Met nog minder dan een week te gaan tot de start van het nieuwe Formule 1 seizoen waagt de F1pits redactie zich aan een voorspelling voor 2009. Wie gaat er met de titels lopen en wie valt er door de mand? Met een glazen bol en een flinke dosis redenering proberen we op die vragen een antwoord te vinden.

Kimi Raikkonen wordt dit jaar kampioen

Hij was passé, klaar om ermee te stoppen en ging aan de kant geschoven worden. De Fin heeft dus nog wat recht te zetten en monden te snoeren.

De wagen van vorig jaar lag Raikkonen niet echt. Hij kreeg de banden nooit opgewarmd voor een goed kwalificatierondje en had het moeilijk met het ondersturende karakter van de F2008. Daarom speelt de terugkeer van de slicks in het voordeel van de kampioen van 2007.

Vergeet ook Fernando Alonso niet. Hij heeft nog unfinished business en wil die derde titel te pakken krijgen. Als geen enkel team er echt bovenuit steekt dan durf je wel eens voor de beste rijder van het moment te gaan, en dat is nog steeds Fernando Alonso.

Verder zijn er natuurlijk ook nog de hoofdrolspelers van vorig jaar: Lewis Hamilton en Felipe Massa.

Ferrari pakt de derde opeenvolgende constructeurkroon

Als het team van Maranello de afgelopen jaren één ding bewezen heeft, dan is het wel dat het een ongelofelijk snelle wagen kan bouwen. Tel daar nog eens het sterkste rijdersduo van het veld bij en je hebt meteen een stapje voor op de rest. Zolang de wagen maar de eindstreep haalt…

Als de wagen van Brawn even snel is als tijdens de wintertests, en even betrouwbaar is als het team doet uitschijnen dan kan je dit “nieuwe” team bij de favorieten schrijven. Wat een vernedering zou dat niet zijn voor Honda?

De sleutelvraag is natuurlijk: Wat hebben ze de afgelopen maanden bij McLaren gedaan? Is het team echt zo traag of wilden ze de concurrentie op het verkeerde been zetten? Als het echt om een groot aerodynamisch probleem gaat, dan is dat niet op een paar dagen opgelost…

Kimi, BMW en Brawn zullen teleurstellen

Het kan snel gaan. Helemaal aan het begin word je nog tot favoriet uitgeroepen en nu sta je in het rijtje losers. De meningen zijn enorm verdeelt over Kimi Raikkonen. Sommigen verwachten dat hij opnieuw tweede viool zal moeten spelen, anderen zien hem meer als solist.

BMW maakte de afgelopen jaren een sterke opmars, maar daar komt dit seizoen een einde aan. De aansluiting met de absolute top komt er niet en Nick Heidfeld zal daarvoor mee de prijs moeten betalen.

Het Brawn GP team blijft een raar verhaal. From zero to hero, maar niet iedereen is overtuigd.

Nieuwe regels, winnaars en een nieuw lief…

… voor Bernie. Even terug naar de F1: Nu de wereldeconomie er niet meer zo goed voor staat als een jaar geleden zal het clubje van Max Mosley er alles aan doen om de kosten nog meer te drukken. Er zitten dan ook een pak vernieuwingen aan te komen voor 2010.

Sebastian Vettel zal zijn Red Bull wagen als eerste over de streep krijgen. Kimi gooit na 2010 de handdoek, Fernando Alonso neemt z’n plaats in. Max is de geslagen hond, no pun intended, en wordt aan de deur gezet bij de FIA. Jean Todt neemt zijn rol over.

En Bernie? Die gaat met dat jonge model genieten van het mooie weer aan een tropisch strand. Wie zou het hem kwalijk kunnen nemen.

By peter