Dat het met Ferrari in de F1 op dit moment slecht gaat hoeft niet meer uitgelegd te worden na de eerste Formule 1 race in Oostenrijk, maar gek genoeg slaat die malheur niet toe in de opstapklassen. Maar liefst vijf van de Ferrari Academy stonden in de eerste twee Formule 2 races aan de start, drie stonden er op het podium.

In dit seizoen gebruikt de F2 voor het eerst sinds 2011 een nieuwe bandenmaat. Vanaf de introductie van de Gp2 tot vorig jaar is altijd met 13 inch velgen gereden. Nu kiest men er voor om 18 inch velgen te gebruiken met een groter loopvlak. Het zorgt er gelijk voor dat het speelveld voor dit jaar een beetje groter is geworden. Vroeger kon je als rookie binnen een paar weekends geen goede races neerzetten als je de banden kenden (wie herinnert zich nog Nyck De Vries en Robin Frijns die in hun eerste race expres de grenzen moesten opzoeken om te kijken hoeveel de band aankon) Maar dankzij die 18 inch velgen werd een en ander door elkaar gehusseld

Race 1: Kleine voorbode van de F1

Guan You Zhou leek in de kwalificatie al de te kloppen man te zijn. De Chinees in dienst van Uni Virtuosi zette de poletijd met bijna een halve seconde op de rest van het veld. De verrassing stond naast hem, de Braziliaan Felipe Drugovich die rijdt voor het NL’se team MP Motorsport. Drugovich kende ik al uit de kleinere klassen F4, de Indische MRF Challenge en het Euroformula Open waar hij zich goed liet zien, maar in de F3 vorig jaar viel het tegen. Nu was hij een paar duizendsten sneller dan gevestigde namen als Ferrari junioren Callum Illot en Mick Schumacher en Renault Junior Christian Lundgaard. Ook RBR heeft dit jaar twee talenten in de F2 rondrijden, Japanner Yuki Tsunoda en Indiër Jehan Daruvala. Juri Vips is enigszins verrassend voor de Japanse Super Formula ingeschreven.

Bij de start maakte Ilott een superstart en haalde richting Remus Zhou in voor de leiding. Dat duurde niet zo lang want nog in de zelfde ronde pakte de Chinees hem terug in Rindt. Achter hen waren de RBR talenten met elkaar in de clinch geraakt doordat Tsunoda Daruvala in de rondte tikte. Drugovich kon het hoge tempo niet lang volhouden en werd al snel door Schumacher en Lundgaard gepasseerd. Hij ging als een van de eerste de softs omruilen voor harde banden, maar het had niet echt veel effect op dat moment. Marcus Armstrong ging een ronde later en timede beter, want de Kiwi steeg daarna steeds een plek doordat de concurrentie ook ging stoppen.

Zhou reed een paar ronden langer door en kwam na de pitstops weer als leider naar buiten, met 1 tel voorsprong op Schumacher en Ilott. Helaas sloeg net als bij Max het noodlot toe, een sensor die de auto in safe mode liet schieten. Het werd wel gerepareerd, maar voor de Chinees waren alle kansen op punten weg. Schumacher liet zich kort daarna door Ilott verschalken en de Duitser probeerde zo fanatiek de leiding te heroveren dat hij zich na een SC situatie voor de auto van Markelov verremde kort na de herstart en naar plek 11 terugviel. Armstrong pakte het aangeboden met beide handen aan en toen Robert Schwartzmann ook nog aansloot fabriceerde de Ferrari Academy een “uno-due-tre”. Ilott won met 8 tellen voorsprong op Armstrong en Schwartzmann. Pole voor de tweede race ging naar Drugovich die zich toch weer naar plek 8 had geknokt.

Race 2: eenzaam aan de top

Drugovich kreeg bij de start Louis Deletraz naast zich en op de tweede rij stonden Giuliano Alesi en ex RBR talent Dan Ticktum, nu actief voor DAMS. De Braziliaan hield netjes de leiding vast terwijl Deletraz, Ticktum en Alesi allen in het pak leken te worden gestoken door Armstrong die Ilott’s bliksemstart kopieerde en meteen van 7 naar 3 klom. Maar vervolgens leek niemand echt weg te kunnen rijden door allerlei incidenten. Eerst moest er een SC komen voor Alesi, die met een geplofte motor stilviel, vervolgens ging Daruvala te woest te werk tegen Luca Ghiotto en Zhou, waardoor de Italiaan stilviel en de Chinees weer veel tijd verloor buiten zijn schuld.

Nadat die rommel was opgeruimd en Drugovich weer even kon weglopen, viel de zaak weer stil achter de SC doordat Amstrong zijn auto er mee ophield. Drugovich leek de harde banden echter beter te begrijpen dan de softs en liep iedere herstart weer net genoeg weg om buiten DRS bereik van Deletraz te blijven. Daar achter wist Ticktum een derde plek te verdedigen tegen Lundgaard en Schwartzmann, terwijl Drugovich’ teamgenoot Nobu Matsushita Schumacher bijna tot waanzin dreef door zijn excellente verdediging. De Japanner kwam uiteindelijk ook als zesde binnen, Schumacher moest met 2 punten en een zevende plek genoegen nemen, niet de oogst waar hij op had gehoopt.

Vooraan was Drugovich niet meer in te halen en de Braziliaan pakte de eerste overwinning voor MP sinds Sergio Sette Camara in 2017 in Spa de sprintrace op zijn naam schreef, Deletraz en Ticktum mochten als tweede en derde mee naar het podium. Voor Zhou eindigde de race met een 14e plaats. Net als de RBR talenten Daruvala en Tsunoda scoorde hij geen enkel punt in de races, al kan hij wel nog vier punten voor de pole bijschrijven. Drugovich pakte tevens een extra punt voor de snelste ronde

Stand na één  raceweekend
1. Callum Ilott – 27
2. Robert Shwartzman – 23
3. Felipe Drugovich – 21
4. Dan Ticktum – 20
5. Louis Del̩traz Р18
6. Marcus Armstrong – 18
7. Christian Lundgaard – 18
8. Giuliano Alesi – 8
9. Japan Nobuharu Matsushita – 6
10. Guanyu Zhou – 4

Ook in de stand dus twee Ferrari junioren aan kop met Illot en Schwartzmann. Drugovich en Ticktum verrassen als 3e en 4e en Zhou heeft een inhaalrace te rijden komend weekend. Schumacher haalt door zijn mislukte race 1 de top10 voorlopig niet met slechts 2 punten. Komende races zijn aanstaande zondag opnieuw in Oostenrijk


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!