Er bestaat in de Formule 1 sinds twee seizoenen een regel die zegt dat de laatste zes teams van het voorbije kampioenschap recht hebben op een derde wagen tijdens de vrije trainingen op vrijdag. Die regel is bedoeld voor de kleinste teams op de grid de kans te geven zoveel mogelijk extra data�s te laten opnemen om de grote vier (Ferrari, Williams, McLaren en Renault) beter te kunnen beconcurreren tijdens de races zelf. Maar waar men geen rekening mee heeft gehouden is het feit dat die teams ook wel eens een minder seizoen kunnen hebben, zoals het dit seizoen het geval was. Williams-BMW eindigde vierde in de stand en McLaren werd vijfde. De regel zegt dat de teams van plaatsen 5, 6, 7, 8, 9 en 10 dus recht hebben op een derde wagen. En daar is nu ook een van de Big Four bij.

Afgelopen seizoen was het resultaat van die derde wagen duidelijk zichtbaar bij BAR, die tweede eindigde achter Ferrari en een handvol punten voor op Renault. Dit jaar zullen zij het dus zonder derde coureur moeten stellen. McLaren behaalde �maar� 69 punten en eindigde vijfde, waardoor ze volgens het reglement dus recht hebben op een derde wagen op vrijdag. Kandidaten genoeg voor die derde plek. Eerst en vooral hun vaste testcoureurs Alexander Wurz en Pedro de la Rosa. Beide heren komen in aanmerking, omdat ze in de laatste twee seizoenen geen enkele Formule 1-race hebben gereden. Een andere kandidaat blijft David Coulthard. De Schot staat erg dicht bij een zitje bij Red Bull Racing (er is nog steeds geen contract getekend, ondanks alle rondgaande geruchten) en mocht het daar dus mislopen zou hij nog bij McLaren aan de slag kunnen als testcoureur. Niet op vrijdag, want Coulthard deed afgelopen twee seizoen volop mee in het kampioenschap. Ook werd er de naam van niemand minder dan Mika H�kkinen genoemd, maar hij wilt zich volledig op de DTM richten en dus geen testwerk bij McLaren verrichten.

Of de FIA gaat toelaten dat McLaren een derde wagen mag gebruiken valt af te wachten, maar Ron Dennis heeft al gezegd

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter