En dat is nummer zes!

Over Monaco is veel geschreven en toegedicht.
Take noting for granted at the Monaco Grand Prix, dat zou Shakespeare vandaag de dag zeggen als hij nu zou leven.

Iets wat geheel van toepassing is voor Schumacher. De pechduivel blijft nog even bij hem logeren. Pakte de veteraan eindelijk zijn eerste pole sinds zijn comeback, kon hij deze alweer inleveren vanwege een penalty voor het incident met Senna in de Spaanse GP.

Ook bij de start van de GP was het nog niet gedaan voor de 42-jarige recordkampioen. Grosjean kreeg een tik van Alonso bij het naderen van de eerste bocht, terwijl de Duitser buitenom door het vuil naast de jonge Fransman zat.

Wat volgde was een kettingreactie waarvan anderen, oa. Kobayashi, De la Rosa en Maldonado het slachtoffer van werden.

En wat te denken van Pastor Maldonado. Gisteren schreef ik al dat de Venezolaan een harde landing maakte na weken in de Spaanse wolken te hebben vertoeft. En vandaag bleek die gifbeker nog niet leeg.

Een teletekst-fan zal bij het zien van de uitslag denken dat het een spannende race was, maar pas in de laatste 6 rondes werd het wat. Dankzij een paar regenwolken, die pas na de race doorbraken.

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden in Monaco.

Analyse GP Monaco 2012

Red Bull
Webber (P1) was voor de GP van mening dat er teveel winnaars zouden zijn. Ben benieuwd hoe hij er nu over denkt. I.i.g. weerstond hij de gewoonte om slecht te starten en ging de Australiër als eerste Sainte Devote in. De stops gingen goed en Webber bleef profiteren van de schone lucht. Iets wat vandaag veel belangrijker was, dan de bandenslijtage.

Teamgenoot Vettel (P4) bleef binnen in Q3, omdat hij naar eigen zeggen zich toch niet met de top 3 kon meten. Hierdoor kon hij starten op de harde banden. De start was hectisch en het scheelde maar weing, of Grosjean had ook Vettel een tik verkocht.

Wat volgde was een tactisch slim spel wat vooral ten koste ging van Lewis Hamilton.  De Duitser vertrok als negende en schoof na de start op naar de zesde plaats. Vettel reed op een andere strategie dan de concurrentie. Pas in de 45ste van 78 ronden wisselde hij van zacht naar superzacht en wist zo Hamilton in te halen.

RBR heeft nu driemaal op rij gewonnen in Monaco. Webber 2010, Vettel 2011 en Webber dit jaar weer.

McLaren
McLaren lijkt een dip te hebben qua ontwikkeling. Button klaagde al in Spanje over een gebrek aan snelheid. En het begon allemaal zo goed in de eerste race van dit seizoen.

Lewis Hamilton (P5) klaagde over een slechte start, maar vermoedelijk had hij gehoopt een positie te kunnen winnen in de eerste bocht. Daarna leek de jongste van de twee McLaren-coureurs de tempo niet te kunnen volgen.

En andermaal faalden de stops van het team uit Woking. Eerst verloor Lewis een plaats aan Alonso en later ook nog aan Vettel.

Het voedde een frustratie van Hamilton, die zich prompt beklaagde over zijn crew die zijn helm zou aantikken bij het passeren van de pitborden.
Button (P16, spin) verging het niet veel beter. Bij de start kreeg Jenson bijna de Sauber van Kamui bovenop zich. Na zijn pitstop zat Button “a la Couthard” (vs Bernoldi)  vast achter Heikki Kovalainen. Het was een ongelijk gevecht, want de McLaren is onder normale omstandigheden 2 a 3 seconde sneller dan de Caterham.

Maar in Monaco gelden de normale omstandigheden niet! Bij de zoveelste poging om de Caterham te verschalken, spinde Button en liep daarbij een lekke band op. Einde race.

McLaren werd eerder een favorietenrol toegedicht, maar het team lijkt er alles aan te doen om niet aan die rol te voldoen. Er zullen radicale veranderingen moeten plaatsvinden, om het seizoen nog te redden.

Ferrari
Wie wel geslaagde veranderingen hebben uitgevoerd, zijn de Italianen. Het seizoen zou verloren zijn, de auto niet competitief. Monaco zou een zware opgave worden, omdat de auto moeilijk uit langzame bochten zou accelereren (mijn comment)…Niets van gezien.

