen en haalde zijn team Fortec een 1-2 op.

De Lotus Charouz auto’s gingen goed in de kwalificaties. Matthieu was opnieuw de snelste van het hele veld, Van Buuren zette een vierde tijd. Omdat Gustav Malja (2e tijd) naar de laatste plaats werd teruggezet steeg hij zelfs naar de derde plaats. Beitske Visser maakte een foutje in haar laatste snelle ronde en kwam op 11 uit, Nyck de Vries mocht zijn race van plaats 9 beginnen. Nieuw in het kampioenschap is dat de twee races met verschillende achtervleugels worden gereden. Op zaterdag was de “low aerodynamics configuration” of LACS-wing verplicht.

De eerste bocht in Aragon is meestal een lastig karwei, zo bleek ook nu weer. Van Buuren rolde al voor de lichten uitgingen en koos meteen de aanval tussen Vaxiviere en Rowland, die geen enkel risico nam. Ik zag hem in mn spiegel aankomen en dacht “Jeez, dit wordt een crash.” Ik liet m langs en vroeg aan mn team of hij misschien te vroeg was gestart en ze bevestigden dat Vaxiviere werd door de aanval van Van Buuren naar de zijkant gedrongen en moest Dean Stoneman langslaten.

Achter hen ging het mis toen Roberto Mehri van de weg ging en een stuk voorvleugel verloor in een akkefietje met de Tech1 auto’s van Roy Nissany en Aurelien Panis. Ook de Carlin auto’s van Tom Dillmann en Sean Gelael kwamen in het gewoel terecht toen Dillman Tio Ellinas aantikte. Malja kon door alle drama in de eerste bocht veel terrein winnen en kwam als 15e door. Ook Pietro Fantin schoof dankzij die eerste bocht veel plaatsen op.

Van Buuren was eigenlijk de hele race onbedreigd de leider, te meer omdat Rowland zijn banden spaarde voor het geval zijn teamgenoot Jazeman Jaafar nog lastig ging worden. De wedstrijdleiding gaf Van Buuren 20 seconden tijdstraf en hij bleef behoorlijk gas geven om maar zo weinig mogelijk plaatsen te verliezen. Aan de finish werd Rowland dus als winnaar afgevlagd voor Jaafar en Stoneman. Vaxiviere had een halve race geprobeerd de Engelsman in te halen, maar hij vergde teveel van zijn banden en moest met de vierde plaats genoegen nemen. Van Buuren had genoeg tijd gewonnen op Fantin om als vijfde te worden geklasseerd.

Mehri kende bij zijn terugkeer in de WSR een lastige race. Hij kon door de schade aan zijn voorvleugel niet zoveel snelheid maken op het lange rechte stuk en blokkeerde iedere keer bij het remmen zijn linkervoorwiel, waar dus een flatspot op kwam.

Bovendien kreeg hij last met Nissany, die twee ronden achterlag maar bij gebrek aan tegenstand maar met Mehri en Bruno Bonifacio ging knokken, die zelf al om 2 punten voor de 8e plaats vochten. Het leverde leuke beelden op, maar ook frustratie bij de pits van Draco en Pons Racing. Uiteindelijk liet Mehri lopen en trok zich in de pits terug, zodat Dillmann en Malja ook nog in de punten reden.

De Vries had een redelijk anonieme race, hij wist in de start drie plaatsen op te schuiven naar 6, maar in de eerste ronden moest hij Fantin nog langslaten, die daarna gestaag bij hem wegliep. Eindresultaat een zevende plaats. Voor Visser was race 1 al afgelopen voor ie begon, omdat haar AVF auto in de eerste versnelling bleef steken tijdens de opwarmronde.

Stand na 1 race:

1 Oliver Rowland 	25
2 Jazeman Jaafar 	18
3 Dean Stoneman 	15
4 Matthieu Vaxivière 	12
5 Meindert van Buuren 	10
6 Pietro Fantin 	8
7 Nyck de Vries 	6
8 Nicholas Latifi 	4
9 Tom Dillmann 		2
10 Gustav Malja 	1


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!