Wie herinnert zich nog wie in 1989, in de pletsende regen, met de zegepraal aan de haal ging op het Gilles Villeneuve Circuit in Montreal. Een beetje Belgisch autosportfanaat moet het antwoord op deze vraag niet ver gaan zoeken. Het was Thierry Boutsen met zijn Williams, die in de regen heer en meester was, en de race, helemaal verdiend, op zijn naam kon schrijven.

De Grote Prijzen van Canada en Amerika liggen met 1 week verschil op de kalender, en dan zijn we al in de helft van het seizoen. Hoe staan de rijders ervoor? Fernando Alonso kan lui achterover zitten met een riante voorsprong van 32 punten op eerste belager Kimi Raikkonen, die dankzij een schuiver op de Nurburgring 0 punten haalde.

De Renault is betrouwbaar, althans, die van Alonso. Want zijn teamgenoot Fisichella moet teleurstelling op teleurstelling opstapelen. De overwinnaar van Australi� komt nauwelijks nog aan scoren toe.

De afgelopen week is er natuurlijk weer veel getest, niet in het minst door Ferrari, die wanhopig hun achterstand op de top willen goedmaken. De zevenvoudige wereldkampioen kijkt na 7 races nog altijd op een achterstand van 43 punten.

Jarno Trulli en Toyota verrassen vriend en vijand door nog steeds derde te staan in de stand, zowel bij de rijders als de constructeurs, en ze zijn vast van plan die plek te behouden tot het einde van het seizoen, zoniet verbeteren.

Spoonface Schumacher, heeft alle moeilijkheden om terug een podiumplaats te veroveren. HEt is al een eeuwigheid geleden dat het Duitse volkslied, dat we de afgelopen jaren zo vaak mochten aanhoren, nog hoorden bij de podiumceremonie. Ferrari blijft het moeilijk hebben om op kruissnelheid te komen, net als BAR Honda.

BAR heeft nog altijd een hatelijke 0 staan in het kampioenschap, maar zal er dit weekend alles aan doen om het tij te keren. Een motorupgrade van Honda, veel testwerk en enkele a�rodynamische aanpassingen zijn een eerste stap in de goede richting.

Nog meer alarmerend voor Ferrari is, dat Michelin al twee jaar na mekaar hun zaakjes goed voor elkaar hebben in Montreal. En laten de drie grootste concurrenten van Ferrari, nu net met de banden van de Franse leverancier van rubber rijden.

Williams wil zeker tonen dat hun prestaties in Monaco en op de Nurburgring niet toevallig waren, en leven met de hoop dat in Canada, de laatste jaren positief verliepen voor hen. Ralf Schumacherwon in 2001, en Montoya reed in tweede positie toen hij in 2002 net na zijn tweede stop stilviel met motorpech.

Een circuit dat bekend staat als een omloop met veel neerwaartse druk, en enkele hoge snelheids stukken, kan niet anders dan goed zijn voor Renault en McLaren. Beide teams denken natuurlijk alweer volop aan de zege. Zolang de Renault niet stukgaat, zal het Alonso worst wezen wat Raikkonen doet.

Op het einde van de race in Montreal durven er al eens wagens uitvallen met oa problemen aan de remmen, of de versnellingsbak, en dit jaar zullen we de banden ook maar in dat rijtje plaatsen.

Een man voor wie Canada altijd goed gezind is geweest, is Giancarlo Fisichella. In de zes jaar dat hij deelneemt aan de GP van Canada, eindigde hij vijfmaal in de punten, waaronder maar liefst vier podia. Dus wanneer zijn Renault voor ��n keer gespaard blijft van problemen, kan je de kleine Italiaan misschien wel weer groot zien worden.

En aangezien Canada er een gewoonte van maakt altijd interessante races te brengen, kan 2005 geen uitzondering op de regel worden. Laat ons dan ook hopen dat de actie in het weekend op het circuit plaatsgrijpt, en niet naast de baan.

Weten jullie trouwens wie er in Montreal in 1995, zijn enige Gp kon winnen ?
Dat was de Fransman, Jean Alesi, hij slaagde er wonderwel in eerste te worden, omdat Schumacher motorische pech kreeg twaalf ronden voor het einde. Alesi reed met het nummer 27, het nummer waarmee Gilles Villeneuve verongelukte in Zolder. De Canadezen gingen uit hun dak.

Veel kijkplezier.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter