De rechter doet eind mei uitspraak in de zaak ‘Group Lotus vs Team Lotus’. Dat zegt Tim Lowles van advocatenkantoor Collyer Bristow. Het hooggerechtshof in Londen begon in maart met de behandeling van de rechtszaak. In eerste instantie werd vorige maand al een uitspraak verwacht.

Tony Fernandes bracht vorig seizoen de naam Lotus na 16 jaar afwezigheid weer terug in de Formule 1 met Lotus Racing. Group Lotus gaf de Maleisiër goedkeuring voor het naamgebruik, maar na een jaar zegde de autofabrikant het contract op wegens ‘het schenden van de licentie’. Boze tongen beweren dat Group Lotus zelf wilden beginnen met race-activiteiten, en daarom Fernandes loosden.

Nadat de licentie werd stopgezet, bleek Tony Fernandes zo wakker genoeg te zijn om via David Hunt, de broer van voormalig wereldkampioen James Hunt, aan de rechten van de naam ‘Team Lotus’ te komen. Hierna werd de Formule 1-renstal Lotus Racing omgedoopt tot Team Lotus.

Proton [de eigenaar van Group Lotus] weigerde de hand in eigen boezem te steken, zag het gebruik van de Lotus-naam echter helemaal niet zitten en stapte daarom naar de rechter.