Voor de FIA is het duidelijk: de weigering van de FOTA teams om de voorstellen van de FIA te accepteren, is de oorzaak geweest voor het vertrek van BMW uit de sport. Voor de autosportbond is het vertrek van de Duitse fabrikant dan ook geen verrassing. Sterker nog, de bond verwacht dat er nog een team zal volgen.

De maatregelen die wij wilden doorvoeren, werden heel resoluut van de hand gewezen door de teams, zo verklaarde de FIA vandaag. De bond had onder meer voorgesteld om een budgetlimiet in te voeren in de Formule 1. De FOTA teams waren daar zo fel op tegen dat ze dreigden met een alternatieve klasse.

De regels die wij voorstelden hadden het simpeler gemaakt voor nieuwe teams om toe te treden tot de F1. Tevens had het de huidige teams de kans gegeven competitief te zijn met veel minder kosten. De bond hoopt nu dat het gemaakte compromis sterk genoeg is om de teams in de F1 te houden.

Mercedes en Toyota hebben inmiddels verklaard trouw te blijven aan de Formule 1. Er bestaan echter twijfels over het voortbestaan van het Renault team. Een nieuw Concorde overeenkomst zou de teams verplichten deel te blijven nemen aan grand prix’ tot aan 2012. Deze overeenkomst laat echter nog even op zich wachten.

By peter