Het kan nog steeds. De kalender zou dan 18 races bevatten, hiervoor is wel de overeenstemming met de teams nodig. Voor hen is de Canadese Grote Prijs niet rendabel wegens het verbod op tabaksreclame.

De ‘World Motor Sport Council’ van de FIA heeft een herziene versie van de F1-kalender 2004 uitgegeven. Daarin staat Canada gepland op 13 juni, een week voor de Grote Prijs van Amerika. Dit zou het voor de teams mogelijk maken om een Amerikaanse ‘trip’ te maken: twee weken naar Amerika voor twee Grote Prijzen, zonder terugkeer naar Europa tussenin.

Dit is, zoals gezegd, afhankelijk van het al dan niet aannemen van de race door de teams die met tabaksreclame rondrijden. Op dit moment zijn dat er 5 van de 10: Ferrari, McLaren, Renault, BAR en Jordan. Vooral dat laatste team kampt met zware financi�le problemen. Een race extra – zonder tabaksreclame dan nog! – zou een kleine ramp worden voor het gele team.
Maar de tabaksreclame wordt toch verboden in de EU vanaf de zomer van 2005. Nog iets: British American Racing is deels eigendom van British American Tobacco. Wat te doen als hun reclame eenmaal verboden wordt?

Geen tabaksreclame op de McLarenMaar de annulatie lokte ook andere reacties uit bij sommige teams. De GP van Canada is voor sommige sponsors namelijk een sleutel tot succes bij de Noord-Amerikaanse potenti�le kopers. Sommige teams zitten dus tussen twee vuren.

“Ik kan je vertellen dat we veel ongelukkige brieven van mensen, die ons betalen om hen te promoten op race-dagen, hebben gekregen. Die brieven gingen dan over het verdwijnen van Montr�al,”

zei Frank Williams bijvoorbeeld.

Het opnieuw op de kalender zetten van de race is toch een kleine verrassing. McLaren-teambaas Ron Dennis had in Japan bijvoorbeeld te zeggen dat de enige hoop voor het Noord-Amerikaanse land was om als plaatsvervanger te fungeren van een andere race zonder tabaksreclame: bijvoorbeeld Frankrijk.
Ron Dennis keek hierbij ook naar Belgi�, waar men de antitabakswet moest veranderen om terug op de kalender te komen.

De GP van Magny Cours staat gepland op 11 juli. Het blijven van de Franse race is te danken aan een overeenkomst met Bernie Ecclestone. Maar toch zal er grote druk op Frankrijk rusten om een deal te doen om de race toch te blijven houden. De teams vechten al lange tijd om niet meer dan 17 races op ��n jaar te rijden. En als Canada w�l op de kalender komt, en de teams gaan niet akkoord over een kalender met 18 Grand Prix, zit het er dik in dat Frankrijk au revoir kan zeggen tegen F1!

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter