Het wereldkampioenschap Formule 1 nadert haar climax, zelden is het aantal gegadigden die aanspraak kunnen maken op de titel zo groot geweest. Na vijftien raceweekenden zijn er nog maar vier te rijden, waarvan er één race (Korea) flink onder druk staat. Wellicht zullen de mogelijke winnaars het in drie races moeten beslissen. Mark Webber met Red Bull staat er het beste voor, maar wordt op de voet gevolgd door Fernando Alonso, die samen met Ferrari aan een goede eindspurt bezig is. Laatstgenoemde verkeren momenteel in euforische staten, na het winnen van hun thuis Grand Prix in Monza en de overwinning in Singapore afgelopen weekend.

Is deze euforie wel terecht, is de vraag? Even de feiten op een rijtje.

Alonso-Ferrari

Ferrari heeft zich goed ontwikkeld gedurende het seizoen, ze weten nu op zowel ‘hoge snelheidscircuits’ als op de ’langzamere circuits’ races te winnen. Ze hebben oud wereldkampioen Fernando Alonso die zegt scherper te zijn dan ooit. Zijn teamgenoot Felipe Massa, die zelf kansloos is voor de titel, is in staat geweest om z’n ego aan de kant te zetten, en rijdt nu in dienst van Alonso. De circuits die nog moeten komen zijn op papier circuits waar de Ferrari goed uit de verf zou moeten komen. Tot zover klinkt het allemaal goed, maar er zit een adder onder het gras. Ferrari heeft met name aan het begin van het seizoen flinke motor problemen gehad. Met als gevolg dat ze al hun krachtbronnen al hebben opgebruikt. Ferrari zal een DNF koste wat het kost willen voorkomen, dus er zijn twee opties. Of ze gebruiken een oude motor en belasten deze minder om defecten te voorkomen, of ze gebruiken een nieuwe en krijgen een grid-penalty van 10 plaatsen. In beide gevallen zal Ferrari er nadeel van ondervinden, en zal het ongetwijfeld een rol gaan spelen op hun weg naar een mogelijke wereldtitel.

 

Webber/Vettel-RedBull

Beide Red Bull coureurs maken nog kans op de wereldtitel, daarnaast heeft dit Oostenrijkse team het kampioenschap voor constructeurs stevig in handen met een voorsprong van 24 punten. Mark Webber staat er het beste voor met 21 punten voorsprong op zijn teamgenoot. Toch geeft Vettel het niet op en blijft hij strijden voor zijn eigen kansen. De teamgenoten vliegen elkaar in de haren en willen niet in dienst van elkaar rijden. In het beste geval snoepen ze bij elkaar punten weg, in het slechtste geval rijden ze elkaar van de baan. Tot dusver beschikken beide heren verreweg over het beste materiaal van het veld, het verschil met de concurrentie had al veel groter kunnen en moeten zijn.

 

Hamilton/Button-Mclaren

Mclaren blijft iets achter in de ontwikkelingsrace en heeft daarnaast de pech dat hun ‘godenzoon’ Lewis Hamilton, de laatste twee races uitvalt door een race incident. De achterstand op de leiders in het kampioenschap blijft groeien, en het lijkt erop dat het team uit Woking zich kan gaan voorbereiden op het volgende seizoen. Zeker gezien de verwachtingen dat de komende circuits de Mclaren niet echt liggen. Lewis zou Lewis niet zijn als hij niet zou doorvechten tot de laatste meter, maar hij kan zich geen fouten meer permitteren en de concurrentie moet ergens punten verliezen. Huidig wereldkampioen Jenson Button kunnen we met alle respect niet echt meer mee rekenen tot de reële kanshebbers, met zijn 25 punten achterstand heeft hij een klein wonder nodig.

Conclusie

Met het bovenstaande in ogenschouw genomen kan ik maar één reële conclusie trekken. Mark Webber wordt wereldkampioen Formule 1 2010, en Red Bull sleept tevens de constructeurs titel binnen. Dat zullen weinig mensen hebben verwacht aan het begin van het seizoen…

Op ons forum zijn de fans druk aan het discussiëren over wie de meeste kans maakt op de titel en waarom. Heb je ook een theorie? Vertel het hier op het F1Pits Forum!!