De bekendmaking van de lijst van deelnemers voor het wereldkampioenschap formule 1 van 2010, betekende niet het einde van de ruzie tussen de FIA en de teams, verenigd in de FOTA. Integendeel, de sfeer werd alleen maar slechter en de woordenwisseling harder. Een overzicht van wat we in deze oorlog, die nog steeds heftig doorwoedt, al te horen hebben gekregen.

12 juni: FIA maakt lijst van deelnemers bekend

Deze lijst bevat vijf teams die al zeker ingeschreven zijn (Williams, Force India en de drie nieuwkomers Campos, Manor en USF1). De acht FOTA-teams hadden zich voorwaardelijk ingeschreven, en hier begint het: Ferrari, Red Bull en Toro Rosso staan ook als onvoorwaardelijke teams op de lijst, terwijl de vijf andere teams (McLaren, BMW Sauber, Renault, Toyota, BrawnGP) de vermelding krijgen dat ze pas ingeschreven zijn als ze hun voorwaarden opheffen tegen 19 juni.

Ferrari, Red Bull en Toro Rosso hebben namelijk een contract met de FIA dat hen bindt aan de F1. Zij kunnen zich dus niet onder voorwaarden inschrijven.

12 juni: Ferrari, Red Bull en Toro Rosso betwisten inschrijving

De drie teams publiceren een persbericht waarin ze afstand nemen van de onvoorwaardelijke inschrijving zoals voorgesteld door de FIA. Ze benadrukken hun loyaliteit aan de FOTA en herhalen dat de voorwaarden ook voor hun gelden.

Volgens Ferrari is het contract met de FIA ongeldig, omdat de FIA het eerder al heeft verbroken door Ferrari geen veto-recht te geven aangaande de technische reglementswijzigingen. Volgens het contract beschikt Ferrari wel over dat recht (via de Wereldmotorsportraad).

12 juni: Persbericht FOTA

De FOTA steunt Ferrari, Red Bull en Toro Rosso, en houdt vast aan de voorwaarden gesteld aan de inschrijving van al haar leden (met uitzondering van de tijdelijk geschorste teams Williams en Force India).

In de verklaring staat ook te lezen: De FOTA zal zich constructief blijven opstellen om de verschillen met de FIA op te lossen. Jammer genoeg wordt de FOTA gedwongen om onze bezwaren tegen de betwiste voorstellen van de FIA in detail uit de doeken te doen. We zullen de details van onze zorgen in de nabije toekomst bekendmaken. Daarmee zullen we op constructieve manier uitleggen waarom de voorstellen van de FIA slecht zijn voor de toekomst van de Formule 1.

FOTA zegt ook bezorgd te zijn om de jobs van de mensen die nu in de sport werkzaam zijn, en om de miljoenen fans die bang en verward zijn vanwege al het gekibbel.

12 juni: ACEA wil nieuw beleid in de F1

Alsof we met de FIA en de FOTA nog niet genoeg partijen in dit verhaal hadden, komt ACEA zich nu ook moeien. ACEA (Association des Constructeurs Européens d’Automobiles – Europese Vereniging van Autoconstructeurs) is een overkoepelende organisatie die de belangen behartigt van 15 Europese auto-, vrachtwagen- en bussenconstructeurs. Bij de leden horen onder andere de FIAT-groep (Ferrari), Daimler (Mercedes), BMW, Renault en Toyota Europa, maar ook Ford Europa, General Motors Europa, Volkswagen, Volvo en Peugeot/Citroën.

ACEA wil de FIA tot op de funderingen toe veranderen. Er is nood aan een gemoderniseerd en transparant beleid waarin de stem van al haar leden en deelnemers aan de competities vertegenwoordigd wordt, zo klinkt het. Daartoe steunt ACEA de FOTA-teams, die strijden voor een stabiel beleid, transparante en duidelijke regels die voor elk team hetzelfde zijn, en kostenreducties. Ook de nood aan een eerlijke verdeling van de inkomsten die uit de F1 komen, wordt vermeld.

Naar de stem van ACEA kan maar beter geluisterd worden, want ze vertegenwoordigt vijf constructeurs die een F1-team hebben (Ferrari, McLaren, BMW-Sauber, Renault en Toyota). ACEA zegt ook dat het indien nodig zal zoeken naar alternatieven voor deze teams.

15 juni: FIA haalt zwaar uit naar FOTA

Het is intussen duidelijk dat alle communicatie tussen de verschillende partijen via de pers zal verlopen. In alweer een officieel persbericht, met als titel kortweg “FOTA”, legt de FIA de schuld in het andere kamp. In een meeting op donderdag 11 juni waar vertegenwoordigers aanwezig waren van Ferrari, Toyota, Red Bull en BrawnGP, alsook een FOTA-medewerker, zou een akkoord zijn bereikt tussen beide partijen.

De technische reglementen voor 2010 zouden vastgelegd zijn, over het financiële plaatje zou op zeer korte termijn een slotakkoord worden gesloten wanneer de financiële specialisten van beide kampen het eens zouden worden over de laatste details. Het interessantste deel echter: om de stabiliteit van de sport te bewaren, was er geen tijd meer om nu nog te beginnen onderhandelen over een nieuw Concorde-akkoord tussen teams en FIA. De FIA stelt dus voor om gewoon het vorige akkoord, daterend van 1998, nog eens vijf jaar te verlengen tot 2014 (is vijf jaar dan niet erg lang om een nieuw akkoord te onderhandelen?).

De FIA is dus verbijsterd wanneer ze verneemt dat sommige FOTA-leden, die niet eens aanwezig waren op de vergadering, achteraf verklaarden dat de vergadering zonde van de tijd was geweest en dat er geen akkoorden waren bereikt. De FIA is dus keihard: Er schuilt duidelijk een element in de FOTA dat vastbesloten is om elk mogelijk akkoord te voorkomen, ondanks de schade dat dit zou kunnen berokkenen aan de sport.

15 juni: FIA verontwaardigd door verklaring ACEA

De FIA zegt verbaasd te zijn over de verklaring van ACEA. De bedoeling is namelijk altijd geweest om de kosten in de formule 1 aanzienlijk te drukken. ACEA heeft in het verleden verklaard dat de automobielsector zwaar geraakt wordt door de wereldwijde economische crisis en dat er op alle vlakken bespaard moet worden. De kostenbeperking in de F1 kan ertoe leiden dat 1 tot 1,5 miljard euro niet naar de sport gaat, maar in de handen van de constructeurs blijft.

FIA, is het misschien de manier waarop die vele mensen tegen de borst stuit?

15 juni: FOTA: “Geen commentaar”

FOTA besluit zich eerder afzijdig op te stellen wat de beschuldigingen van de FIA betreft. De FOTA behoudt haar standpunt betreffende de specifieke kwesties, maar wenst niet te reageren op het persbericht van de FIA van 15 juni, en zo meegesleept te worden in een lange reeks polemische uitspraken die verwarring zaait en niet bijdraagt aan een positieve omgeving voor de huidige contacten.

De FOTA lijkt hiermee enerzijds geen interne twisten te willen vertonen, en anderzijds de sympathie van alle buitenstaanders te willen winnen.

16 juni: Geen financieel akkoord bereikt

De FIA en FOTA zaten gisteren (15 juni) rond de tafel om de financiële details waarvan eerder sprake, uit te klaren. Volgens de FIA kwamen de vertegenwoordigers van de FOTA compleet onvoorbereid naar de vergadering. Ze waren niet bereid om de regels voorgesteld door de FIA te bespreken en wilden alleen praten over de FOTA-voorstellen.

Deze voorstellen zouden duidelijk niet in staat zijn om de uitgaven in te perken van teams die de middelen hebben om hun concurrenten te verslaan met geld. Een nieuwe financiële wapenwedloop zou onvermijdelijk worden, aldus de FIA in, jawel, een nieuw persbericht.

Bijgevolg blijven de financiële reglementen zoals eerder gepubliceerd door de FIA van kracht.

16 juni: FIA doet verhoudingen met FOTA uit de doeken

In een persbericht van 2600 woorden (dat is zo’n 5 pagina’s in een normaal lettertype), plus nog eens 33 pagina’s aan correspondentie tussen de FIA en Ferrari, verdedigt de FIA haar standpunten.

Het doel van de FIA is zeker nobel, daar bestaat eigenlijk weinig discussie over. De FIA ziet in dat maatregelen als de bevriezing van de motorontwikkeling sinds 2006 hun doel niet treffen, en wil daarom technische ontwikkelingen vrij laten onder een beperkt budget. Dit alles wordt eigenlijk samengevat in de juiste stelling: Door de uitgaven te beperken, zal het meest gewiekste en innovatieve team winnen. […] In een technologische sportwedstrijd kan dit niet anders dan correct zijn.

De boodschap van de FIA is verder een beetje voorspelbaar. De FIA zou er alles aan doen om dit doel te bereiken, en de FOTA zou er op haar beurt alles aan doen om dit te voorkomen.

Met het oog op het succes van het Kampioenschap van de FIA, heeft de FOTA – bestaande uit leden die komen en gaan wanneer het hun past – zich twee duidelijke doelen gesteld: de regelgeving van de Formule 1 overnemen van de FIA, en zich de commerciële rechten toeëigenen. Deze doeleinden zijn voor de FIA onaanvaardbaar.

Vooral Ferrari en hun teambaas (en FIAT-directeur) Luca di Montezemolo moeten eraan geloven: Goed beleid betekent niet dat het beleid moet gevoerd worden door Ferrari.

De FIA beweert dat er geen sprake is van inbreuk op het contract met Ferrari, omdat Ferrari sinds 1981 in de Wereldmotorsportraad zetelt en altijd voor alle FIA-maatregelen heeft gestemd, tot april dit jaar. Verder heeft Di Montezemolo beloofd garanties los te krijgen van de constructeurs (en dus niet de F1-teams) aangaande de deelname in 2010, en die belofte niet nageleefd.

Als afsluiter is men echter duidelijk: De Formule 1 krijgt in 2010 een gevuld startveld met één set regels. Het is essentieel dat die ook duidelijke en precieze financiële regels bevatten.

19 juni: Grande finale?

Een gevuld startveld, dus. De vraag is: gevuld door wie? De mogelijkheden zijn: de huidige 10 F1-teams, samen met Campos, Manor en USF1, of de huidige teams Williams en Force India, samen met een heel aantal nieuwe teams zoals ProDrive (Aston Martin), Lola en N.Technology.

Het doek valt waarschijnlijk aanstaande vrijdag 19 juni. Hoewel we voorlopig van het ene uitstel naar het andere zijn gegaan, raakt de tijd op: teams moeten beginnen aan de ontwikkeling van hun nieuwe auto, en daar zijn duidelijk vastgelegde technische regels voor nodig.

Eén ding lijkt vast te liggen: wat er ook gebeurt, iedereen komt er gewond uit.

Ook een mening? Bezoek ons forum!