Dakar 2018 is ten einde. Na de loodzware etappe 13 en de korte lus rond Cordoba als etappe 14 is dit het resultaat bij de motoren en quads.

Etappe 13 had je gerust dezelfde ondertitel kunnen geven als Red Bull het afgelopen jaar aan zijn auto gaf: “unlucky for some”. Het werd nog een hele zware rit met vervelende duinen en rio’s in het begin en later pas de hobbelige paden waar het gebied om bekend is. En dat na een ellenlange verbinding omdat etappe 12 voor de motoren en quads werd afgezegd. Ricky Brabec zou de 13e rit niet meer uitrijden, de Amerikaan blies het blok van zijn Honda op en de schade was te groot om nog verder te kunnen.
Motoren: KTM voor de 17e keer

Drie man die in etappe 10 veel tijd hadden verloren gingen in de aanval om nog tijd goed. Kevin Benavides, Toby Price en Antoine Meo zaten gedurende de hele rit binnen 3 minuten van elkaar. Meo was in de opening het snelste, maar hij maakte her en der wat foutjes, moest een keer terug om een WP op te halen en daardoor konden Price en Benavides er weer voorbij. De Australiër was aan de streep uiteindelijk 2 minuten sneller dan de Argentijn, Meo zelf kwam op 2m44s als derde binnen.

Mattias Walkner deed het rustiger aan, zijn voorsprong was groot genoeg en hij kwam als vierde binnen op 11 minuten. Datzelfde deed Walkner in de afsluitende etappe gisteren ook, hij liet de rest een beetje begaan, reed rustig uit en gaf 5 minuten toe op de kop als achtste. Het was genoeg om de 17e Dakar-zege voor KTM bij de motoren te scoren, plus de eerste Oostenrijkse zege sinds Peter Reif in 1997, die toen voor Hino het truck-klassement won. Benavides en Price pakten de 14e rit wat serieuzer aan, want het verschil bij de start was tussen de nummer 2 en 3 slechts vijf minuten. Benavides boekte in de laatste rit dan toch een etappezege, 54 seconden sneller dan Price, en in die volgorde gingen ze gisteren naar het podium: Benavides 2e en Price 3e. Meo werd als derde geklokt en stelde zijn vierde plek in het klassement veilig tegenover Gerard Farres Guell, die in etappe 13 wat veel tijd verloor en dat in de korte 14e rit niet meer kon inhalen. De Spanjaard eindigde als vijfde.


KTM wint als Oostenrijks motormerk voor de 17e keer, maar het is dankzij Mattias Walkner pas de tweede keer dat een Oostenrijkse rijder een Dakar categorie wint. © overdrive.in

Van alle gestarte NL’se motorrijders zijn er 6 gefinishet. Maikel Smits vergeleek etappe 13 met de Oirschotse heide. “Knippaden, diepe gaten, ik ben er doorheen gedanst.” Toch stopte de man uit Schijndel samen met Hans Jos Liefhebber even bij een tankstation voor een ijsje en een redbull, je zou haast zeggen dat de twee een toerritje a la Ewan McGregor aan het doen waren. Smits deed verder niks geks en bracht “gewoon het brommertje naar de finish.” Maar wel als beste NL’er op een 30e plaats. In de afsluitende 14e rit werd Smits 37e, waardoor hij de 26e plaats in het klassement bezet. Hans Jos Liefhebber beëindigt de rally met een 35e plaats, Jurgen vd Goorbergh finisht als 41e, Edwin Straver als 49e en Luc vd Huijgevoort als 83e. Voor Mirjam Pol werd het nog even bikkelen. In de 4e etappe was Pol zo hard gevallen dat ze haar pols had gebroken, maar daar kwam ze pas in Bolivia achter omdat er daar een röntgenfoto van gemaakt werd. Toch heeft ze de rally uitgereden als 75e. Van de 139 gestarte motoren zijn er 85 aan de streep gekomen in Cordoba


Bont, blauw en beurs, plus een gebroken pols, Maar Mirjam Pol weigerde op te geven en heeft de dakar uitgereden. © mirjam pol twitter

Eindstand Motoren
1. M. Walkner
2. K. Benavides op 16m53s
3. T. Price op 23m01s
4. A. Meo op 47m28s
5. G. Farres Guell op 1u01m

Nederlanders:
26. Maikel Smits op 8u13m
35. Hans Jos Liefhebber op 12u
41. Jurgen vd Goorbergh op 13u22m
49. Edwin Straver op 18u42m
75. Mirjam Pol op 38u39m
83. Luc vd Huijgevoort op 63u55m

Quads: Rust, reinheid, regelmaat voor Casale

Een verrassend statement aan het eind van de Dakar voor Ignacio Casale. Hij had de rally dit jaar niet op snelheid gewonnen, maar simpelweg door met zijn hoofd te rijden, iets wat de afgelopen jaren niet altijd van de Chileen gezegd kon worden. De snelheid had hij altijd, maar al te vaak liet hij tijd liggen door net even te hard over scherpe stenen te rijden of net daar een WP te missen waar het niet moest. Deze jaargang finishte Casale in álle etappes minimaal bij de beste 4. Het hielp ook dat grote concurrenten als Rafal Sonik, Pablo Copetti en Sergei Kiriyakin één voor één wegvielen. In de zware 13e etappe kwam zelfs de complete top5 in handen van de “gaucho’s”. Axel Dutrie was de laatste overgebleven Europeaan in de top5, maar de Fransman kwam met pech te staan en verloor meer dan drie uur. Ook Kees Koolen liep nog tegen pech aan, bij de neutralisatie lag hij nog 7e, maar uiteindelijk moest Bas Nijen Twilhaar te hulp komen, beide Nederlanders kwamen als 25e en 26e binnen.

De laatste etappe werd door Casale in stijl afgesloten, hij won die korte rit voor Nelson Sanabria en Nicolas Cavigliasso en wint ook het algemeen klassement bij de quads. De strijd om de tweede plaats was nog wel spannend tussen Cavigliasso en Jeremias Gonzalez Ferioli. Beide jonge Argentijnen rijden nog niet zo lang mee (voor Cavigliasso is het zijn debuut, Gonzalez doet voor de 2e keer mee) maar ze lijken een mooie toekomst in rallyraid tegemoet te gaan. Gonzalez won nog de 13e etappe en pakte zeven minuten terug op zijn landgenoot, maar in de laatste etappe verloor hij weer 3 minuten zodat Cavigliasso zijn debuutjaar opsiert met een mooie 2e plaats, Gonzalez staat als 3e op het podium. Marcelo Medeiros en Alexis Hernandez maken de top5 vol. Koolen reed de laatste etappe als achtste uit en is ook als achtste geëindigd in het klassement op 8u24m van Casale. Zijn snelle assistent Nijen Twilhaar reed als 35e de rit rustig uit en werd in de totaalstand als 21e geklasseerd, 30 uur achter Casale

Eindstand quads
1. I. Casale
2. N. Cavigliasso op 1u38m
3. J. Gonzalez Ferioli op 2u08m
4. M. Medeiros op 4u30m
5. A. Hernandez op 4u38m

Nederlanders:
8. Kees Koolen op 8u24m
21. Bas Nijen Twilhaar op 30u48m

Bron tekst: I.s.m Autosportnieuws.be


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

Leave a Reply

Your email address will not be published.