Heeft Red Bull Racing zichzelf in de problemen gewerkt? Het lijkt er wel op, want Ferrari heeft alle opties in handen. Hoe kwam het zover?

Aan het begin van het seizoen belandde de relatie tussen motorleverancier Renault en Red Bull op een dieptepunt door het slechte presteren van de krachtbron. Red Bull uitte openlijk verwijten via de media aan het adres van Renault en onlangs werd duidelijk dat het bestaande contract werd opengebroken: Renault zou in 2016 geen motoren meer leveren aan Red Bull en Toro Rosso.

Een terechte en begrijpelijk beslissing daar Red Bull kennelijk was vergeten dat ze toch met een Renault-motor viermaal het WK wonnen.

Het stak de Fransen meer en meer, dat als Red Bull won het dankzij het Red Bull-chassis en hun coureurs lag, maar nu het tegenzit alles aan Renault is te ‘danken‘. Ja, Renault heeft fikse steken laten vallen…Maar men kreeg nu helemaal niet meer de kans om zich te verbeteren.
De kans dat Renault met een goede motor komt voor de komende seizoenen is aanwezig, maar Red Bull wil daar niet op wachten.

De sport is niet hun core-business zoals bij McLaren, Williams en Ferrari. Ik moet dan terugdenken aan de opmerking van Lewis Hamilton over het team van een energiedrankjesfabrikant.

Met zijn larmoyante gedrag van de laatste maanden lijkt Dietrich Mateschitz veel op Tony Fernandes van Team Lotus/Caterham F1.

Geen commitment, geen doorzettingsvermogen om terug te veren na tegenslag. Het verschil is alleen dat Mateschitz wel heeft mogen proeven van het succes in de Formule 1. Maar men had genoeg van Renault en was blij met de opzegging. Hadden ze verwacht dat de overige fabrikanten in de rij zouden staan om motoren te leveren?

Dat viel dus vies tegen, want van de drie overige motorleveranciers vielen Honda en Mercedes direct af en zo bleef alleen Ferrari over.

Bij Ferrari is men natuurlijk ook niet helemaal zo gek om een recente motor te leveren aan het renstal met de grootste budget van de grid.

En dat is nu wat Red Bull eist van Ferrari: een competitieve, gelijkwaardige motor. Red Bull heeft al eerder geroepen dat ze alleen doorgaan in de Formule 1 als ze over een competitieve motor kunnen beschikken. Mercedes’ kopstuk Toto Wolff zag het al aankomen en wees bij voorbaat al een leveringscontract met Red Bull af.

Niki Lauda zei echter dat Red Bull zelf geen vervolg gaf aan de verkennende gesprekken.

Het besluit van Wolff maakte Ferrari veel sterker aan de onderhandelingstafel en blijken de Italianen nu van zin om Red Bull een 2015-motor te leveren. Sauber en Haas F1, de twee teams die al een contract met Ferrari hebben, krijgen wel dezelfde motoren als waarmee het fabrieksteam zelf aan de start verschijnt.

En waarom niet? Dat Red Bull zeer laat met het verzoek om een motor komt, is niet het probleem van Ferrari. Zelfs als Red Bull een 2016-motor zou krijgen, zit men nog met tijdgebrek wegens het aanpassen van de motor aan het chassis.

Bovendien was er de vrijage met Audi/VAG, maar die hebben zichzelf ‘vergast’ in een dieselschandaal. Een boete van vele honderden miljoenen dreigt, dus is er geen geld voor de F1.

Waarom zou Ferrari dat moeten ‘compenseren’?

En tot slot; Ferrari hoeft niet mee te werken aan het creëren van een mogelijk geduchte rivaal. Ze hebben hun handen vol aan Mercedes en kunnen geen tweede sterke tegenstander erbij hebben.

En zo glijdt Red Bull Racing steeds verder af van de top…maar niet omdat ze op technisch gebied de boot missen. Nee, is een een stuitende arrogantie en (naar mijn mening) gebrek aan respect voor de sport dat Red Bull in haar huidige situatie heeft doen belanden.

Het enige waar wij als Nederlandse (en Belgische) fans ons zorgen over moeten maken, zijn de consequenties voor Max Verstappen wiens Toro Rosso ook een motor nodig heeft.

Maar om de vraag in de titel te beantwoorden: Nee, Red Bull heeft geen recht om te klagen (over het ‘magere’ aanbod’ van Ferrari).

Wat jullie? Vertel het ons op de forum. Wordt gratis lid van de leukste Nederlandstalig Formule 1-forum van Nederland en België!

Eerder verschenen op de blog van dezelfde auteur.