In de lange geschiedenis van de Formule 1 zijn er maar enkele vrouwen geweest die het aandurfden om mee te strijden in de koningsklasse van de autosport. Eind jaren vijftig was Maria Teresa de Filippis de eerste en begin jaren negentig was Giovanna Amati de laatste. Amati wist zich toen niet te kwalificeren met de Brabham en werd vervangen door Damon Hill die daarmee zijn debuut in de F1 maakte. De laatste vrouw die echter in een F1-wagen een aantal rondjes mocht rijden was Sarah Fisher in een McLaren vorig jaar in Indianapolis.

Het mag duidelijk zijn dat vrouwen weinig succes hebben gekend in de Formule 1. Alleen Lella Lombardi wist een half puntje te scoren tijdens de tragische GP van Spanje in 1975. Tot voor kort leek het er op dat er voorlopig geen vrouw kans meer zou maken op een plaatsje in de F1. Daar lijkt nu echter verandering in te komen.

Vorig jaar september wist de Zwitserse Natacha Gachnang uit Zwitserland namelijk alle mannen achter zich te houden tijdens de Formule BMW ADAC school in Spanje. Daarmee verdiende ze een plek op de grid van het Formule BMW ADAC kampioenschap van dit jaar.
De pas 15-jarige Zwitserse maakt tot nu toe een goede indruk in het kampioenschap en sommigen voorspellen haar een grote toekomst. Zo vond oud Formule 1 coureur Marc Surer haar de beste vrouwlijke coureur die hij ooit gezien had en ook BMW motorsportdirecteur Mario Theissen is enthousiast.

Natacha kan ook rekenen op de steun van een oud-wereldkampioen. Niemand minder dan Niki Lauda heeft gezegd Natacha naar de Formule 1 te brengen:

“Vanaf nu zal ik me persoonlijk bezig gaan houden met haar carri�re. Ik zal Natacha naar de Formule 1 begeleiden.”

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter