Daniel Ricciardo, de Australische eerste rijder van Red Bull Racing en collega van Max Verstappen had een slechte zondag in Monaco.

Dat was extra wrang, omdat zijn weekend verder perfect verliep.

Zijn auto was voorzien van de nieuwe, geüpdatete Tag Heuer-motor door Renault en hij reed de donderdag en de zaterdag geweldig;
Ricciardo kwalificeerde zich als eerste, (zijn eerste poll position ooit!) en was zondag soeverein in de regen met een voorsprong van bijna vijfentwintig seconden toen hij de pits inreed voor nieuwe banden.

Nieuwe banden die er nog niet waren.

De banden die van de strategen van Red Bull voor Ricciardo’s tweede stint omgelegd moesten worden stonden achteraan in de garage in de bandenwarmers en moesten nog opgehaald.

Binnen handbereik was wel een andere compound beschikbaar, de gele.

In dezelfde tweeëndertigste ronde had Max’ auto ook de gele soft-sloffen meegekregen. Maar kennelijk besloten de strategen op de tweede verdieping, misschien op advies van het rekencentrum in Milton Keynes, of doordat Lewis Hamilton in de eenendertigste ronde op de paarse ultrasoftbanden bleek te worden gezet, om Ricciardo niet op de gele, maar op de rode supersoftbanden verder te laten rijden in de verwachting, dat hij dan toch de race uit zou kunnen rijden.

Nu bleek, dat het pitstopteam leed aan management by proxy en zo snel niet bij die andere banden kon, die stonden helemaal achteraan in de bandenwarmers.

Omdat het gehele management boven in plaats van tegenover de garage zit in Monaco riep er niemand: “Doe dan die gele banden toch maar! Want het is te laat, hij is er al” en renden de monteurs zich een rotje om die gereedstaande gele banden heen, naar de rode banden toe om ze vervolgens voor zich uit sjouwend zo snel mogelijk naar Ricciardo’s auto te brengen, ze deden wat ze konden en zo op het zicht viel de schade nog wel mee. Deze mannen verzorgden dus wel even twee stops binnen één rondje.

Lewis jaagt

Intussen had Lewis Hamilton in tweede positie een ronde eerder de paarse ultrasofte banden om laten leggen in een vlekkeloze pitstop.

Bij het inrijden van de pitstraat had Ricciardo vierentwintig seconden voorsprong op zijn achtervolger.

Wellicht was het de keus voor die paarse kleur waarmee Mercedes Red Bull’s strategen volkomen verraste en de aanleiding was voor de beslissing van bandenstrategie te veranderen ín de ronde dat Ricciardo naar binnen zou komen.

Er ontspon zich een spannende race in de race van enkele seconden.

We zagen Ricciardo de pits uitrijden en Lewis Hamilton het rechte stuk opkomen.

Daniel kwam minder dan een seconde te kort om Hamilton voor te blijven toen hij de pitstraat uitkwam.

Hij moest achter Lewis Hamilton aansluiten.

Lewis wist zijn voorsprong te behouden en won de Grand Prix de Monaco, de meest prestigieuze grand prix van de Formule 1-kalender.

 

Podium

Ricciardo toonde zich gefrustreerd na afloop van de race in Monaco.

Hij sprak van I got screwed twice in a row (Ik ben twee keer achter elkaar benadeeld.) en hij wilde in het podiuminterview met Martin Brundle niet ingaan op de race maar alleen zeggen dat hij voornamelijk teleurgesteld was en bedankte de fans dat ze ondanks het natte weer allemaal waren gebleven.
Daniel Ricciardo maakt zich zorgen. Tegen Sky Sports zegt hij in een interview met James Galloway, dat hij vreest, dat als het zo doorgaat hij te oud wordt om nog wereldkampioen te worden.

Hij zegt: Ik heb nog bij lange na niet een wereldtitel op mijn naam staan in de Formule 1!

Frustratie, die begrijpelijk is gezien de situatie in Monaco hierboven beschreven en de situatie twee weken daarvoor in Spanje, waar hij achteraf juist niet op de winnende strategie werd gezet.

Verstappen won daar met Räikönnen in zijn kielzog nadat beide twee stops deden, Vettel en Ricciardo volgden op enige afstand doordat zij een keer meer banden wisselden.

Daniel, die alom wordt gezien als een groot rijder en een van de meest toegankelijke, aimabele persoonlijkheden in Formule 1 liep er terneergeslagen bij na de Grand Prix de Monaco op het circuit van Monte Carlo.
Zijn hoop op de winst -eindelijk- was vervlogen nu zijn team blunderde bij de pitstop.

Sportman in hart en nieren

In Monaco won Ricciardo zijn eerste grand prix in 2014, maar sinds dat jaar (hij won in totaal drie keer een race in ’14) staat hij droog.

Zijn tweede plek zondag betekende zijn derde podium in de laatste zevenentwintig wedstrijden.

Nu hij al vijf jaar rijdt in Formule 1 voelt hij zelf, dat hij te weinig heeft laten zien tot nu toe:

Ik houd mijn hoofd recht dit hele seizoen al. Gedeeltelijk ben ik een beetje gefrustreerd omdat ik echt geloof, dat -en ik geloof dat al heel lang- ja, ik wil het haast niet uitspreken, want het lijkt zo arrogant, maar ik geloof echt heel erg in mijn eigen kunnen, laten we het daar maar op houden. En ik verdien gewoon beter!

Hij zegt verder tegen Galloway:

Ik wordt binnenkort zevenentwintig! Ik heb nog niks substantieels gewonnen en ik vind dat het nu echt binnen afzienbare tijd moet gaan gebeuren.
Deze twee weken, dat hadden twee keer gewonnen races moeten zijn. Maar niet dus! Ik krijg er buikpijn van als ik eraan denk!
 aldus een geëmotioneerde Ricciardo.

Meestal wordt Daniel Riccardo nog steeds gezien als talent, de opkomende generatie, in één adem genoemd met Sainz en Verstappen, Vandoorne.

Maar op 1 juli aanstaande wordt hij zevenentwintig, hij heeft binnenkort als het goed is zijn honderdste grand prix op zijn naam staan en is daarmee toch eerder een ervaren rot.

De cijfers:

Ricciardo startte tot nu toe vierennegentig keer in een grand prix.

Hij debuteerde in de Britse grand prix van 2011 in een HRT, werd negentiende.

Hij won drie keer, de eerste Monaco 2014.

Stond één keer op pole, afgelopen zondag in Monaco en in totaal elf keer op het podium,

vijf keer op de eerste rij,

hield vijf keer de snelste ronde over aan een race.

In totaal scoorde hij 426 punten bij elkaar, zijn teammaten (Vettel, Kvyat en Verstappen opgeteld) 337.

Zijn beste klassering aan het eind van het seizoen was derde.

 

Toekomst

Daniel heft een doorlopend contract met RBR tot eind 2018. Hardnekkige, aanhoudende geruchten zeggen, dat Ricciardo hoog op de verlanglijst staat bij Ferrari, mocht Kimi Räikönnen vertrekken bij de Scudería.

Na het moeilijke seizoen van vorig jaar wil RBR wat het ook kost weer succesvol worden. En voor Daniel is het een wrange ervaring dat de achttienjarige Max Verstappen dan als eerste met de winst aan de haal ging in Spanje, nadat het team al zo lang droog stond.

Daarboven opgeteld het sneue verlies in Monaco doet bij Ricciardo het besef groeien, dat het team nog niet klaar is om Mercedes te verslaan op alle soorten circuits.

Ricciardo daarover tijdens de persconferentie na afloop van de race in Monaco:

Barcelona was een dreun die ik opgevangen heb. Maar nou weer die klap voor m’n kop, ja, niet dat we er ten opzichte van Mercedes goed voorstaan toch?! We zijn niet in staat zo’n race te winnen. Als je dan ineens de kans hebt om twee races te winnen en dan….

Verder zei hij: Natuurlijk ligt een groot deel bij het team en de strategie, maar inderdaad, twee keer achter elkaar een zeperd, dat doet wel behoorlijk pijn ja. Ik weet nog niet hoe het nu verder moet. Wat ik eraan moet doen. Duidelijk is, dat ze moeten gaan begrijpen waar het om gaat en leren van deze ervaringen, maar deze kans komt niet meer terug, en dat is niet meer terug te draaien.