Een wedstrijd die de historie zal in gaan als historische wedstrijd, zo mogen we de GP Hongarije 2006 toch wel samenvatten. Historisch om tal van redenen.

Zo is het toneel een Mickey Mouse circuit, aldus de rijders en geldt derhalve niet als favoriete raceplek van één van de tweeëntwintig snelste mannen der aardkloot, al zal Alonso altijd een speciale band hebben met de Hungaroring. Zijn eerste zege ooit was de Hongaarse GP in het jaar des Heren 2003, hij werd er de jongste GP winnaar aller tijden en gaf z’n visitekaartje af, op weg naar zijn titel van 2005. Na 2003 volbracht de heetgebakerde Zuid Europeaan dit kunststukje nooit meer op de Mickey Mouse baan in het Hongaarse land.

Historisch is de race ook vanwege de omgeving. Hongarije, decennialang afgesloten met een ijzeren gordijn, in de greep van het communistische regime en toch jaarlijks even het toneel van het meest kapitalistische exces wat het westen te bieden heeft. Dat wat ondenkbaar geacht werd, gebeurde op de Hungaroring alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat er enkele honderden miljonairs met een groot aantal kapitale mobiele villa’s neerstrijken op een bochtig en kort asfalt strookje temidden van de poesta’s en steppen, om met honderden PK’s snelheden te behalen die boven de 300 km/u liggen.

Een historische wedstrijd ook vanwege wederom een “ontmaagding” van een Grand Prix coureur. Een ontmaagding in de zin van een eerste winst, voor het eerst de snelste op de baan aan het eind van de wedstrijd. Al diverse ronden leidde hij races, nooit kon hij dat vasthouden tot aan de vlag. Gisteren vielen alle stukjes op hun plek (stukjes Ferrari voorvleugel en stukjes Renault wielmoer) en kon de Britse Honda rijder profiteren van de omstandigheden. Hij had de goede strategie, de juiste banden en afstelling en reed op het historische asfalt van de Hungaroring op het juiste tijdstip.

Een geweldige historische wedstrijd met een unieke winnaar. Zal de Alonso historie zich met de juist “ontmaagde” Jenson Button gaan herhalen? Staan we aan het begin van een historische ommekeer? We zullen het gaan zien, op naar de toekomst…

Veritas, 070806

By peter