Eindelijk is het dan gelukt voor Paul Tracy, gisteren werd hij na de race op Surfers Paradise in Australi� tot kampioen gekroond van de CART-series. Paul Tracy eindigde voor dit jaar nooit hoger dan derde in het kampioenschap, wat hij driemaal wist te presteren (1993, 1994 en 1999). Al vanaf zijn debuut in 1991 werd hij gezien als groot talent, hij reed direct mee op het voorste plan, maar zijn onstuimigheid zorgde nogal eens voor onnodige crashes. Dit seizoen stond er een vernieuwde Paul Tracy aan de start, rustiger dan voorheen. Dit bracht hem dan ook eindelijk het succes.

Voor de race op Surfers Paradise waren er nog twee titelkandidaten over: Bruno Junqueira en Paul Tracy. Lang zag het er naar uit dat Tracy tot de laatste race van het seizoen moest wachten om zijn titel veilig te stellen. Maar zoals altijd zorgde het circuit van Surfers Paradise voor verrassingen.

Na de eerste ronde leek het al helemaal fout te gaan voor Tracy. Hij en de man op pole, Sebastien Bourdais, raakten elkaar waardoor Tracy spinde. Tracy mocht achteraan het veld aansluiten. Het ergste voor hem was nog wel dat Junqueira inmiddels de leiding had overgenomen. Tracy liet het er echter niet bij zitten en klom in vijf ronden tijd van de 18e naar de 11e plaats. Zijn opmars werd echter gestopt toen in de 14e ronde de hemelsluizen open gingen: hagel en regen teisterden het circuit. De race werd stilgelegd en na een half uur mocht het veld weer van start.

De pech voor Tracy duurde echter voort. Na de herstart spinde Roberto Moreno vlak voor hem waarbij Tracy in de verwarring die daar op volgde geraakt werd door Tagliani. Hierbij werd zijn ophanging beschadigd; het zou drie ronden duren voordat zijn wagen gerepareerd zou zijn. Junquiera ging nog steeds aan de leiding en had dus nog steeds uitzicht op de titel. Maar ook hij had inmiddels zijn geluk verbruikt en in de dertigste ronde werd hij voorbij gestoken door zowel Michel Jourdain Jr als Adrian Fernandez.

Achter de drie leiders maakten Hunter-Reay, Manning en Vasser een pitstop in de 30e ronde. Dit bleek een meesterlijke zet, aangezien Tagliani in de 31e ronde spinde en zo zorgde voor een gele vlag situatie. De rest van het veld ging daarop in de 32e ronde naar de pits maar kwam achter het drietal weer op de baan. Ondertussen lag Junqueira op een zevende plek, nog steeds genoeg om zicht te houden op de titel. Maar onder druk van Tracy’s teamgenoot Patrick Carpentier maakte hij een fout. Junqueira spint de muur in en moet opgeven.

De overwinning was weggelegd voor rookie Ryan Hunter-Reay voor een andere rookie, Darren Manning. Hunter-Reay, die zijn eerste zege uit zijn carri�re behaalde, was daarmee de dertiende verschillende winnaar in dertien jaar op Surfers Paradise. Derde werd veteraan Jimmy Vasser voor Jourdain, Carpentier, Salles, Tagliani, Lavin, Boss en Dominguez. Tracy had aan een 13e plek genoeg om het kampioenschap veilig te stellen.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter