Autosportheld Dan Gurney is overleden. De veelzijdige autocoureur overleed zondagmiddag aan de gevolgen van een longontsteking.

Dan Gurney stond bekend om zijn veelzijdigheid in de autosport. De Amerikaan won niet alleen vier races in de Formule 1, maar was ook succesvol in onder andere de Indycar en NASCAR. In 1967 won Gurney de 24 uren van Le Mans samen met A.J. Foyt. Na afloop van de race spoot hij een fles champagne leeg, en daarmee was een traditie geboren die we vandaag de dag nog kennen.

Gurney laat tevens een aantal technische snufjes na. Veel raceteams maken nog steeds gebruik van rechtopstaande randjes op de achtervleugel van een racewagen. Het aerodynamische hulpmiddel kreeg de naam ‘Gurney’ nadat hij als eerste een dergelijke strip op de achtervleugel van zijn Indycar monteerde.

Dan Gurney overleed op 86-jarige leeftijd, en zal in besloten kring begraven worden.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!