Het wonder van Montreal, zo mogen we de race vandaag misschien wel noemen. Of de knotsgekke race van Montreal zou eigenlijk ook wel een goede omschrijving zijn. Tot halverwege de race leek deze race zoals alle andere die we tot nu toe hebben gehad. Dat veranderde allemaal toen de Zilverpijlen problemen kregen.

Lewis Hamilton en Nico Rosberg leken ook op deze heerlijke zondagavond in Nederland en België uit te gaan maken wie de grootste trofee mee naar huis mocht nemen. Toch werd alles vandaag anders. Beide Mercedessen kregen op hetzelfde moment met hetzelfde probleem te maken. Voor Lewis Hamilton betekende de problemen einde race en duur puntverlies. Nico Rosberg hield de schade beperkt met een tweede plaats en loopt uit in de stand om de WK titel.

De grote held van vandaag is echter Daniel Ricciardo die de race won. Voor het eerst dit seizoen zegevierde er geen Zilverpijl. De lachende Aussie passeerde tegen het einde van de race de dapper strijdende Rosberg. Na een stevige crash van Massa en Perez in de voorlaatste ronde kwam de zege van de glimlach niet meer in gevaar. De safety car kwam op de baan en de Red Bull rijder reed rustig naar de streep. Daniel Ricciardo mocht dus in het midden van het podium gaan staan en als ie naar links keek dan zag hij daar teamgenoot Vettel staan.

Vettel had gisteren een goede kwalificatie en startte op een derde plek. De derde plek was uiteindelijk ook de plek waarop hij de race eindigde. Desalniettemin kan de Duitser terugkijken op een goed weekend dat vrijwel foutloos verliep. Vettel had ook nog het nodige geluk. De stuurloos geraakte bolides van Massa en Perez miste de Red Bull op een haar na waardoor Vettel met de schrik vrij kwam.

Door de problemen van Rosberg ontstond er een leuk treintje dat zou uitmaken wie er met de zege aan de haal zou gaan. Massa had al even de leiding in handen gehad, maar maakte toch nog een stop waardoor hij terugviel. Aan het einde van de race had de Braziliaan het podium echter weer in zicht en besloot zijn kans te wagen. Sergio Perez had lange tijd de tweede plek in handen en verdedigde zijn vierde plek. De Williams van Massa reed op het achterwiel van de Force India en beide heren gingen er met een daverende klap van af. Gelukkig konden beide rijders hun wagen veilig verlaten.

Door het ongelukje van Massa en Perez kon Jenson Button ook weer eens een goed resultaat bijschrijven. De Brit reed eigenlijk een onopvallende race, maar die onopvallende race eindige voor Jenson toch maar mooi op een vierde plaats. Teamgenootje Magnussen eindigde ook in de punten op een negende plaats.

Nico Hulkenberg was de enige Force India rijder die de eindstreep haalde. Het team van Vijay Mallya reed de hele race lekker mee en leek mee te gaan doen om de podiumplaatsen, maar zag die kans in rook opgaan toen Perez crashte. Nico Hulkenberg maakt de dag dan toch nog een beetje goed met zijn vijfde plaats. Ook de Duitser leek lange tijd een podiumkandidaat, maar Hulk viste net achter het netje met een vijfde plek.

De eerste Ferrari rijder vinden we terug op de zesde plek. Het mag geen verrassing zijn dat Fernando Alonso andermaal voor zijn Finse teamcollega Raikkonen eindigde. Alonso kon geen echte vuist maken vandaag, maar kwam toch als zesde binnen. Kimi Raikkonen leek na een spin puntloos te vertrekken uit Canada, maar sleepte uiteindelijk toch het laatste puntje binnen.

Williams keerde toch niet helemaal puntloos naar huis. Valtteri Bottas kwalificeerde zich andermaal uitstekend voor de race in Montreal, maar net zoals vorig jaar wist de Fin dit niet om te zetten tot een mooi resultaat. Bottas kwam achter Alonso als zevende over de streep. Jean-Eric Vergne maakte het Italiaanse Toro Rosso blij. De Fransman reed een goede race en zag als achtste het zwart-wit geblokt. Teamgenoot Kvyat haalde de finish niet in zijn eerste Canadese optreden.

Het team van Sauber is ook na vandaag nog steeds puntloos. Het enige hoogtepunt bij het Zwitserse team bevindt zich elke race weer in de pitbox. Namelijk Jenni Becks. Voor de rest is het seizoen nog een grote teleurstelling voor Sutil en Gutierrez. De Duitser haalde wel het einde van de race, maar deed dit als dertiende op één ronde achterstand. Sutil eindigde in de rangschikking zelfs nog achter de gecrashte Massa en Perez. Esteban Gutierrez moest zes ronde voor het einde de strijd staken, een strijd die hij een dag eerder al zag eindigen in de muur waardoor hij vandaag uit de pits moest starten.

Het achterhoedegevecht was vandaag gauw gedaan. Waar Marussia droomde van wederom een puntenfinish na het goede resultaat van Monaco kwam het bedrogen uit. Beiden wagens reden in de race nog geen minuut, want Max Chilton elimineerde op spectaculaire wijze zijn teamgenoot Jules Bianchi en zichzelf. De Brit raakte de controle kwijt over zijn Marussia en tikte zijn Franse vriendje aan. De achterkant van Bianchi zijn auto werd compleet verwoest en Bianchi knalde hard in de muur wat de eerste safety car periode opleverde. De Russische bolide van Bianchi mogen we als total loss verklaren.

Kansen voor Caterham op een goed resultaat zou je dus denken na het vroege uitvallen van de Marussia’s. Maar nee hoor, ook het team van Caterham kon vroegtijdig de garage gaan schoonmaken. Zes ronden na het uitvallen van Chilton en Bianchi was Ericsson de derde uitvaller van de GP. In ronde 22 was ook het verhaal voor Kamui Kobayashi klaar.

Pastor Maldonado haalde de finish overigens ook weer niet. De Venezolaan had wederom problemen met zijn vervoer.Datzelfde gold voor Romain Grosjean die zijn Lotus ook voor het einde van de race parkeerde in de pitbox.

Daarmee hebben we de spectaculaire en verrassende GP van Canada gehad. Een race die eigenlijk altijd wel voor het nodige spektakel zorgt. Over twee weken wordt er weer gereden. Dan keert het hele circus terug in Oostenrijk voor de Grand Prix op de Red Bull Ring. Zal er dan ook een Red Bull zegevieren?