Nadat hij in 2002 het CART kampioenschap had gewonnen in de VS, is Cristiano da Matta afgelopen seizoen in de F1 begonnen. Hij moest flink wat nieuwe dingen leren: nieuwe circuits maar ook bepaalde aspecten van de F1, aspecten waar hij toch wel van onder de indruk raakte. Hij heeft zich zo goed hij kon aangepast en hij is meer dan klaar voor zijn tweede seizoen in de F1 in 2004.

Da Matta in actie

“Wat het meest indruk op me heeft gemaakt is de snelheid waarmee alles gebeurt. De ontwikkeling van ieder onderdeel van de wagen, van de banden tot het chassis en de aerodynamica. Het is echt verbazingwekkend vergeleken met alle klasses waar ik tot nog toe in heb gereden. Iedere race hebben we wel wat nieuws aan de wagen en dat maakt het verschil uit in de F1.”

“Je moet veel meer aandacht besteden aan de ontwikkeling van de wagen. Aan de andere kant heb je in de andere klasses meer ontwikkeling wat de set-up betreft. In de F1 is de wagen gewoon veel belangrijker en er zijn zoveel aspecten waaraan gewerkt kan worden.”

“Ik denk dat de eerlijkheid in F1 goed is en dat was ook zo in de CART. Het niveau is moeilijker in te schatten want in CART heb je wagens die vrij gelijkwaardig zijn maar in de F1 is het veel moeilijker vast te stellen wie nou een betere wagen heeft. Maar er rijden hier heel wat goede coureurs rond, daar ben ik zeker van.”

“Volgens mij is de F1 show al heel goed opgezet en ik denk niet dat races met “open wheel cars” nog veel beter zullen worden dan het afgelopen seizoen. Ik vond het een geweldig kampioenschap. Op Indy, de voorlaatste race, waren er nog drie rijders die door slechts drie punten van elkaar gescheiden waren en beter dan dat kun je niet hopen,”

vindt de Toyota-rijder die hoopt dat hij op een dag mee kan strijden voor het wereldkampioenschap. Waarschijnlijk zal dat nog niet het geval zijn in 2004 maar wie weet…het zou Cristiano’s beurt nog wel eens kunnen zijn eerder dan verwacht. Zo is de F1!

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter