Alles werd anders gedurende de winter, rijders verkasten en verdedigen nu nieuwe kleuren. De “Flying Fin” Raikonen verruilde het stoffige grijs van McLaren voor het fonkelende rood van Ferrari en Schumacherde er lekker op los! Van start tot finish een “walk over”, hij erkende achteraf op zijn bekende emotionele toon: “Het was een makkelijke overwinning!”
Teamgenoot Massa zakte door het Finse ijs, problemen in de kwalificatie, starten van achteraf en toch nog een P6, valt niet tegen, maar zeker niet mee!

Alonso en Hamilton scoorden goed met de nieuwe McLaren, P2 en P3 is geen slecht begin! Olé voor Alo en Hoera voor Hamilton, zo kunnen we het samenvatten. Van start tot finish deden de Mc’s mee van voren, de strijd bleef uit, maar dat lag aan Heidfeld, aldus Ron Dennis. Heidfeld zat met z’n BMW in de weg en verklooide de race van Mercedes… Tja, da’s waar. Winnen doe je alleen doordat iedereen ruim baan maakt voor je… dream on Ron!

 De Flying Fin in Franse dienst scoorde niet zoals verwacht, de Race of Champions werd zijn prooi met team Finland, de grote beker in Albert Park ging hem voorbij. Heiki deed dan wel veel stof opwaaien in Australië, maar was daarin iets te letterlijk. Hij reed ronde na ronde door het grind en baande zich zo een weg richting Finland, had ie een paar rondjes meer de tijd gehad, dan was hij via de korte route langs de magnetische aardkern zo terug gevlucht naar de eeuwige ijsvlakten! Of was hij alvast onderweg naar Maleisië om op tijd te zijn voor de volgende GP?
Het warme en vochtige klimaat moet hem wel liggen, dat komt tenslotte perfect overeen met het Finse klimaat over 40 jaar. NL wordt subtropisch, dus de Fine ijsberen zullen wel worden verruilt voor Maleisische exemplaren. En als je niet gelooft dat de aarde er zo beroerd voor staat, kijk dan maar eens naar Honda, dan zie je hoe rot het echt gesteld is met het groen en blauw van de globe…

Tja, zo langs de grid afzakkend komen we vanzelf terecht bij nog een “Flying” coureur, geen Fin dit keer. Het was de “Flying Scotchman” die de Oostenrijkse reus trachtte een koppie kleiner te maken door zijn wagen over die van Wurz heen te rammen en aan de andere kant neer te ploffen. Je zou denken dat ook DC zo langzamerhand weet dat vliegen het probleem niet is, maar dat landen… Maar ja, Coulthard kon er uiteraard ook niets aa doen, Red Bull geeft je nou eenmaal…

En dan de laatste Flying deelnemer in Albert Park, de Flying Dutchman. Maar wie deze reis voor die titel in aanmerking kan komen, dat is me nog niet helemaal duidelijk. Albers zeker niet! Helaas voor de Larense boreling, Spyker wilde niet wat hij wilde en dus wilde hij in de race niet wat Spyker wil.

Het scheen mij toe dat er geen blokkerend wiel te spotten was, maar dat Chris simpelweg vergat te draaien aan dat geval dat recht voor zijn snufferd in de cockpit zit, dat geval met heel veel knopjes een computerspelletje in het midden en van de hendels erachter waarmee je andere radiozenders kunt kiezen.

En toch wist Chris in al zijn knulligheid de F1 geschiedenis boeken te halen gisteren. Hij was de eerste van dit seizoen die zijn brullende V8 voortijdig het zwijgen oplegde en de rust van de afgelopen vijf maande trachtte vlot te doen wederkeren in Albert Park.

Veritas, 19.03.07

By peter