Een uiterst treffende uitspraak van Ton van Genugten. De Brabantse trucker won gisteren zijn derde etappe bij de vrachtwagens, maar zag dat zijn teamgenoot Federico Villagra nog slechts één seconde voorsprong heeft op Eduard Nikolaev. Dit is Dakar hè, je bent er nooit bijna.

De etappe voor de motoren en quads werd gisteren afgelast omdat het te gevaarlijk zou zijn na de overvloedige regenval, en ook de special bij de auto’s en trucks werd wat aangepast. Niet iedereen was er blij mee, maar het moest maar.

Auto’s: Ploegenspel redt Peugeot

Het zag er nog even lelijk uit voor Carlos Sainz onderweg. De Spanjaard kwam halverwege met versnellingsbakproblemen te staan en moest even wachten op Cyril Despres voor reservonderdelen. Stephane Peterhansel stampte door voor de ritzege en wisselde steeds snelste tijden uit met Nasser Al Attiyah in het tweede deel van de rit. Uiteindelijk was de Qatari op twee lekke banden de snelste aan de meet: 2m03s sneller dan Peterhansel en 4 minuten sneller dan Giniel de Villiers. In het eerste deel was Bernard ten Brinke door het goede navigeren van Michel Perin nog de snelste, maar toen sloeg de motor af. Na vijf minuten prutsen deed de Toyota het weer, maar het werd wel heel warm in de auto omdat er een spanningsprobleem opspeelde. Dat alles zorgde voor 7m53s achterstand bij de meet, maar de blijdschap overheerste dat ze überhaupt aan de finish van de stage waren gekomen.


De Peugeot van Sainz zat een tijd vast in zijn derde versnelling, maar dankzij ploegentactiek verloor de Spanjaard niet zoveel tijd © ouestfrance.com

Tom Colsoul en Kuba Przygonski werden 8e en verloren wat terrein op naaste achtervolger Khalid Al Quassimi, maar dat had erger kunnen zijn. De man uit Abu Dhabi stopte namelijk een keermet ophangingsproblemen, waardoor zijn tijdwinst niet groter was dat 3 minuten. Peter van Merksteijn was als 14e binnen op een uur van Al Attiyah en blijft op koers voor een top10 klassering. Erik Wevers bracht de Borgward als 18e binnen, Maik Willems werd 25e. Tim en Tom hadden een latertje, de broers Coronel deden 4,5 uur langer over dan de Toyota’s en Peugeot’s. Ook lijkt de Demon inmiddels een dikke jas te hebben uitgedaan: voorste kap weg, achterste kap weg, het lijkt wel een monster-versie van de kleine Side by Side klasse (buggy’s op basis van een quad) die ook meerijdt in een apart klassement. Misschien dat volgend jaar eens uitproberen?

Stand Auto’s:
1. C. Sainz
2. S. Peterhansel op 44m41s
3. N. Al Attiyah op 1u05m
4. B. ten Brinke op 1u17m
5. G. de Villiers op 1u26m

“TonTrans” heeft een hattrick, thriller wacht in het klassement

Ergens in de voorbeschouwing dacht ik nog: kan Kamaz dit jaar eigenlijk wel verliezen, maar naar nu blijkt hebben ze alles te verliezen in de komende 48 uur. Het hielp Eduard Nikolaev dat Federico Villagra slechts een minuut voorsprong had, maar de Argentijn schoot uit de startblokken en bouwde 2 minuten voorsprong op. Dat liep snel op, want ineens stond Nikolaev stil met een kapotte compressor. Alle hens aan dek bij de Russische vloot, de drie trucks voerden een complete compressortransplantatie uit zodat Nikolaev verder kon, Dmitry Sotnikov moest zich met het haperende onderdeel zien te redden. Vlakbij de neutralisatie was de voorsprong van Villagra 32 minuten, maar toen ging er een bandlek, brandde er electronica en ging er een luchtslang stuk. Daardoor leverde de Argentijn 20 minuten in.

Na de neutralisatie vloog Nikolaev, terwijl Villagra nog een keer moest stoppen. Hij reed op dat moment al in konvooi met Van Genugten en Arthur Ardavikus, dus dat was snel verholpen. Van Genugten knokte intussen ook nog om de ritzege met Martin Kolomy in de Tatra. De Tsjech was de snelste vanaf Wp5 geweest, maar in het laatste ging hij iets langzamer en kon de tijden van Van Genugten niet meer evenaren, ondanks een loszittende motorkap op de Iveco. Het betekent de derde zege voor Ton, Kolomy werd 2e op 4m11s, Nikolaev kwam nog tot een derde plaats op 6m21s. Villagra werd vierde en zag dat de Rus de leiding weer overnam… met slechts één tel na bijna 4700 km rijden.


Ook laat in de rally kan het nog misgaan. Kamaz had drie trucks nodig om die van Nikolaev weer aan de praat te krijgen. © francetvsport

Gert Huzink ging een tijd goed mee met de kop, maar zijn 3e tijd halverwege werd uiteindelijk een 6e tijd aan de finish, 23 minuten achter Van Genugten. De Scania van Maurik vd Heuvel kwam als 8e de meet binnenrollen op een halfuur van Van Genugten. Al had het weinig gescheeld of de truck was uit elkaar gerammeld op de wasbordpaden. En toch kwam er een Kamaz voorbijstuiteren met dubbele snelheid (Nikolaev met zijn donorcompressor in het vooronder – red.), dat ging nergens over. Een waterdoorwading vroeg in de etappe kostte Vd Heuvel twaalf minuten om het inmiddels beruchte “stekkertje” droog te blazen dat bij nattigheid de motor laat afslaan.

Stand trucks:
1. E. Nikolaev
2. F. Villagra op 1 sec.
3. S. Viazovich op 3u26m
4. A. Mardeev op 5u23m
5. T. van Genugten op 5u25m

Bij de meeste klassementen lijkt alles redelijk duidelijk. Mattias Walkner en Ignacio Casale hoeven alleen maar op hun motor / quad te blijven zitten, Carlos Sainz heeft ook nog een vrij grote marge van drie kwartier. Bij de trucks kon het wel eens oorlog worden vandaag. Van Genugten gaat waarschijnlijk niet al te hard rijden om Villagra te kunnen helpen, de Argentijn hoeft alleen het gat naar Nikolaev dicht te rijden (de trucks starten drie minuten na elkaar) en wie weet kunnen de Iveco’s op die manier de Kamaz in een hoek drijven. We wachten met spanning af.