Max Verstappen, Red Bull Racing, Bahrain Testing 2023, Bahrain International Circuit, Bahrain

In elk auto zit een radiator. Het is een essentieel onderdeel van elke auto. De radiator zorgt ervoor dat de auto gekoeld wordt. Bij verbranding van brandstof in de motor komt namelijk veel energie vrij, dit kan voor over hitting van de motor zorgen.

Zeker op warme dagen en als er lange afstanden worden gereden dan is de radiator extra belangrijk. Je wilt immers voorkomen dat je motor schade oploopt. Dat immers zorgen voor een aardige kostenpost. En je geld kun je natuurlijk beter uitgeven aan leuke dingen, zoals mooie uitjes op het bezoek van een Grand-Prix!

In een motor zit tussen de cilinders doorstroomruimtes. Hier tussen stroomt koelwater wat de warmte van de motor opneemt. In de radiator zit lamellen en buisjes. Door deze buisjes stroomt de warme koelvloeistof, de rijwind van de auto zorgt voor verkoeling waardoor de koelvloeistof afkoelt.

Voor een autobezitter is het belangrijk om regelmatig te controleren of er wel genoeg koelvloeistof aanwezig is. Zonder koelvloeistof kan de motor zijn warme niet kwijt. Hierdoor kan de motor over hit raken en kan er forse en dure schade ontstaan. Koelvloeistof kan in het koelvloeistof reservoir makkelijk worden toegevoegd. Als de auto onderhoud krijgt wordt door de monteur ook vaak preventief het koelvloeistof vervangen. Aan koelvloeistof kan ook vaak een motorprobleem worden herkend. Bijvoorbeeld als de koelvloeistof een vreemde kleur heeft of olie in de vloeistof aanwezig is. Dit kan duiden op problemen met de cilinders. Koelvloeistoffen zijn er in verschillende varianten, kijk goed welke in jouw motor moet gaan. Koelvloeistoffen kunnen ook verschillende kleuren hebben.

De meeste radiatoren gaan gedurende de levensduur van de auto mee. De meest voorkomende storing is dat de radiator door steenslag lekt slaat. Wat je dan kunt doen is een afdichtingsmiddel toevoegen waardoor de radiator weer dicht. Dit is wel een tijdelijke maatregel, zorgt ervoor dat de radiator wordt vervangen.

Wat ook kan is dat de radiator met roest te maken krijgt. Vaak gaan de hoeken van de radiator dan doorroesten waardoor deze lek slaagt. Dan is ook vervanging van de radiator nodig. Het beste is dan om meteen de gehele radiator te vernieuwen.

Wat ook nog kan is dat de radiator door een botsing of aanrijding beschadigd raakt. Ook dan moet je niet doorrijden maar de radiator vervangen.

Wil je de radiator zelf vervangen zorg er dan allereerst voor dat deze is afgekoeld. Tap vervolgens de koelvloeistof of door middel van het tapkraantje. Vervolgens kan de radiator gedemonteerd worden. Meestal is er erg weinig ruimte in de auto. Hiervoor moet bijvoorbeeld ook de radiator worden verwijdert om plaats te maken. Als de radiator gedemonteerd is kan de gehele radiator worden vervangen. Zorg dat je het juiste onderdeel hebt. Er zijn verschillende radiatoren, de verschillende soorten autoradiatoren worden beoordeeld op anwb.nl.

Vervolgens is het belangrijk om daarna ook weer nieuwe koelvloeistof toe te voegen. Op auto-onderdelen24.nl zie hoe je de inspectie correct uitvoert voor de radiateur.

Diverse teams hebben speciale bedrijven die de teams ondersteunen bij het ontwikkelen van de radiator. Zo hebben de topteams hier bedrijven voor waar men mee samen werkt. Deze ontwikkelt een radiator die op maat is gemaakt, en zo efficiënt mogelijk is maar tegelijkertijd klein en licht. Hoe kleiner de radiator hoe meer ruimte de aerodynamica specialisten hebben om het chassis zo efficiënt mogelijk te bouwen.

In de Formule 1 zitten de radiatoren vooral in de side pods van de auto. Een Formule -motor zorgt natuurlijk voor enorme hitte. In de Formule 1 zijn de snelheden enorm dus ook het aantal omwentelingen en het aantal verbrandingen in de motor. Dit zorgt voor enorme hitte die vrijkomt. Daarnaast moeten Formule 1 – motoren tegenwoordig meerdere Grand-Prix meegaan, dit betekent dat de koeling extra belangrijk is geworden. In de jaren ’80 waren er soms motoren die maar één kwalificatie hoefden te overleven. De koeling was dan ook maar nodige voor enkele tientallen kilometers, dat is tegenwoordig wel anders! Het is natuurlijk in verband met duurzaamheid ook beter om de onderdelen een zo lang mogelijke levensduur te geven. Het scheelt de teams kosten en is beter voor ons milieu.

De rijwind door de side pods zorgen voor de koeling. Formule 1-bolides zijn kwetsbaar, vaak raken bij een aanrijding met een andere auto de side pods beschadigd. Als de radiatoren dan worden geraakt is het meestal einde race.

By peter