Goedemiddag allemaal en welkom bij de eerste kwalificatie voor de Grote Prijs van Monaco. Het is goed weer in het kleine prinsdom, met een luchttemperatuur van 22 graden in de schaduw, en een 40 graden op het asfalt. De luchtdruk is hoog en de luchtvochtigheid gemiddeld: respectievelijk 1020 hPa en 70%.

Eerste op de baan is Vitantonio Liuzzi van Red Bull. De Italiaan won hier vorig jaar in de F3000, dus hij kent het circuit goed. 1:16.817 is de eerste referentietijd voor de andere rijders. Geen superronde, ook omdat hij als eerste de baan op moest.

Nu zijn de Minardi’s aan beurt. Patrick Friesacher zet een 1:18.574 en Christijan Albers een 1:19.229. Zoals verwacht kunnen ze allebei nog niet in de buurt geraken van de Red Bull, maar het verschil is niet supergroot. Is er verbetering in de maak voor de Minardi PS05? Merk wel het grote verschil tussen Albers en Friesacher op: driekwartseconde op het zeer korte circuit van Monaco.

Michael Schumacher dan. Door de twee lekke banden in de GP van Spanje moest de Duitser opgeven, en dat levert hem deze vroege beurt in de eerste kwalificatie op. Uiteraard is Schumi op elk vlak sneller dan Tonio Liuzzi: 1:16.186 is de nieuwe tijd om naar te mikken, 6 tienden sneller dan de Red Bull. Toch niet echt een goede tijd van Schumacher.

Jacques Villeneuve is aan beurt. In de eerste sector gaat hij sneller dan Schumacher, maar liefst twee tienden! De bekritiseerde Sauber-coureur kan deze kloof behouden en een klein beetje vergroten. Een knappe 1:15.921 is een sterke prestatie van de Canadees, dus nu bovenaan de tabellen staat wanneer een korte pauze ingelast wordt.

De tussenstand is nu: Villeneuve – M.Schumacher – Liuzzi – Friesacher – Albers.

Narain Karthikeyan komt buiten, en lijkt in de eerste sector moeite te hebben om sneller te blijven dan de Minardi’s. En na de tweede sector is hij de traagste man totnogtoe! Jawel, Paul Stoddart zal blij zijn: zijn mannen zijn allebei sneller dan Karthikeyan: 1:19.474 is exact 0.9s trager dan Friesacher iets meer dan 0.2s trager dan Albers…

En hetzelfde geldt voor Tiago Monteiro: hij blijft achter de Minardi’s, die blijkbaar een pakket hebben dat veel grip biedt. Met 1:19.408 is de Portugees echter wel iets sneller dan zijn Indischie teamgenoot.

Felipe Massa mag zich nu laten de zien. De Braziliaan is meestal sneller dan zijn teamgenoot Villeneuve, maar die heeft nu een zeer sterke tijd neergezet, zo lijkt. Massa kan inderdaad nooit onder de tijd van Villeneuve blijven en ook Schumacher is hem te snel: 1:16.218 en een voorlopige derde plaats voor de jonge Zuid-Amerikaan.

Volgende op de baan is Nick Heidfeld in de BMW-Williams. Hij gaat ongeveer even snel als Villeneuve in de eerste sector, maar daarna maakt hij het verschil: 1:15.128 en ruim de voorlopige snelste.

Rubens Barrichello in de Ferrari dan. Hij kan Heidfeld en Villeneuve niet bijhouden na een kleine blokkering van de remmen, maar teamgenoot Michael Schumacher kan hij wel afhouden: 1:16.142 is excact 0.044s sneller de Duitser.

Een korte pauze nu, met deze tussenstand: Heidfeld – Villeneuve – Barrichello – M.Schumacher – Massa – Liuzzi – Friesacher – Albers – Monteiro – Karthikeyan.

