Hoewel het team toegaf dat Ross Brawn node zal worden gemist, is de gang van zaken volgens Commercial Excutive Director Toto Wollf onvermijdelijk qua ontwikkeling in de Formule 1.

Wolff gelooft niet meer in een structuur met één enkele teambaas, die alle beslissingen zelf neemt, en vindt dat de huidige managementstructuur van Mercedes de meest geschikte is voor de hedendaagse Formule 1.

De functie van teambaas behoort tot het verleden. In geen enkele andere categorie binnen de autosport, maar ook niet in de bedrijfswereld wordt er nog op deze manier gewerkt.

In het voetbal heb je bijvoorbeeld een trainer, maar ook een team manager en iemand die zich bezighoudt met de commerciële zaken. De functie van teambaas stamt af uit de tijd van de oprichters van bepaalde teams, zoals Frank Williams of Ken Tyrell., zo legt Wolff uit.

Dus concentreert Wollf sinds begin dit jaar op de commerciële zaken, terwijl Paddy Lowe zich toelegt op alle technische en sportieve aspecten van het team. Lowe is dan Technical Excutive Director.

Men hoopt hierdoor dat het management aan capaciteit wint, omdat iedere ‘baas’ op zijn terrein kan excelleren.