De gevaarlijke rit door de duinen van Fiamballa heeft voor Nederlands succes gezorgd. Bernard ten Brinke won namelijk als eerste Nederlander een etappe in het autoklassement.

Bron tekst: I.s.m Autosportnieuws.be

De organisatie had zich voorgenomen om in Dakar 2018 de Mix Start van een paar jaar terug weer in te voeren. De 10 beste auto’s, beste motoren en 5 beste trucks startten als eersten voor de rest van het pak uit. Motorrijder Daniel Oliveiras Carreras keek een beetje schichtig om met Ton van Genugten’s Iveco in zijn nek, maar waarschijnlijk wist hij niet dat Ton op zijn kopman ging wachten en dat er dus geen waanzinnige achtervolging ging komen.

Auto’s: Ten Brinke wint, drama Mini continues

Alles liep eigenlijk vanaf het begin goed voor Ten Brinke. De Zeddammer was de rit vertrokken als 5e en reed een tijdlang tweede achter Mikko Hirvonen. Die wou per se nog een dagsuccesje meenemen uit Argentinië, maar de Fin wilde echt veel te veel en sloeg over de kop. Gelukkig ging het niet zo hard als eerder bij teamgenoot Bryce Menzies, maar Hirvonen stond heel erg lang te schutteren in de duinen en kwam uiteindelijk bijna 7 uur later in het bivak dan Ten Brinke. Die ging vanaf WP3 aan de leiding en wist alle aanvallen te pareren door gewoon zijn eigen tempo te rijden. Nasser Al Attiyah zat een tijdje op 20 seconden, Carlos Sainz op 2 minuten en Cyril Despres op 5 minuten. Allen verloren terrrein in het laatste deel en uiteindelijk staat er één Toyota voor drie Peugeots. Despres werd 2e op 4m35, Sainz 3e op 4m40s en Peterhansel 4e op 4m50s. Hoewel Ten Brinke al eens een proloog won, is dit de eerste officiële etappezege voor een NL’er in het autoklassement. Bob ten Harkel en Kees Tijsterman kwamen een paar keer dichtbij en reden al een in Afrika een goed eindklassement, maar dagsucces had er nog niet eerder ingezeten. Gefeliciteerd! Daarnaast staat Te Brinke slechts drie minuten achter op Al Attiyah met nog een paar etappes te gaan.


Gefeliciteerd Bernard ten Brinke met de 1e NL’se etappezege bij de auto’s © bernardtenbrinke.com

Terwijl Hirvonen op dat moment nog zand stond te scheppen waren de 4×4 Mini’s in de slag om misschien de Toyota’s nog te bedreigen, maar hoewel Al Attiyah (5e) én Giniel de Villiers (6e) tijd verloren was het niet genoeg voor een top5. Tom Colsoul en Kuba Przygonski werden als zevende geklokt op 19 minuten. Thuisrijders Orly Terranova en Boris Garafulic kwamen buiten de top10 binnen. Voor de rest van de Nederlanders was het een zware maar goeie dag. Peter van Merksteijn blijft stabiel in de top15 rijden, 12e op 52 minuten van zijn streekgenoot Ten Brinke. Erik Wevers werd 20e en Tim en Tom zaten er niet ver achter als 22e, hoewel ze onderweg weer een kap zijn kwijtgeraakt toen Tim nogal hard van een duin sprong “De koeling is nu echt geen probleem meer!”

Stand auto’s:
1. C. Sainz
2. S. Peterhansel op 1u00m45s
3. N. Al Attiyah op 1u24m
4. B. ten Brinke op 1u27m
5. G. de Villiers op 1u40m

Motoren: Walkner houdt stand, Barreda is klaar

Na de etappe van gisteren zag de mixed start er niet uit zoals verwacht met de afwezigheid van toppers als Price, Brabec, Meo en Benavides, die allen verkeerd waren gereden en pas rond de 20e plaats moesten starten. Nu begonnen ze onbekender namen als Johnny Aubert, Andrew Short, Oriol Mena en Mark Samuels. De tweede garnituur liet zich echter van zijn beste kant zien, op twee na kwamen ze allen weer in de top10 binnen. Voor Pablo Quintanilla werd de 11e rit een nachtmerrie, de Chileen was al veel tijd kwijt en kwam nu met kokende benzine te vast te staan in de duinen. Hij verloor een halfuur en kwam als 12e over de streep. Gerard Farres Guell en Mattias Walkner bleken in de eerste groep de snelsten te zijn met een 5e en 6e tijd, genoeg voor Walkner om zijn positie in het klassement te behouden. De winnaars waren echter de “sukkels” van gisteren. Toby Price was in het middenveld op alle WP’s de snelste en pakte eindelijk een ritzege, voor Kevin Benavides die na de finish helaas moest vernemen dat zijn broer Lucio was gevallen en moest opgeven. Antoine Meo kwam als 3e binnen, Ricky Brabec werd vierde.


