De invoering van een budgetplafond verdient volgens meerdere teambazen een nieuwe kans in de Formule 1. Zonder een dergelijke bovengrens bestaat namelijk de kans dat binnen drie jaar drie teams welvallen, denkt FIA-president Jean Todt.

Sauber-directeur Monisha Kaltenborn: We hebben al tijden geijverd voor een budgetlimiet, want dat zorgt ervoor dat iedereen op de kwaliteiten op de baan wordt beoordeeld. Het zou een eerlijk speelveld creëren en alle teams zijn vrij om tot aan het plafond eigen keuzes te maken. Dat zou de spanning volgens mij vergroten. We moeten dan niet een limiet instellen dat zelfs voor de huidige ‘big spenders‘ te hoog gegrepen is. Fans willen competitie zien, zowel met strategische beslissingen als op de baan.

Ook Ross Brawn ziet een budgetlimiet wel zitten: Wij zouden elke eerlijke en goed uitgevoerde budgetplafond verwelkomen. Het is ook niet logisch om meer uitgeven dan nodig is, om een succesvolle en competitieve Formule 1 kampioenschap te hebben. De meeste teams op de grid zitten ver onder de beoogde limieten, maar er zijn vijf of zes teams die in de buurt van de bovengrens opereren.

Brawn vindt niet dat het wiel opnieuw uitgevonden hoeft te worden. Het Resource Restriction Agreement [RRA] is volgens de Brit een prima oplossing. We zijn sterk voorstander van het RRA, omdat het toegepaste principe erg eenvoudig is. Dit jaar mag je X uitgeven, volgend jaar X min twintig procent en het jaar erna X min veertig procent. Het is dus erg makkelijk naar beneden bij te stellen.

Je mag niet meer dan dit bedrag uitgeven, je mag niet meer dan zoveel mensen in dienst hebben en je moet het zo goed mogelijk doen met wat je wel hebt. Dan behoort innovatie nog steeds tot de mogelijkheden en kan je nog steeds het principe achter de Formule 1 laten zien. Wat mij betreft is dat zeker de route die we moeten nemen., aldus de wereldkampioen van 2009 bij de constructeurs.

Lotus-teambaas Eric Boullier ziet naast het RRA nog andere mogelijkheden: We hebben drie opties; een budgetlimiet, meer conservatieve technische reglementen wanneer de sportieve regels zo veranderen dat de uitgaven naar beneden gaan, omdat ik namelijk zeker weet dat er veranderingen gemaakt kunnen worden in het sportief reglement om geld te besparen, of de RRA. Welke richting we ook kiezen, het is zaak dat alle teams de beslissing steunen. We hebben niet maar één oplossing, we hebben drie opties om de kosten onder controle te brengen.