David Coulthard, eerste rijder bij Red Bull, moet nu zijn snelle ronde rijden. Hij gaat sneller dan Heidfeld in de eerste sector! Hij verliest een beetje in het tweede stuk, maar hij heeft nog steeds een minieme voorsprong… die hij verliest op het einde: een 1:15.329 geeft hem wel een voorlopige tweede stek, een sterke tijd dus.

Montoya in de McLaren. Hij doet het al het hele weekend goed. En nu blijkbaar ook: ��n tiende sneller in de eerste sector, nog een tiende daarbovenop in het tweede stuk. En het wordt inderdaad een voorlopige pole voor de Colombiaan: 1:14.858 is 0.27s sneller dan Heidfeld.

Mark Webber is nog iemand die het al het hele weekend goed doet. En hij gaat voort op dat elan: onder de tijd van Montoya in sector 1! Hij behoudt deze voorsprong van ��n tiende na twee derden van de ronde. En hij doet er nog een beetje bovenop op het laatst: 1:14.584 is 0.274s sneller dan Montoya, en dus een voorlopige pole voor de Australi�r.

Volgende: Giancarlo Fisichella. Renault domineerde de vierde vrije training met een eerste en een tweede plek, en zal dat nu weer willen doen. Het wordt nipt: in de eerste sector een tikje trager, na de tweede sector echter een voorsprong van ��n tiende. Benieuwd wat het wordt voor de Italiaan… Hij verliest het weer op het einde: 1:14.783 is wel een derde plek waard, maar ook een achterstand van twee tienden op Webber.

RODE VLAG! Ralf Schumacher was redelijk op weg na de eerste sector, maar was een beetje te enthousiast in Tabac, met een plaatsje tegen de vangrails als gevolg. Zijn wagen moet nu weggetakeld worden.

Er is nu een korte pauze, met als tussenstand: Webber – Fisichella – Montoya – Heidfeld – Coulthard – Villeneuve – Barrichello – M.Schumacher – Massa – Liuzzi – Friesacher – Albers – Monteiro – Kartikeyan – R.Schumacher (geen tijd).

Ralf Schumacher crashte als volgt: bij het insturen van Tabac raakt hij de binnenkant van de bocht met de linkerkant van zijn wagen, waarna hij schoof en met zijn rechterkant de buitenkant van de bocht raakte, waardoor beide rechterwielen van zijn Toyota geslagen werden. De marshalls hebben heel wat tijd nodig om alle brokstukken op de kuisen.

Na een kwartier – zo lang hebben de marshalls tijd nodig gehad om op de olie die op de baan lag, zand te strooien en die weg te keren, en om alle brokstukken op te ruimen. Een groot nadeel voor Jarno Trulli, die voorzichtig zal moeten zijn in deze bocht.

Trulli, teamgenoot van Ralf Schumacher, komt dus de baan op, en komt iets tekort: 1 tiende na de eerste sector, 4 tienden na de tweede, en 6 tienden na een volledige ronde: 1:15.189 is een beetje trager dan de Williams van Nick Heidfeld.

Fernando Alonso dan, dicht bij z’n thuisland en op weg naar de voorlopige pole: 1 tienden voorsprong na de eerste sector, en een vergroting naar vier tienden in de tweede. De Spanjaard gaat 0.459s sneller dan Webber: 1:14.125 is een tijd die tevens moeilijk bij te halen zal zijn voor Kimi R�ikk�nen, de laatste die vandaag moet rijden.

Moeilijk, maar niet onmogelijk voor de Fin: twee tienden bedraagt de voorsprong na ��n derde, en nog een tiende erbij in het tweede baangedeelte! Hij gaat zo door, en zet zich op een goede uitgangspositie voor de tweede kwalificatie morgen: hij heeft reeds een voorsprong van 0.481s om de in Monaco o zo belangrijke pole in handen te nemen.

Hoe het ook zij, we krijgen morgen alweer een unieke race in de straten van het kleine Monaco. De tijden liggen echter niet dicht bij mekaar, zoals U zometeen zal kunnen zien op deze site…

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *