De race in China was een pareltje. Een race vol spanning, geluk en pech.

De grootste geluksvogel vandaag was zonder twijfel Fernando Alonso. De Spanjaard ging in Sjanghai met zijn eerste zege van 2013 aan de haal. De Ferrari rijder domineerde de race in China en reed onbedreigd naar de overwinning. De enige dreiging voor Alonso was afkomstig van zijn eigen team. De mannetjes aan de pitmuur zaten met samengeknepen billetjes te kijken hoe hun rijder op weg ging naar de eerste zege voor Ferrari in 2013. Men vond toch dat Fernando ietsjes te hard reed. No need to push, werd dan ook vriendelijk verteld aan Alonso door de mannen aan de muur. De Ferrari coureur reageerde rustig: I am not pushing.

Alonso reed dus rustig op zijn eerste overwinning van het seizoen af. Achter hem ontstond in de laatste ronden een spannend gevecht. Raikkonen en Hamilton hadden het al een tijdje met elkaar aan de stok toen ook Vettel op de achterdeur kwam kloppen bij Lewis Hamilton. Een mooi slot van de race was geboren.

Kimi Raikkonen kwam als winnaar naar voren uit het gevecht. De Fin kwam als tweede over de eindstreep en mag daar gelukkig mee zijn. Raikkonen had het geluk eerder in de race goed weg te komen na een botsing met Sergio Perez. ‘The Iceman’vond het iets te warm in zijn Lotus en besloot dat het tijd was om zijn zweetvoeten wat frisse lucht te bezorgen. Kimi gaf de achterkant van Perez een kusje waarna er een gat ontstond in de neus van Kimi zijn Lotus. Het zweetvoetenprobleem van Kimi was opgelost. Raikkonen hield stand en maakte zichzelf blij met een tweede plaats in China.

Achter Raikkonen waren het Lewis Hamilton en Sebastian Vettel die een strijd uitvochten voor de laatste podiumplek. In de laatste ronde leek Hamilton zijn podiumplek kwijt te raken aan Vettel. In de laatste bocht ging het zelfs nog bijna fout. Hamilton blokkeerde bij het aanremmen, maar uiteindelijk bleek Hamilton bestand tegen de druk van Vettel. Hamilton was de gelukkige die het laatste plekje op het podium mocht betreden. Geluk voor Hamilton en pech dus voor Vettel die een ijzersterke race reed.

Vettel leek het geluk aan zijn zijde te hebben door een goede strategie. Mister Multi 21 reed zijn laatste stint op de zachte banden en maakte veel tijd goed op Hamilton en Raikkonen. Het geluk van Vettel was echter op in de laatste ronde evenals zijn rubber. Charles Pic was de gelukkige die Vettel de pech bezorgde. Bij het aanremmen voor bocht 12 zat Charles Pic de drievoudig wereldkampioen een klein beetje in de weg. Pech voor Vettel die zich verremde en de aansluiting verloor met Hamilton. Het bandenvoordeel van Vettel was verdwenen evenals de kans om Hamilton de derde plek te ontnemen. Vettel moet zich tevreden stellen met een vierde plek.

Ook Felipe Massa had geen geluk vandaag. De Braziliaan startte goed aan de race en stootte door naar de derde plek. Deze podiumplek kon Massa echter niet vasthouden. De Braziliaan had de pech dat zijn pitstop niet zo lekker getimed was. Massa verloor na zijn stop veel plekken en kon deze verloren plekken niet meer goed maken. Weinig geluk dus voor de teamgenoot van Alonso.

Adrian Sutil heeft het pechvogeltje van Maleisië nog steeds op zijn schouder zitten. Op Sepang viel de Duitser uit met problemen aan zijn Force India en ook vandaag had Sutil geen geluk. Rookie Esteban Gutierrez ging knullig in de fout. De Mexicaan remde te laat en knalde vol op de achterkant van pechvogel Sutil. Adrian Sutil kon nog wel terugrijden naar de pits, maar met een afgebroken achtervleugel is het lastig rondjes rijden. Sutil kon zijn Sahara Force India wederom parkeren in de pitbox van het team.

De grootste pechvogel van dit Chinese raceweekend is toch wel Mark Webber. Sowieso zit het Webber dit seizoen nog niet echt mee. In Maleisië ‘steelt’ zijn teamgenoot Vettel de overwinning en tijdens de kwalificatie voor de GP van China moet Webber zijn Red Bull aan de kant zetten met benzineproblemen. Webber heeft zijn portie pech dus al wel gehad in de eerste races van dit seizoen zou je denken. Maar nee hoor. Webber kreeg nog een schep pech op zijn bord erbij. Vroeg in de race kwam Webber in aanraking met Jean-Eric Vergne. De voorvleugel van Webber raakte daarbij beschadigd, maar nog was de pech niet op voor Webber.

De Australiër kreeg, hoe verrassend, met nog meer pech te maken. De RB9 van Webber had problemen en Webber werd verteld rustig terug te rijden naar de pits. Genoeg pech voor Webber op zondag zou je denken. Nee hoor. Webber was bijna bij de pits toen er een hele pan met pech op zijn bord werd neergekwakt. De achterband van Webber liet los en koos zijn eigen route. Weer pech voor Webber die zijn Red Bull wederom naast de baan moest parkeren. Overigens had Vettel dan weer geluk dat hij niet in aanraking kwam met het losgekomen wiel van Webber.

Het circus dat Formule 1 heet kan nu snel haar spullen gaan inpakken en afreizen naar Bahrein. Volgende week wordt daar de vierde race van het seizoen verreden. Wie heeft er in Bahrein geluk en wie heeft er pech in de woestijn? Volgende week zullen we het weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published.