Waar vrijwel iedereen zeker wist dat Daniel Ricciardo ging bijtekenen bij Red Bull Racing, verlaat de teamgenoot van Max Verstappen de renstal voor Renault.

Teambaas Horner dacht aan een grap [van journalisten, FR]  toen hij het nieuws vernam, maar het is dus de nieuwe werkelijkheid voor iedereen.

Maar waarom?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom de ‘Honeybadger‘, zoals de koosnaam van de Australiër luidt, vertrekt bij het team dat hem jarenlang ondersteunde vanaf de promotionele raceklasses.

We zetten er vijf op een rij:

1 – Mislukte onderhandelingen met Ferrari en/of Mercedes

Dat Daniel Ricciardo gewild is, is geen verrassing. De man presteert goed en weet zijn momenten te kiezen. Een prima optie voor de topteams van Mercedes en Ferrari, doch hebben beiden al een ‘goudhaantje’ in dienst.

Niet dat Lewis Hamilton en Sebastian Vettel extra bescherming behoeven, maar een gelijkwaardige coureur in je team kan punten snoepen van de andere coureur. Daarbij zijn zowel Hamilton en Vettel erg gevoelige ego’s die het liefst een ‘nummer een-positie‘ in het team hebben.

2 – Geen vertrouwen in Honda

Voor Ricciardo tikt de klok een stuk harder dan voor Max Verstappen. Daniel is op 1 juli alweer 29 jaar geworden en in de Formule 1 van tegenwoordig begint je op die leeftijd na te denken over een leven zonder de razendsnelle racewagens. Ricciardo wil een goede kans om te vecnten voor het wereldkampioenschap en kan dus niet afwachten of Honda haar zaakjes wel op orde heeft.

Ja, Toro Rosso goed het redelijk goed. Maar een heel groot verschil is het niet vergeleken met de Renault-motor in het seizoen 2017.

Sterker, in de eerste races van dit jaar waren er ook problemen. Pas daarna kwam de Japanse locomotief op stoom.

Maar uitgerekend Renault, de fabrikant waar Red Bull momenteel zo mee in de clinch ligt en tevens de fabrikant die Daniel zelf de afgelopen jaren meermaals genoopt heeft zijn auto aan de kant te zetten met technische malheur (dit jaar al weer drie keer).

Kennelijk heeft Daniel geen vertrouwen in de Red Bull-Honda combinatie, en ziet hij wel wat in het rijden voor een fabrieksteam.

3 – Positie fabrieksteam Renault

Laat dat nou ook een goede reden zijn. Als fabrieksteam doet Renault alles in eigen huis. Dit doet mij denken aan de overstap van Lewis Hamilton van McLaren naar Mercedes. Ook McLaren was toen een team waarmee de Brit races kon winnen, terwijl Mercedes nog zoekende was.

Het kan heel goed zijn dat Ricciardo een soortgelijk scenario in gedachten heeft. Niet voor niets zei Ricciardo; Ik weet ook dat Renault elke keer dat het in de sport aanwezig was, uiteindelijk won.

Honda zal zich weliswaar hoofdzakelijk concentreren op Red Bull, maar de besluitvorming kan vertragingen oplopen als belangrijke uitgaven moeten worden geaccordeerd door ‘Tokio‘. Ook Toyota struikelde over hetzelfde euvel. Een Japans cultureel dingetje wat niet past in de snelle wereld van de Formule 1.

4 – Geen nummer één bij Red Bull

Door sommige insiders wordt dit als de hoofdreden genoemd voor het vertrek van de Australiër. Ondanks dat Ricciardo dit jaar de boventoon voert en Max Verstappen verslaat qua resultaten, blijven autosportadviseur Dr. Helmut Marko en teambaas Horner hun geld zetten op zijn Nederlandse teamgenoot.

Aan de ene kant begrijpelijk. Max is pas 20 jaar en heeft nog steeds een enorm potentieel om verder te groeien. Aan de andere kant is het zeer frustrerend als je teamgenoot je grootste tegenstander is in strijd om het kampioenschap.

Want zelfs als Honda opeens 60 a 70 pk vindt en de RB15 voor 2019 een raket van een auto wordt, zou óók Max Verstappen ervan profiteren. En dan zou de strijd nog heviger worden.

Een soort Bakoe met de factor 125. Daarmee zou Ricciardo in de voetsporen treden van Mark Webber, zijn voorganger die in strijd met toenmalig teamgenoot Vettel ook al op een achterstand aan de krachtmeting begon.

Bij Renault is Daniel wat dat betreft ‘veilig‘, want Nico Hülkenberg is al jaren een talent. Maar heeft tot op heden niet eens een podiumfinish behaald.

5 – Bedreiging Max Verstappen

En daarmee komen we weer terug bij Max Verstappen. Dat ‘jochie‘ is kort gezegd gewoon een te grote bedreiging geworden voor Ricciardo, en dat kan de ‘Aussie’ missen als kiespijn.

En zie, de geschiedenis herhaalt zich keer op keer.

Ook Sebastian Vettel vluchtte eind 2014 naar Ferrari omdat hij om de oren werd gereden door Daniel. De Duitser zag ‘zijn team’ kantelen naar Ricciardo, die drie races won voor Red Bull tegen nul voor ‘Seb’ dat jaar.

De gerenommeerde Formule 1-journalist James Allen denkt zelfs dat Daniel Ricciardo is vertrokken bij Red Bull, omdat de Oostenrijkse renstal Max Verstappen zou hebben aangewezen als nummer één van het team.

De signalen van Red Bull naar Verstappen zouden Ricciardo een vrij duidelijk gevoel hebben gegeven dat Helmut Marko en de rest van het management de Nederlander hoger in de pikorde hadden staan.

Ze wilden Ricciardo behouden, maar de uitgangspunten en voorwaarden waren duidelijk niet wat Ricciardo ervan gehoopt had. Het was sowieso duidelijk dat het voor Ricciardo zeer lastig zou worden om in hetzelfde team als Verstappen de wereldtitel te pakken, aldus Allen op zijn website.

En daar kan ik mij wel in vinden…