Op het matje…

Max Verstappen is hard op zijn gezicht gegaan in Sjanghai.

En de wereld was er getuige van. Tot twee keer toe ging hij in de fout op het circuit. In de 39ste ronde probeert Max zijn beroemde inhaalactie in Blanchimont op Felipe Nasr over te doen. Dit keer moet Hamilton in bocht 7 de klos worden, maar Hamilton houdt zijn lijn en Max moet eieren voor zijn geld kiezen, uitwijken naar het gras en twee plaatsen verliezen.

Overmoed? Ja. Maar het publiek stond wel op de banken. Thuis en op het circuit. Dit soort acties maken televisiekijkers tot formule 1 fans.

De actie met Vettel is genoegzaam besproken in alle media. Maar we zijn het erover eens: dit kon echt niet.


Verstappen tikt zichtzelf en Vettel van het podium door een uit de hand gelopen uitremactie

De mannen die door hun fanbase de Formule 1 tot wereldsport maken, Hamilton, Vettel, Alonso, deze mannen hebben ook zulke acties op hun naam staan. Geslaagde wereldacties en mislukte -dus overmoedige- acties.

Positief voor Verstappen was de manier waarop zijn beide slachtoffers, Hamilton en Vettel zich uitlieten over de incidenten. Direct na de race liep Max Verstappen naar Sebastian Vettel en bood onomwonden zijn oprechte excuses aan.
Want Vettel had nog goede podiumkansen tot dat incident. Dat Verstappen hem voorbij zou rijden was voor Vettel, zo zei hij achteraf, wel duidelijk. Maar dat het zo liep hoorde nou eenmaal bij het racen en hij zei ook dat het in zijn ogen niets met de leeftijd of ervaring van Verstappen te maken had.
We maken allemaal wel eens fouten, ook als we al 300 grand prixs hebben gereden maken we dit soort fouten nog.

Hamilton zei zelfs dat hij het op dezelfde manier zou hebben geprobeerd in die 39ste ronde. Dat was wel erg lief, persoonlijk geloof ik daar geen snars van, ik denk dat Hamilton mooi nog even gewacht had als hij zoveel sneller was geweest dan zijn voorganger.

Maar de wijze waarop beide mannen reageerden vertelt ons juist dat Max Verstappen is gearriveerd tussen de groten van de Formule 1. Het rijtje wordt uitgebreid: Vettel, Hamilton, Alonso en Verstappen. Nu alleen nog dat kampioenschap.

Probleem daarbij is dat je nou eenmaal geen wereldkampioen wordt in Formule 1 als je niet alle kansen ten volle benut. Zondag liet Verstappen een opgelegde kans liggen om 25 punten te scoren. En het weekend daarvoor verknalde hij zijn kwalificatie door te hard te pushen in zijn inlap om data te vergaren voor het team.


De druiven waren zuur bij Red Bull

Bedrukte gezichten rondom Max. De rooie stierenkoppen stonden op onweer na het incident met Vettel. En het is maar goed dat Daniel Ricciardo won. Anders had Max een heel slechte week gehad nu.

Verstappen zit in een fase van zijn persoonlijke en professionele ontwikkeling die erg veel voorkomt en heel normaal is. De afgelopen jaren werd alles wat hij deed bejubeld. Hij verdiende van zijn 17de tot zijn 20ste een bak geld, maar had eigenlijk nog starterscontracten. Inmiddels heeft hij een financieel serieuze verbintenis met RBR, heeft hij meer dan 60 grand prixs ervaring en kijken de wereld en zijn directe omgeving anders naar hem.

De verwachtingen zijn nu hoger gespannen en dat geldt ongetwijfeld ook bij Verstappen zelf: de zelfopgelegde druk is de moeilijkste om te reguleren. Je kunt je wél afsluiten van de buitenwereld, maar niet van je eigen gedachten en gevoelens.

Hij heeft zich in de winter erg goed voorbereid, is sterk en kalm, voelt zich in staat om de grote slag te slaan: wereldkampieon worden.

Maar wat blijkt: de coureurs waartegen hij rijdt zijn óók snel, hij racet niet meer tegen de middenmoot. En niemand maakt ruimte. Hij maakt zelf toch ook fouten. Als hij in Bahrein zijn neus schendt door te hard over de kerbs te gaan tijdens de qualy staat de hele wereldpers toch wel kritisch tekeer te gaan. Nu hij de twee besproken incidenten heeft veroorzaakt, bestraft is met 10 seconden en 3 strafpunten is het gevoel natuurlijk anders.


Even bijpraten deze week…

Verstappen gaat over dit alles eens rustig zitten kouten met vader Jos en Helmut Marko. Want Verstappen en zijn auto lijken zeker klaar om de grote slag te gaan slaan. Maar dan moet er nét ietsje minder druk op de ketel bij de twintigjarige Nederlander…

Kijktip:
Analyse in Peptalk met Jos Verstappen vanaf 31:24


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

Leave a Reply

Your email address will not be published.