Martin Whitmarsh is van mening dat een compromis, om de huidige V8-motoren naast de nieuwere V6-motoren te gebruiken vanaf 2014, hem geen aantrekkelijk optie lijkt.

Door de wijziging in de motorconfiguratie zouden alle teams normaal moeten overschakelen naar de V6-turbomotoren, maar er rijzen meer en meer vragen rond de haalbaarheid van deze regel. Vooral kleinere teams zouden het financieel moeilijk kunnen hebben met deze wijziging. De ontwikkeling van de motor neemt namelijk traditioneel de grootste hap uit het budget van de F1-teams. En er gaan verhalen dat de V6-turbo ruim 14 miljoen moeten kosten, tegen 8 miljoen voor de huidige 2.4 V8!

Volgens het Britse Autosport zijn er felle discussie’s gaande tussen de teambazen vanwege een ‘back-up’-plan om de huidige V8-motoren te behouden voor de armlastige teams. Er zouden erchter maar weinig voorstanders zijn voor dit plan en Martin Whitmarsh legt ons uit waarom;

Het is makkelijk uitvoerbaar, maar niet goed voor de sport. We hebben het al eerder gezien in 1988. Toen had je teams met een turbomotor en teams zonder een turbomotor. Het kampioenschap werd daarmee ongelijkwaardig. Wij waren toen zeer succesvol, maar de rest was absoluut onaantrekkelijk om te zien. Je krijgt dan een tweedelige competitie.

De laatste keer dat het motorenreglement veranderde was in 2006. STR [Toro Rosso] kreeg toen een tijdelijke ontheffing en mocht van start gaan met een V10, terwijl de rest reed met de huidige 2.4 V8-motoren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.