Nigel Ernest James Mansell gaat terug racen. Jawel, de Leeuw keert terug naar zijn natuurlijke habitat, die hij in 1995 verliet. Maar … geen Formule 1. Althans, toch geen offici�le, wel eentje dat erop lijkt. De intussen 52-jarige Engelsman keert in oktober terug naar de circuits, voor enkele tests in het Spaanse Jerez de la Frontreira voor de (nieuwe) Grand Prix Masters World Series. Mansell reed voor het laatst in een wagen met meer dan 600pk in de lente van 1995. Toen reed hij twee races in de McLaren-Mercedes, maar hij pastte niet in de wagen en gaf het uiteindelijk op.

“Het idee van een Grand Prix Masters bestaat al enkele jaren, en nu is die droom eindelijk uitgekomen,” verteld een enthousiaste Nigel Mansell. “Sinds ik het FIA Formule 1 Wereldkampioenschap won (in 1992 met Williams-Renault) en me volledig terugtrok uit het racen met ��nzitters in 1995, heb ik veel kostbare tijd met mijn familie doorgebracht en mijn geliefkoosde Woodbury Park omgebouwd tot een van de beste golfcomplexen van zijn soort. De honger en het verlangen om te racen, echter, verlaat nooit je bloed. Jammer genoeg kwam het goede moment nooit aan, tot nu. Ik kan me nu eindelijk terug meten met tegenstanders als Alain Prost, Emerson Fittipaldi en Riccardo Patrese. �n bovendien gaan deze wagens ook sneller dan 300 kilometer/uur op enkele legendarische circuits, dus wat wil je nog meer om een schitterende en spectaculaire serie in elkaar te steken? De rivaliteit tussen ons zal niet veel verschillen van die in de jaren �80 en �90, maar het racen zelf zal wel wat vermoeiender zijn.

De basisobjectieven hier zijn plezier, entertainment en vrijwel ongelimiteerde toegang voor het publiek, maar de toewijding en het verlangen om te winnen zal zeker niet minder zijn dan toen ik nog Formule 1 reed.”

Er is ��n man die veel coureurs ooit een zitje gaf, en hij won samen met Nigel Mansell de titel in 1992. Sir Frank Williams aan het woord: “De gedachte dat Nigel terug in een racewagen stapt geeft me koude rillingen want ik weet dat hij niet minder toegewijd zal zijn en niets liever wilt dan te winnen. Niets in hem is veranderd als het op competitegevoel aankomt, iets dat zo diep in hem zit geworteld. Ik zal met heel erg veel interesse de races volgen !”

“Het is een fascinerend vooruitzicht om al die grote namen te zien, maar dan wel wat ouder en hopelijk wat wijzer geworden. Ze zitten terug waar ze horen te zijn, en ik heb er het volle vertrouwen in dat er niet meer of niet minder toewijding zal zijn tijdens de races of de competitie dan toen dat ze Formule 1 reden, ondanks dat het hele grote namen zijn,” vervolgde Williams.

Aan de zijde van Mansell komen in de nieuwe serie heel wat bekende namen te staan. Op 13 november komen in Zuid-Afrika al met zekerheid Emerson Fittipaldi (wereldkampioen 1972 en 1974), Alain Prost (wereldkampioen 1985, 1986, 1989 en 1993), Ricardo Patrese (257 Grand Prix�, recordhouder), Alan Jones (wereldkampioen 1980), Stefan Johansson, Andrea de Cesaris (ook wel �de Crashkoning� genoemd), Ren� Arnoux, Jan Lammers en Christian Danner.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter