Ondanks dat het een race was die slechts een stuk of vijf rondjes spannend was, toch maar weer een stukkie “debrief” over de afgelopen GP die een recordasfalt temperatuur van 62 graden kende. De grote vraag was, wat doet dat met de bandenspanning en de wagens? Wel, het antwoord is simpel: “Niets!”
Sinds Michelin uit de sport is gepest en met ingang van 2008 reglementair verboden zal worden, is de bandenspanning jammer genoeg weg, alle witte strepen en harde en zachte compounds en verplichte wissels tussen beide types ten spijt.

Een deel van de competitie is toch verloren gegaan, al zullen velen het met mij oneens zijn. Er blijft steeds minder strijd op de baan over, al is er wel weer een nieuwe smaakmaker opgestaan in het veld der F1 giganten.

“Kunt u mij de weg naar Hamelton vertellen, meneer?” Zo luidde een regel uit de beginsong van een fameuze Nederlandse jeugdserie van lange tijd her. De serie heb ik zelf nooit gezien, daarvoor is mijn leeftijd net te gering, maar toch is de regel in mijn geheugen gegrift en kwam afgelopen zondag tijdens de GP van Maleisië opdringerig boven toen Lewis in zijn McLaren de meer ervaren Ferrarimassa van de weg wees… (of maakte hij hem nu juist wegwijs?)
Wat liet de Braziliaans weer eens prachtig zien dat hij een Zuid Amerikaanse temperament heeft, geen geduld en nog steeds de onstuimige beginneling is die enkele jaren geleden race na race naast de baan stond, al dan niet met schade, al dan niet samen met een conculega die geslachtofferd werd van zijn schaamteloze val.

Overigens heeft Flipje zelf na de race verklaard geen spijt te hebben van zijn stupide actie die hem een mogelijke podiumplaats kostte. Dus niet alleen is de Braziliaan lomp aangelegd, maar nog eigenwijs en ook, ik wens Maranello en Luci di Montezemelo er veel sterkte mee! Hij toont zich zo wel een perfecte Ferrari rijder, temperamentvol, onstuimig en bij tijden briljant. Een wat late, maar prima, vervanger van de legendarisch Ier Eddie Irvine, de eeuwige tweede viool in het Schumacherorkest, maar onbetwiste eerste in het Ierse doedelzakkenkoor en bij de schone blondines van Monaco… Ook daarin schiet Massa stevig te kort, hij is geen match voor Irvine, geen schim van Schumacher en geen partij voor zijn teamgenoot, laat staan voor de concurrentie.

Die concurrentie vatte afgelopen weekend de McLaren eens stevig bij de hoorns. “Il Toreador” declasseerde het hele veld! Alonso bewees voor eens en altijd dat winnen niet alleen aan het materiaal ligt, maar vooral een “state of mind is”. De Spanjool vernederde eigenlijk iedereen, behalve zijn teamgenoot Hamilton dan, die man is een klasse apart. Twee GP’s gereden en twee keer een podium, dat wordt niet vaak vertoond op het hoogste nivo van autosport. Hoewel ook overzees een briljant talent zijn intrede heeft gedaan in de top van de racerij. Doornbos kwalificeerde zich als derde en finishte tweede, wie zei ook al weer dat Minardi nooit wat zou worden? Ook Rotterdamse Robert weet dat winnen een kwestie van talent, materiaal en vooral wil is. Een rookie op P2, ver voor zijn ervaren teamgenoot, enige parallel tussen Hamilton en Doornbos is haast onontkoombaar.

Kijkend naar de aankomende Formule1 zandbakstrijd ben ik sterk geneigd om een idiote prognose te doen. De GP Bahrein kon wel eens een prooi worden voor de eerste gekleurde Formule1 coureur ooit. Volgens de opgaande lijn kan het niet missen, volgens de statistieken staat Lewis in Bahrein op het hoogste treetje van het ereschavot. Maar wat komt daarna in de vierde race dan, is mijn ietwat zorgelijke vraag. Als Lewis zo blijft groeien in zijn nieuwe rol als F1 coureur, dan zal hij in race vier op de laatste startrij, achter de Spykers belanden. Als hij zo goed gaat, dan finisht ie de volgende keer na de volgende keer als aller eerste en dat betekend dan dat hij finisht voor de vlag valt en dat betekend dan automatisch dat hij moet opschieten om als eerste te finishen, anders is Christijan Albers hem weer voor…! Want die Spykers, die zijn toch echt razendsnel. Keer op keer zijn ze de eersten die finishen, de eersten die het vliegtuig naar de volgende GP hebben en de eerste die in de kwalificatie eruit liggen. Zelden heeft Nederland zulke grote successen gekend in F1, nooit was er een sneller Nederlands team in de Formule racesport actief…

Het lijkt mij trouwens plezieriger om voor, dan achter Albers te finishen, zelfs al is het in rondje 5 van de 56. Achter Albers krijg je als coureur de schrik van je leven als je via de radio vraagt wie er voor je ligt en of je die mag aanvallen. Als de pitmuur je dan antwoord dat er een Spyker voor je ligt op de baan, dan voel je toch wel ff de spanning of je geen lekke band zult oplopen als je erover heen rost. Dan krijg je toch wel even het benauwde gevoel dat je banden opluchting zullen voelen als ze zich ontspannen, dan voel je toch wel even een beetje bandenspanning..

Veritas, 12.04.07

By peter