Voor UNI Virtusio Racing lijkt in de Formule 2 een soort Brawn GP jaar aan te breken. Het team verloor zijn geldkraan doordat Russian Time ermee stopte, maar dankzij Luca Ghiotto lijken ze toch mee te gaan doen om de knikkers. Op het harde Bahreinse asfalt kwam de oude tactiek van Charles Leclerc, een sprintrace met pitstop weer bovendrijven.


© fiaformula2

Mick Schumacher had de pole en had ook een goede start. Hij blokte meteen Jack Aitken aan de binnenkant, terwijl Nyck de Vries en Louis Deletraz buitenom probeerden aan te vallen. De drie kemphanen raakten elkaar in bocht vier en moesten helemaal van de baan af, zodat de twee DAMS auto van Nicolas Latifi en Sergio Sette Camara een paar plaatsjes cadeau kregen en Ghiotto en Antoine Hubert zich in de strijd konden mengen.

Should I stay (out) or should I go (in)

Mick kon de leiding niet lang verdedigen tegen Sette Camara en viel vrij snel terug naar plek 5 toen ook Latifi, Ghioto en De Vries hem inhaalden. Niet heel onverwacht, want ieder duel dat je moest uitvechten liet je banden alleen nog verder slijten. Mick was duidelijk niet van plan te stoppen, Ghiotto wel. De Italiaan ging zo hard dat het eigenlijk de enige mogelijkheid was. Vorig jaar was het De Vries niet gelukt weer omhoog te komen, Leclerc dus in 2017 wel. Het was echter Nobu Matsushita die nog een rondje eerder binnenkwam en het bal opende. Ook Jordan King was iets vroeger met zijn stop.

Zelf had ik zo gedacht (en Alex Jacques én Ronald van Dam dachten hetzelfde) dat er zo rond rondje 10 gestopt ging worden. En precies zoals verwacht ging Ghiotto toen ook de pits in. De Vries volgde. Beiden reden al snel de snelste ronden in het veld, maar het viel wel op dat de UNI Virtuosi auto veel makkelijker door de middenmoot weer omhoog kwam dan de ART. Ondertussen leken de DAMS-rijders ook nog Ghiotto te gaan helpen door met elkaar te gaan knokken.Twee man waren intussen duidelijk te laat met hun stops. Hubert wachtte nog twee rondjes voor hij stopte en Nikita Mazepin was zelfs nog een ronde later, waardoor hij met Mahaveer Raghunatan om de Rode Lantaarn kon knokken, want de Indiër had zijn auto af laten slaan bij de start.

Va bene Luca

Ghiotto geloofde eigenlijk zelf niet, maar hij had op zijn nieuwe set banden een moordend tempo te pakken en was binnen twee ronden van het einde aangesloten bij de DAMS auto’s. Ze hadden helaas geen kans en zagen de Italiaan er mee heen rijden. Wel hadden ze voldoende voorsprong om weer op het podium te komen (Sette Camara 2e, Latifi 3e), waardoor DAMS bij de constructeurs stevig aan de leiding staat. De tweede UNI Virtuosi met Guan You Zhou kwam ook nog flink opzetten en verschalkte nog Deletraz en Mick voor de vierde plaats.

De Vries kon nét het gat met de Duitser niet meer dichtrijden en strandde op plek zes, wel had hij nog de snelste ronde gepakt en twee bonuspunten gescoord. Het laatste punt ging naar Jordan King, die als 8e er nog één punt uithaalde. Zijn teamgenoot Raghunathan scoorde alleen strafpunten, want hij reed na zijn klassering als 19e zijn outlap op racesnelheid terug naar de pits, waarvoor de groene tafel hem 10 plaatsen gridstraf oplegde. Een beetje overbodig aangezien hij waarschijnlijk in Baku over drie weken toch weer achteraan zal staan.

Stand na één raceweekend
1. Luca Ghiotto – 37
2. Nicholas Latifi – 35
3. Sérgio Sette Câmara – 27
4. Louis Delétraz – 16
5 Anthoine Hubert – 12
6. Nyck de Vries – 12
7. Guanyu Zhou – 11
8. Mick Schumacher – 8
9. Jack Aitken – 6
10. Nobuharu Matsushita – 2

Dankzij zijn goede sprintrace staat Ghiotto toch bovenaan in de stand, twee punten voor op Latifi en tien punten voor op Sette Camara. Het gat naar Deletraz is al een stuk groter met 21 punten, De Vries staat op precies 25 punten achterstand, heeft dus wat werk te doen. Hij staat bovendien gelijk met beste rookie Hubert, nog voor Zhou en Mick. De volgende race is het stratencircuit van Baku, waar als bocht 1 de omgekeerde versie van “Lisboa” ligt te wachten om argeloze rijders te verrassen. Het record staat op vier keer de muur raken in alle sessies (training, kwali, main race en sprint race). Kijken wie dreigt dat te evenaren!


Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!