Nyck de Vries had lang uitzicht op een overwinning in de tweede race van het WSR-weekend in Aragon, maar een laatste aanval van Matthieu Vaxivière verraste hem zodanig dat hij de Fransman nog bijna uit de wedstrijd tikte.

In een kwalificatie die droog begon maar nat eindigde was de Vries goed omgegaan met de wisselende omstandigheden. In de steeds slechter wordende omstandigheden van run 1 was hij nog maar 11e en was het verrassend Alfonso Celis Jr. die het snelste was. Met nog drie minuten begon de Vries aan de tweede run en wisselde vooraan stuivertje met Tom Dillmann en Oliver Rowland. Vaxivière kwam er in de laatste ronde nog tussen, maar de Vries had wel pole.

Waterballet

Door de zware regenbuien werd besloten de race achter de safetycar te beginnen, maar na drie ronden werd het weer nog slechter en na 13 minuten kwam er een Rode Vlag om te wachten tot de buien overgingen. Toen dat gebeurde ging het veld weer naar buiten, al maakte Vaxivière een clutchfout en liet de Lotus afslaan. Pas nadat zes man hem waren gepasseerd kon de Fransman alsnog wegkomen (als het hele veld aan hem voorbij gegaan was, had hij achteraan kunnen beginnen)

Na nog twee rondjes safetycar ging de Vries traag als een slak op de laatste bocht af, zo traag dat Egor Orudzhev zich verkeek en naast de baan belandde. De Vries pakte een goede run en liep al snel weg van Vaxivière, terwijl Rowland en Jaafar zowat over elkaar heen buitelden om elkaar in te halen, maar allebei wel een paar keer wijd gingen en hun gewonnen voorsprong weer zagen verdwijnen.

Alternatieve strategie en een night_mehri

Een aantal rijders (onder wie Gustav Malja, Roberto Mehri en Beitske Visser) besloot al op de eerst mogelijke ronde binnen te komen voor een stop, maar dat had niet het gewenste effect, Visser en Malja eindigden zelfs laatste en voorlaatste. Ook Mehri had zoals Martin Haven in een jolige bui opmerkte “een night_mehri weekend” al wist hij in het slot nog Bruno Bonifacio en Orudzhev achter zich te houden.

Grootste verliezers waren Dean Stoneman en Pietro Fantin. Fantin was als vijfde vertrokken, maar kwam na enkele verloren duels op tien te rijden en werd in het slot nog buiten de punten gedrongen. Stoneman reed een tijd op vijf rond, maar in zijn duel met Dillmann ging hij van de baan en verloor twee plaatsen. Na de pitstop pakte hij er een terug, maar doordat hij te snel door de pits was gereden viel hij met een tijdstraf terug naar de 13e stek.

Vooraan was De Vries samen met Vaxivière gaan stoppen en de Charouz Lotus crew won twee tellen met de stop, waardoor de Fransman de Fries vlak op de hielen zat. Vaxivière had nog een momentje dat zomaar mis had kunnen lopen toen hij bovenaan het lange rechte einde de natte kerb raakte en bijna van de baan ging. Maar hij kwam weer tot het achterwiel van de Vries, tot dat moment in de laatste bocht.

Wanhoop?

De Vries had de voorgaande ronden steeds links de bocht aangesneden om zoveel mogelijk tractie te hebben, nu koos hij echter de rechtse lijn om zowel te verdedigen als niet teveel wheelspin te hebben. Vaxivière profiteerde met een goede manoeuvre buitenom. Helaas liet de Vries daarna een trekje zien wat ik vorig jaar in Spa in de F2.0 ook zag, je tegenstander die veel sneller is proberen te intimideren en af te knijpen. Vaxivière zette door en de DAMS auto ramde vol in de zijkant van de Lotus. De Vries verloor veel snelheid en Vaxivière haalt dan toch eindelijk zijn verdiende overwinning op.

De Vries kwam op 3 tellen als 2e binnenhinkelen en mocht naar eigen zeggen van geluk spreken dat hij gefinisht is Het stuur stond zowat verticaal Ver achter de kibbelaars kwam Rowland als derde binnen, met een ruime voorsprong op Tio Ellinas, die door het middenveld was gekomen en nog een vierde plaats ophaalt. Meindert van Buuren liet een heel goede race zien na zijn pitstop en zette zelfs een paar keer de snelste ronde. Dankzij Stoneman’s tijdtstraf schoof Van Buuren nog op naar plaats zes.

Stand na één raceweekend:

1 	Oliver Rowland 	        40
2 	Matthieu Vaxivière 	37
3 	Jazeman Jaafar          24
4 	Nyck de Vries 	        24
5 	Meindert van Buuren 	18
6 	Dean Stoneman 	        15
7 	Tio Ellinas 	        12
8 	Tom Dillmann 	        12
9 	Pietro Fantin 	         8
10 	Nicholas Latifi          4

Volgende race is tijdens het GP-weekend van Monaco op 24 mei