Alonso (P3) had een angstig momentje bij de start. De Spaanse kampioen dacht dat de auto schade had, maar gelukkig voor hem bleef alles heel. Omdat het rijden in de slipstream veel vergt van de banden en de auto, bleef Alonso loeren op Lewis en behandelde hij zijn banden met de grootste zorg.

Dat bleek nadat Lewis naar binnen ging. De banden en de ‘clean air’ zorgden voor een kleine voorsprong nadat de Ferrari was voorzien van softs. Daarna was het uitrijden, banden managen, al werd het spannend in de laatste ronden.

Massa (P6) deed het goed in Monaco. De geplaagde Braziliaan, die door velen al vervangen zou zijn, reed al het gehele weekeinde in de buurt van zijn kopman. Felipe verklaarde zijn eerdere povere optreden, dat de auto moeilijk te besturen was met zijn rijstijl.

Massa hoopt nu met dit resultaat het tij te hebben gekeerd.

Mercedes
Zoals eerder geschreven, had Michael Schumacher (DNF, brandstofpomp) de pole te pakken. Helaas zwaaide er een penalty boven zijn kortgeknipte kapsel, waardoor hij van P6 startte i.p.v. pole.

Andermaal kreeg de Duitser te maken met Grosjean, maar die viel weinig te verwijten. Monaco is te krap om drie F1- wagens op rij te laten racen. Schumacher benadrukte dat het probleem met de brandstofpomp niets te maken had met de ‘touche’ bij de start.

M.a.w. was Michael gewoon van pole vertrokken, dan zou hij toch al met pech zijn gestrand? Serieus, de man moet een manier zien te vinden om de pechduivel af te kopen.

Rosberg (P2) meende dat hij sneller was dan Webber, maar inhalen in Monaco is niet echt makkelijk. Dus was de Finse Duitser of Duitse Fin tevreden met de tweede plaats.

Lotus
Grosjean (DNF, crash) zat weer in de hoek waar de klappen doorgaans vallen. Alonso was bezig om Hamilton aan te vallen in de eerste bocht, maar bedacht zich. Helaas zat de Fransman net naast de Ferrari toen Alonso de racelijn wilde oppikken.

Romain kreeg een tikje van Alonso en een heel wat hardere tik van Schumacher, die wat positie’s wilde pakken bij de start door buitenom te gaan.

Grosjean verloor een wiel linksachter en had een paar angstige seconden, doordat de rest van de meute op hem af stormde. Gelukkig kon hij ongeschonden uitstappen, maar zijn thuisGP was al voor de eerste bocht voorbij.

Kimi Raïkkönen was in de vorige GP ontevreden met P3. Hoe ontevreden moet hij wel niet zijn met P9?! Toch was dit het best wat de Fin uit de auto kon halen. Kimi, cool als altijd, zei dat de Lotus desondanks een goede allrounder is en dat ze tenminste nog punten hebben kunnen meenemen uit Monaco.

Williams
Van Hero naar Zero, van champagne naar een zure gifbeker. You name it, Pastor got it.

Eerst kreeg Pastor (DNF, schade) een straf voor de incident met Perez in de VT3, daarna besloot het team preventief de bak te vervangen. Pastor bleef geloven in een goed resultaat. Echter bleek de achtervleugel van Pedro’s HRT iets te veel van het goede.

Dus kwam het aan op Bruno Senna (P10). Twee weken lang lag “het neefje van” onder vuur. Waarom zit hij daar nog?. Vandaag zorgde ‘dat neefje’ dat Williams een puntje mag bijschrijven. Niet opvallend, maar gewoon degelijk en dat lijkt toch een betere keuze dan de veel snellere Maldonado die ook vaker schade rijdt.

Sauber
Een weekeinde om te vergeten voor Peter Sauber en de zijnen. Het ging al mis voor Perez (P11) die een touche had met Maldonado. In Q1 raakte de Mexicaan de muur, waardoor hij net als vorig jaar geen tijd kon zetten. Gelukkig kreeg hij dispensatie, wegens eerder gereden tijden. Ook in de race ging er van alles mis.

Gevechten met teams die hij normaal gesproken alleen bij het lappen tegenkomt. Een DTP wegens hinderen van Kimi, toen Perez wilde pitten. Het viel allemaal niet mee.

