De kans bestaat dat er in juli formule 1-wagens door de straten van Londen zullen razen. Het gaat uiteraard (nog?) niet om een race, maar wel om een demonstratie in aanloop naar de Britse GP. De eigenaars van de F1 hebben de plaatselijke Westminster City Council gecontacteerd om die plannen concreet te maken.

De lokale overheid zou nu bezig zijn met een rapport om aan te geven wat er nog geregeld kan worden op korte termijn. De Britse GP in Silverstone staat immers al gepland voor binnen 2,5 maanden, op 16 juli. Ter promotie van de race zouden de woensdag voordien, op 12 juli, enkele rijders een show moeten geven op de openbare weg.

Een van de hoofdredenen waarom de F1 nu pas komt aandraven met dat idee is een wetswijziging in de Britse Road Traffic Act. Vorige maand heeft het parlement daar een amendement aan toegevoegd dat het eenvoudiger moet maken om motorsportevenementen op de openbare weg te houden.

Voor die wijziging moest het parlement daar bij iedere aanvraag van een organisator een oordeel over vellen. Nu mogen de Britse Motor Sports Association en de lokale overheden zoals de betrokken gemeentebesturen beslissen of een race of shakedown op de openbare weg mogelijk is.

In 2004 raasden er voor het laatst F1-bolides door de Britse hoofdstad. Toen namen acht teams deel aan een demonstratie tussen Regent Street en Piccadilly Circus. Een half miljoen mensen verzamelde toen in de binnenstad om een glimp op te vangen van de racewagens. Strikt genomen was dat echter niet de laatste F1-demonstratie in Londen, want in 2010 gaven Mark Webber en zijn Red Bull-crew een pitstopdemo aan de Big Ben.

De voorbije jaren werden onder impuls van Bernie Ecclestone al eens de opties bekeken om een echt GP-weekend te houden in Londen, maar dat is voor alle duidelijkheid nu niet de bedoeling. Bovendien lijkt het huidige gemeentebestuur, met burgemeester Sadiq Khan op kop, sowieso niet echt geïnteresseerd in de hypothese van een Londense Grand Prix.

De vervuilende uitstoot van de F1-wagens is voor hen een groot struikelblok. Ook de geluidsoverlast voor de Londenaren is een probleem dat moeilijk aan te pakken valt. Daarom ziet de Londense overheid overigens wel mogelijkheden voor een Formule E-manche.

Ten slotte zou er een enorme verkeerschaos rondom het stratencircuit ontastaan. Het duurt immers vijf dagen om alle faciliteiten van een F1-Grand Prix te installeren in de metropool. Vervolgens zijn er drie racedagen en uiteindelijk duurt het nog eens drie dagen om alles weer af te breken en op te ruimen.

Met andere woorden: een groot deel van het centrum van Londen zou meer dan een week verkeersvrij moeten blijven. Een echte race zit er dus niet meteen aan te komen, maar met wat inspanningen van de Westminster City Council en de Greater London Authority zou een demonstratie in juli toch al mogelijk moeten zijn.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!