Hoe zou het zijn met Cristiano da Matta? Na zijn onverwachts ontslag eind juli bij Toyota hoor je niets meer van hem, op twee enkele berichten na. Vandaag kwam er weer eentje, met wat meer uitleg. Da Matta is teruggekeerd naar de Verenigde Staten. Begin volgende maand neemt hij deel aan de Rolex 24 in Daytona. En niet de minsten staan aan zijn zijde: samen met Paul Newman, Michael Brockman en S�bastien Bourdais zal hij voor de overwinning gaan. Voor komend seizoen hoopt Cristiano da Matta alsnog een zitje te vinden in het CART-kampioenschap, waar hij voor zijn debuut in de Formule 1 drie jaar geleden kampioen werd. De CART is dit jaar overigens tot Champ Car World Series omgedoopt.

Toch is de Braziliaan blij dat hij ervaring mocht opdoen in de Formule 1, al was het maar voor anderhalf seizoen.

“Ik denk dat mijn kansen om terug in de Champ Car te geraken vrij hoog liggen,” vertelde hij in een persconferentie die vasthing aan de Rolex 24.

“Wat ik niet weet is waar ik ga rijden, dat is wat moeilijker. Alle onderhandelingen hangen af van de grote bedrijven en die discussie�s lopen meestal wat langer uit dan gepland. Ik hoop natuurlijk op een deal met het team Newman-Haas. Het enige dat nog in de weg staat zijn sponsordeals. Ik wacht vol ongeduld op deze dingen.

Een vergelijking maken tussen Formule 1 en CART kan ik niet, omdat mijn resultaten niet hetzelfde waren. Ik had altijd het beeld dat de mensen in de Champ Car aardiger waren, ook de dingen die daar gebeuren. Maar daar heb ik me wat in vergist en dus praat ik er niet over.”

Waarom dan zijn plotse vertrek bij Toyota? Na enkele maanden weg te zijn wil hij daar wel over praten.

“Het leek erop alsof dat we ons op het verkeerde ding aan het concentreren waren. Wat we ook veranderden, de wagen ging er niet sneller op. Als je de resultaten bekijkt vanaf het begin tot het einde, zie je een constante lijn, er werd niets verbeterd. We hoopten op een vooruitgang in het tussenseizoen van 2003 naar 2004, maar die kwam er niet. We gingen zelfs achteruit.

Het geruzie tussen Bernie Ecclestone en de GPWC moet zo snel mogelijk gedaan zijn. Het enige dat ik kan hopen is dat ze samen een oplossing vinden. In de geschiedenis van de autosport zijn er al veel kampioenschappen opgesplitst in twee verschillende delen, en geen van de twee kwamen er meestal goed uit. Dus als ze zich splitsen zullen ze veel meer verliezen dan winnen.”

En wat dan over zijn toch wel korte optreden in de Formule 1?

“Ik denk dat ik mezelf verbeterd heb. Ik heb ervaring opgedaan in een andere serie en als coureur ben ik er beter uitgekomen. Ik zeg niet dat het leuk was, ik zeg dat het goed was.”

De kans dat we Cristiano ooit nog in de Formule 1 zullen zien wordt heel erg klein. Jammer voor een coureur die in zijn debuutseizoen mooie dingen heeft laten zien en eigelijk onterecht is buitengesmeten. Althans, dat is mijn mening.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter