Ondanks alle aerodynamica en de rijders zou een F1 wagen nergens geraken zonder de motor. Het gebrul van een F1 motor is één van de herkenbaarste geluiden ter wereld. Toch is het geluid sinds de invoering van de 2.6 V8 motoren drastisch veranderd. Ondanks die omschakeling blijft een F1 motor nog steeds een hoogtechnologisch wonder dat meer dan 700 PK produceert, goed voor een 360 km/uur.

We gebruiken elk materiaal dat we kunnen gebruiken voor een F1 motor, Zegt Luca Marmorini van Toyota. Je komt er aluminium tegen dat via een ingewikkelde procedure in de juiste vorm werd gegoten maar ook carbon. Om het zwaartepunt zo laag mogelijk te houden gebruiken we de zwaarste materialen onderaan.

Een motor heeft nog steeds hulp nodig van een versnellingsbak. Die is niet bepaald dezelfde als de bak met knuppel die je in je wagen vindt.

Om te beginnen moet een F1 rijder via een simpel hendeltje aan het stuur schakelen. Ook wordt er steeds vaker een naadloze omschakeling toegepast. Zo blijft er een constante acceleratie wanneer er van versnelling wordt gewisseld. Hierdoor bereikt een wagen sneller z’n topsnelheid.

Die 700 PK moet op de juiste manier van de motor naar de wielen worden overgebracht. In een gewone wagen zitten de motor en de versnellingsbak gewoon in dezelfde container maar in een F1 wagen maakt de versnellingsbak deel uit van het chassis.

Uitlaat en radiatoren

Toch heb je meer nodig dan een goede motor en een versnellingsbak. De uitlaat speelt een belangrijke rol in de strijd om zoveel mogelijk kracht. Hoe efficiënter een motor kan ademen, hoe beter hij zal werken.

Het principe van een F1 uitlaat is hetzelfde als dat van een gewone wagen: Gassen worden via de achterkant weggeleid van de motor. Toch zit een F1 uitlaat ingewikkelder in elkaar omdat er steeds gestreden wordt om zo aerodynamisch efficiënt mogelijk te zijn. Daarom is het uitlaatsysteem zo ontworpen dat het zo dicht mogelijk bij de motor zit. Een goede uitlaat zorgt dus voor een optimale werking van de motor zonder teveel aerodynamische invloed te hebben.

Mensen die motoren ontwerpen starten met de binnenste werking van de uitlaat. We zorgen ervoor dat dit op punt komt te staan, net zoals bij een orgel. Zo zorgen we ervoor dat de motor het beste kan presteren.

Maar al die kracht zorgt voor enorm veel hitte. Door die enorme hitte zie je soms zelfs de uitlaat van de wagen opgloeien wanneer een F1 motor op volle toeren draait. Een oververhitte motor kan voor problemen zorgen en dus moeten de radiatoren de motor weer afkoelen

De radiatoren van Toyota worden gemaakt door Denso. Ze zitten in de sidepods en bevatten ongeveer drie liter koelvloeistof. Om alles fijn te kunnen afstellen bevat het bodywork enkele verschillende ventielen. Zo kan er, afhankelijk van de situatie, meer of minder lucht bij de radiatoren komen om alles af te koelen.

De radiator is zeer belangrijk voor de snelheid van de wagen. De manier waarop de motor met alle onderdelen samenwerkt zorgt voor de snelheid. Omdat een kleinere radiator ervoor zorgt dat je gemakkelijker een aerodynamisch snelle wagen kan ontwerpen proberen we hem zo klein mogelijk te houden.

By peter