Er is veel te doen rondom de F1 Strategy Group. Ten eerste zijn alleen de meest kapitaalkrachtige teams in het overlegorgaan vertegenwoordigd. Behalve Lotus en in iets mindere mate Williams, kunnen de leden van de Strategy Group hun budget volhouden.

Dat laatste leidde tot de beschuldiging van onder andere Kaltenborn van Sauber, dat de top van de F1 aan navelstaarderij doet.

Christian Horner benadrukte in reactie daarop dat de rijke teams in de Formule 1 niet blind zijn voor de financiële strijd waarmee de kleinere teams worden geconfronteerd. Doch werd de voorstel voor een budgetcap door de Strategy Group van de hand gewezen.

De reactie de vier kleinste teams –Force India, Sauber, Caterham en Marussia– daarop, was het opstellen van een brief aan de afdeling Concurrentie van de Europese Commissie over de huidige gang van zaken binnen de Formule 1. Omdat niet alle teams zijn vertegenwoordigd in de Strategy Group, werpt men de suggestie op dat de besluitvorming mogelijk in strijd met de Europese regelgeving.

Bernie Ecclestone verwerpt de reactie van de kleine teams en legt op zijn typische manier uit aan The Independent, waarom deze teams niet in de Strategy Group werden opgenomen.

De renstallen die wel vertegenwoordigd zijn in de Strategy Group, hebben zich tot en met 2020 aan de Formule 1 verbonden en ook financiële garanties hebben gegeven mochten ze de sport voortijdig verlaten.

Financiële garanties, iets wat geen enkel klein team in de geschiedenis van de sport kon doen.

Het kwam er dus op neer dat bijvoorbeeld Marussia zich moest verbinden aan de Formule 1 tot 2020. Zoniet, dan zouden ze een boete van ongetwijfeld vele miljoenen moeten betalen?

Dan is het begrijpelijk dat de kleine teams niet accoord gingen, zo onzeker als dat sommigen zijn of ze uberhaupt het einde van dit seizoen kunnen halen…


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!