Kamui Kobayashi (DNF, ophanging) was een van de slachtoffers in het incident tussen Grosjean en Schumacher. De Japanner werd gelanceerd door de wielen van de Lotus, landde bijna bovenop de McLaren van Button en brak daarbij onderdelen van de ophanging.

De dag van Kamui eindigde in mineur,  daar Sato geheel in zijn eigen ‘Kamikaze-stijl’ zijn kans om de Indy 500 te winnen om zeep hielp door te crashen in de laatste ronde! Kamui had eerder Sato veel geluk gewenst, maar Sato wist zijn hoofd niet koel te houden.

Force India
Het team van Dr. Vijay Mallya hield het hoofd wel koel en maakte veel plaatsen goed. Het doel was om door middel van een agressieve set-up bij de snelle jongens aan te haken en de banden te managen.

Paul di Resta (P7) slaagde erin zo veel mogelijk ‘clean air’ te benutten en wist inderdaad veel plaatsen goed te maken.

Hij kwam daarmee voor zijn teamgenoot Hülkenberg (P(8), die eerst een gevecht had met Schumacher maar daarna vast zat in het treintje achter Kimi.

STR
Op het forum is te lezen dat Scuderia Toro Rosso als de Banaan van de Race mag worden beschouwd. Na een ongelukkige start van de GP bevond Vergne (P12) zich zelfs op P7, toen zijn team hem binnenriep. Vergne zat eerst vast achter een Marussia, voordat hij besloot voor een één-stopper te gaan.

Vergne verdedigde zijn team over de pitstop; Zijn banden waren compleet versleten en ook hij dacht dat het een goed idee zou zijn om met inters te gaan rijden. Helaas zette de regen zich pas na de race door.

Ricciardo (DNF, besturing) had geluk bij de start, maar veel minder toen hij trachtte Button die in gevecht was met Heikki, te passeren. Een kerb werd iets te hard genomen en het team nam geen risico toen de jonge Australiër steeds meer moeite kreeg met het stuur.

Marussia.
Charles Pic (DNF, Elektronica) had een moeilijk weekeinde. Het werd nog moeilijker toen men voor de set-up van Pic’s auto gokte op regen.

Gelukkig hoefde de jongeman door elektrische problemen niet lang door te rijden met een zeer onwillige auto.

Glock (P14) mocht aanhaken bij Button. Maar onnodige schermutselingen met Perez kostte hem tijd en performance. Een dom gereden race van deze Timo.
Team Caterham
Vitaly Petrov (DNF, elektronica) is de laatste tijd nogal ontzichbaar. Ook in Monaco wist de Rus niet van zich te laten spreken. Zijn bolide werd geraakt door een Sauber [Kobayashi] en er was schade aan de voorvleugel.

Na de stop begon een waarschuwingslampje te branden, dat aangaf dat de accu bijna leeg was. Een elektrisch probleem aldus zijn engineer.

Heikki daartegen kende een enerverende dag. De Fin reed voor wat hij waard was. Aan het einde van het jaar zou deze P13 wel eens zeer waardevol blijken te zijn. Al zal Button Heikki niet zo waardevol vinden. Kovalainen leek in de slotfase nog aanspraak te kunnen maken op punten, maar in een duel met Sergio Perez beschadigde hij zijn voorvleugel. Daarna liep de temperatuur van zijn remmen sterk terug als gevolg van het beginnend regenbuitje.

Toch een resultaat wat Heikki trots mag maken.

Hispania Racing

Zou hij er nog van kunnen genieten? Het hoogst haalbare met een HRT is finishen en vandaag lukte dat niet, want na 300 meter was dat alweer voorbij. Goed, de schuld lag bij ene Pastor die te diep en agressief Sainte Devote in wilde rijden. Ten koste van Pedro de la Rosa (DNF, schade) die zijn achtervleugel verloor.

Dus kwam het aan op “de snelste Indiër ter wereld”,  Narain Karthikeyan (P15). Omdat de HRT chronisch te langzaam is, had men geen option-banden meer over omdat alle supersoft waren opgebruikt in de Q1.

Dat zorgde ervoor dat Narain wel voluit kon gaan op de prime-banden, maar voorzichtig met de gebruikte supersoft moest doen.

Desondanks zegt Karthikeyan het slechte resultaat van Spanje te hebben weggespoeld en Canada, waar de HRT nog meer op een achterstand zal geraken, met vertrouwen tegemoet te zien…