Foto: Cas Poldermans

Tegenwoordig rijden de Formule 1-teams niet meer zoveel op testcircuits. Dat komt ten eerste doordat dit door de reglementen deels aan banden is gelegd, en ten tweede omdat veel ervan in een simulator tegenwoordig goedkoper kan.

In Nederland staat nu ook een race-simulator waar coureurs uit binnen-en buitenland komen trainen. De simulator wordt gerund door Atze Kerkhof mede-eigenaar van het bedrijf Adrenaline Control. Onder de rook van luchtbasis Gilze-Rijen heeft Kerkhof daar één zeer realistische simulator gebouwd.

Atze Kerkhof is team manager en coureur voor Team Redline; het meeste succesvolle SIM-racing team ter wereld. Daarnaast werkt Kerkhof ook als performance engineer voor diverse raceteams. Een unieke combinatie die Kerkhof in staat stelde een realistische simulator te bouwen. Oorspronkelijk was de Dome van Adrenaline Control een F16 simulator maar hij is omgebouwd tot racesimulator voor de autosport.


Foto: Cas Poldermans

GPPits.net bezocht de simulator.  Het doel van Kerkhof is het bijspijkeren van coureurs en het op niveau brengen van talenten.
Alle KNAF Talent First coureurs trainen hier, sommige meerdere keren per week, zo vertelt hij. Ik ben zelf topsporter geweest, op de schaatsbaan. Ik wilde altijd beter worden.
Dit wil ik ook met de coureurs doen. Het is uitdagend om met het niveau “jong oranje” te werken, die jongens pikken zaken snel op en vechten voor elke centimeter. We trainen op de circuits waar de coureurs gaan rijden. Ze leren onder andere de ins & outs van de circuits kennen, hoe ze de bochten aansnijden.

De KNAF Formule 4 coureurs hebben zich in onze sim vorig seizoen voor kunnen bereiden voor hun eerste race op Sochi. Hier konden ze de specifieke rijstijl, van remtechniek tot gears uitgebreid trainen in de sim. Het resultaat was dat ze vanaf de eerste vrije training dominant vooraan stonden. Dat weekend hebben ze gedomineerd en Richard Verschoor werd vervolgens direct getekend door Red Bull. Het nut van de simulator was deze race significant. De rest van het seizoen hebben we deze werkwijze doorgezet met als resultaat: 18 overwinnen van de 20 races en 20 pole positions. 

In de simulator zitten alle circuits. Ik kan de simulator instellen zoals wij willen.
Welke klasse wil je rijden? Wil je met oude banden rijden, of met nieuwe? De hoeveelheid benzine, de set-up, alles is mogelijk. Als je in een simulator snel bent dan ben je dat op het circuit bijna altijd ook, en andersom geldt dat ook. Testen in een simulator is veel goedkoper dan op het circuit en er kan een foutje gemaakt worden. Je rijdt namelijk niet meteen je auto in puin bij een crash. Niet voor niets werken alle Formule 1-teams tegenwoordig ook met simulatoren. 


Foto: Cas Poldermans

Bij ons bezoek zit Rinus “Veekay” van Kalmthout in de simulator. Rinus Veekay maakt volgend jaar de overstap van karting naar autosport en zal debuteren in Amerika in de nieuwe USF2000-klasse. Om zich voor te bereiden op de voor hem nieuwe circuits, komt Rinus twee dagen per week bij Adrenaline Control.

Ik kan alle circuits hier oefenen, zo vertelt Van Kalmthout. Ik kan zelfs op het stratencircuit van St. Peterburg rijden, waar de eerste race is. In de praktijk kan ik daar natuurlijk nooit testen. Ik heb info gekregen van de circuits mijn team Carlin, samen met Atze kan ik nu al ervaring op doen en de ideale lijn leren. Atze heeft de simulator zo ingesteld zodat ik in een USF2000-bolide kan rijden. Ik kom nu uit de karting, met elke testkilometer doe ik extra ervaring op.

Vader Marijn van Kalmthout, die onder andere in Boss GP reed, vult aan: Het is echt ongelofelijk, in mijn tijd kon dit niet. Rinus kan hier op alle circuits rijden. Zelfs op stratencircuits waar niemand kan testen. De tijden van de simulator komen ook overeen met de tijden op het circuit.

“Veekay” is overigens niet de echte naam van Rinus van Kalmthout: Van Kalmthout wordt moeilijk uitgesproken in Amerika. Een journalist maakte er Veekay van en die naam houdt ik nu aan. In Amerika doen meer coureurs dit, Google bijvoorbeeld maar eens hoe Tony Kanaan in het echt heet. (Antoine Rizkallah Kanaan Filho red.)

Ik heb heel veel zin om in Amerika te gaan rijden. Het is niet het meest gebruikelijke pad, maar wel een goed pad. Samen met mijn vader heb ik alle opties afgewogen, ik denk dat dit het beste is voor mijn carrière. Ik wil succesvol autocoureur worden.

De kans dat je de Formule 1 haalt is heel klein, ik denk dat dit pad mij de beste kansen beidt. De USF2000 is de opstapklasse in het zogenaamde Mazda Road to Indy programma.  Hierin kun je via de Pro Mazda klasse (vergelijkbaar in Europa met Formule 3) terecht komen in de Indy Lights (tegenhanger GP2) om vervolgens te belanden in de Indycar klasse. De Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1. Carlin deed met een aanbod en ik voel me daar thuis. Het is een fantastisch en groot team, ze rijden ook indy lights.

Foto: Cas Poldermans

Bij Adrenaline Control er nauw samengewerkt met de race teams in de simulator en mag Rinus Veekay zijn rondjes maken. De klasse USF2000 is weliswaar nieuw maar toch heeft Atze de simulator hier al op ingesteld.

Aan de hand van data van het echte circuit zorgt dit voor een betrouwbare simulatie. Tijdens het rijden kijkt Atze op de achtergrond mee, hij bestudeert de data tijdens het rijden nauwkeurig en coacht Rinus meteen. Zo krijgt Rinus via de koptelefoon meteen van Atze te horen als de ideale lijn niet helemaal wordt aangehouden.

Ik stop pas als we de perfecte ronde hebben gevonden, zo benadrukt Kerkhof. Door veel te trainen ontstaat er een patroon, de foutjes moeten eruit. Met Rinus neem ik per sessie één circuit door. Zo moet hij volgend jaar goed voorbereid aan de start staan.

Aan het einde van sessie nemen wij ook even plaats in de monocoque. Kerkhof stelt de simulator in op Formule 1. In de eerste ronde gaan we al meteen in de rondte, de power die je voelt is enorm. Daarnaast hebben we een echt racestuur in onze handen. Het kost kracht om de bolide door de bochten te sturen, Rinus hierover: Het is net zoals in het echt, je voelt alleen de G-krachten niet.

Na drie ronden zijn wij een ervaring rijker en een illusie armer,  we komen in de simulator niet uit de verf. Dit terwijl het in de race spelletjes wel altijd goed ging. Dit toont des te meer aan dat de simulator zeer realistisch is.

Volgens Kerkhof is de simulator een doorslaand succes. Er komen zelfs coureurs uit Amerika overgevlogen om in Nederland te kunnen testen. Inmiddels denkt Kerkhof al aan uitbreiding.

By peter