© todocircuito.com

Voor Joan Barreda is Dakar 2018 ten einde, de Spanjaard crashte al heel vroeg in de duinen en haalde zelfs het eerste WP niet meer. Stefan Svitko is na zijn val gisteren niet meer opgestapt, de ervaren Slowaak is met een breuk in het schouderblad afgestapt. Ook Maikel Smits kreeg met een gecrashte motorrijder te maken, verleende eerste hulp, wachtte op de helikopter en kwam er toen hij weer reed achter dat hij geen zin meer had. “Het ritme en de zin waren er even uit.” Na nog wat vertraging doordat een stuk gaas zijn voorrem hinderde kwam de man uit Schijndel als 35e binnen op anderhalf uur van Price. Hans Jos Liefhebber eindigde één plaats hoger als 34e en werd daarmee de beste NLér. Jurgen vd Goorbergh kwam als 42e binnen, Edwin Straver als 46e, Luc vd Huijgevoort als 67e en Mirjam Pol werd 81e op 4,5 uur van de kop

Stand motoren:
1. M. Walkner
2. K. Benavides op 32m00
3. T. Price op 39m17s
4. G. Farres Guell op 49m17
5. A. Meo op 59m05s

Quads: Cavigliasso pakt zn tweede etappe

In de Zaak Koolen is weer het een en ander gebeurd. Peugeot heeft de telemetrie van de auto van Sainz uit laten lezen en vastgesteld dat Sainz 12 seconden met 50 km/h achter Koolen heeft gereden. Of Koolen nu geschrokken is door die actie en daarom viel of dat er toch een minieme aanraking was door Sainz inhaalactie is niet helemaal duidelijk, maar feit is wel dat Sainz niet met 120 langs kwam vliegen zoals eerst werd genoteerd. De tijdstraf voor Sainz werd aldus kwijtgescholden. Koolen reed de etappe van vandaag uit als 10e, hij leek een tijd op weg naar de 6e plaats, maar viel terug en verloor nog bijna een uur op de snellere mannen.

Vooraan moest Jeremias Gonzalez Ferioli de etappe openen en dat ging niet helemaal lekker. De Argentijn werd al snel door landgenoot Nicolas Cavigliasso bijgehaald en zag ook Ignacio Casale voorbij komen. Uiteindelijk werd hij als 5e geklokt, terwijl Cavigliasso overal de snelste was en zijn tweede etappezege pakte. Daarmee verstevigde hij ook zijn 2e plaats in het klassement, want Casale inhalen lukt alleen maar als die nog ergens pech krijgt. Opvallend was het rijden van de Kazak Dmitri Shilov, hij doet voor het eerst mee in de rally en viel tot nu toe alleen op door een tuimeling van een duin die maar net goed afliep. Nu lijkt Shilov een beetje wakker te worden en hij eindigde als 3e op 34 minuten van Cavigliasso. Bas Nijen Twilhaar kende een prima dag in de duinen: 12e op 1u26m

Stand quads:
1. I. Casale
2. N. Cavigliasso op 1u34m
3. J. Gonzalez Ferioli op 2u09s
4. A. Dutrie op 3u56m
5. M. Medeiros 4u22m

Trucks: Villagra pakt op eigen terrein veel tijd terug

Twee dagen geleden nog stond Eduard Nikolaev een straatlengte voor op de Iveco van Federico Villagra, maar 48u later trekt de Argentijn de stand gelijk. Al vanaf begin was de Iveco in een strijd met de MAZ van Sergei Viazovich verwikkeld om de dagzege. De Witrus reed er steeds zo’n vijf minuten achter, maar omdat aan de finish Villagra nog een tijdstraf kreeg voor een te grote veerweg (de klappen in de duinen hadden de strap die de veerweg inperkt laten knappen) mag MAZ de eerste ritzege in Dakar 2018 bijschrijven. Villagra werd daarmee op 1m24s tweede, maar hij wint heel veel tijd terug op de Russische concurrenten. Dmitri Sotnikov deed het nog het beste met een 3e tijd op 28 minuten, maar Mardeev en Nikolaev gaven door meerdere lekke banden allebei meer dan drie kwartier toe, zodat Villagra nu een kleine voorsprong heeft van 1m07s. Ik had niet gedacht dat het zo laat in de rally nog spannend ging worden voor Kamaz.

Zoals wel verwacht bleef Ton van Genugten na de start wachten op Villagra voor het geval er problemen waren, maar gek genoeg kwam de man uit Eersel zelf in zwaar weer. Maar liefst vier keer moest de Iveco stoppen, twee keer voor een kapotte stuurpomp, één keer voor een lekke band en de laatste keer sloeg de hoofdschakelaar af door alle klappen die de neus had gehad. Daarmee verloor Van Genugten twee uur en lijkt een podium volledig uit zicht. Het wordt nu knokken om plaats 5 met Martin Macik en teamgenoot Arthur Ardavikus die stiekem weer naar voren is geslopen in de stand, het verschil tussen de drie trucks is slechts een paar minuten. Beste NL’er aan de streep was Gert Huzink als 5e op 34 minuten van Viazovich, Maurik vd Heuvel kwam als 10e op één lekke band binnen, hij had er net een teveel gebruikt. Voor Mammoet Rallysport is de Dakar over, Janus van Kasteren werd door de Firemen Daf van Richard de Groot uiteindelijk in het bivak afgeleverd, maar het was inmiddels veel te laat om nog aan de 11e etappe te beginnen. Jammer maar helaas

Stand trucks:
1. F. Villagra
2. E. Nikolaev op 1m07s
3. S. Viazovich op 3u07m
4. A. Mardeev op 4u40m
5. A. Ardavikus op 5u28m

Vandaag opnieuw een klassieker, de lange snelle proef van Chilecito naar San Juan over bijna 523 km. Vooral de vele bochten zullen ervoor zorgen dat de banden en remmen het zwaar te verduren gaan krijgen. Voor de motoren is het tevens het slot van de tweede marathon-etappe.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!