De koningsklasse van de autosport doet ook mee aan het wedstrijdje “wie het minste belasting betaalt“.

Het rondreizende autocircus doet natuurlijk ook mee aan de huidige trend, het verlagen van de belastingvoet. Via een web van vennootschappen dat in Jersey eindigt [Delta Topco] hoefde er in 2011 slechts €1,1 miljoen vennootschapsbelasting in het Verenigd Koninkrijk betaald te worden over een winst voor belastingen van €354 miljoen.

De totale omzet die behaald werd met het organiseren van races en nevenactiviteiten bedroeg in 2011 ruim €1,1 miljard.

2,3 miljard euro heeft de Formule 1-baas beschikbaar als worst voor de tien F1-teams, die momenteel klagen dat Ecclestone wel erg veel winst voor zichzelf houdt. Het F1-circus maakte over 2012 zo’n 720 miljoen euro winst.

Maar door de verschillende werkmaatschappijen vol te pompen met schulden [€2,9 miljard] kan de verschuldigde rente [€450 miljoen] afgetrokken worden van de winst, waardoor op papier geen winst gemaakt wordt en er geen belasting hoeft te worden afgedragen.

Uiteraard stroomt een groot deel van de rente richting de moederholding.

Opvallend is dat het merendeel van de Formule 1-teams ook geen belasting betalen. Dat komt echter niet door ingenieuze constructies, maar domweg omdat ze geen winst maken en over de verliezen geen belasting betaald hoeft te worden.

Tot eind 2010 waren in Nederland verschillende merkenrechten ondergebracht in Formula One Licensing BV, maar dat is inmiddels overgeheveld naar een Britse vennootschap.

Het geplaagde opperhoofd Bernie Ecclestone moet het tegenwoordig nog doen met een minderheidsaandeel, private equity-club CVC Capital Partners bezit de meerderheid van de aandelen en daarmee feitleijk de werkgever van opa Bernie.

Tenminste, als de Duitse Justitie Bernie Ecclestone niet veroordeeld wegens omkoping van de Duitste bankier Gerhard Gribkowsky, die zelf tot 8,5 jaar cel werd veroordeeld voor het aannemen van $44 miljoen van Ecclestone ten tijde van de verkoop van de Formule 1 aan investeerder CVC.

bron: http://www.quotenet.nl/ & http://frankyremtlaaaat.wordpress.com/