Ecclestone droomt van Formule 1-vrouw, zo luidde de titel van een artikel in de Telegraaf.

De 83-jarige grote kleine baas van de sport ziet graag een vrouw als deelneemster van een Grand Prix. De bejaarde Brit vreest evenwel dat een rentree van de dames in de cockpit tijdens een officiële race nog wel even op zich zal laten wachten.

Wel zal Susie Wolff dit jaar twee maal in de VT’s haar opwachting maken. Voor de eerst sinds 22 jaar zal er dan een vrouw deelnemen aan een raceweekend. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1992 toen Giovanna Amati voor Brabham reed.

En toch is de ommezwaai van Ecclestone opmerkelijk. Bernie heeft zich in het verleden niet bepaald lovend uitgelaten over vrouwen die de stap zouden willen wagen naar de Formule 1. Zo zouden vrouwen niet tegen mannen moeten racen en zag de bejaarde een vrouw graag in het wit, ‘net als alle huishoudelijke artikelen‘.

Maar opvallend is het wel. Maria Teresa de Filippis was in 1958 in België op het circuit Spa-Francorchamps de eerste vrouw in de Formule 1. Je zou dan denken dat er meer dames zouden opstaan? Er hebben tot eind 2013 zeven vrouwen actief deelgenomen in de sport, tegenover 822 mannen.

Uw scribent kwam, naast De Filippis, niet verder dan Lella Lombardi, Desire Wilson, Amati, de onfortuinlijke Maria de Villota en Susie Wollf.

Vergeet ik bijna Divina Galica [dank Erik Koot!] en De Silvestro. Sauber maakte eerder dit jaar nog bekend dat de 25-jarige Zwitserse Simona de Silvestro dit jaar gaat testen bij het Formule 1-team. Als dit goed gaat zou ze mogelijk volgend jaar haar debuut kunnen maken in de F1. Zij zou dan nummer acht worden, maar Simona moet eerst haar superlicentie nog behalen.

Maar dat moeten we nog zien, omdat Sauber ook nog Sirotkin zou voorbereiden op een racestoeltje. En omdat de Nederlander Giedo van der Garde de officiële test- en reservecoureur is.

Dus blijft het de vraag hoe serieus Sauber is met deze dame. Het team loopt niet bepaald over van de financiële middelen. Doch is het uitgerekend Susie Wolff die relativeert. Er zijn duizenden mannen met talent die ook F1 willen rijden. Maar er zijn maar 22 stoeltjes beschikbaar. Er zijn dus veel meer mannen die het niet redden.

Een logische opmerking, dus Wolff kun je alleen maar gelijk geven.

En toch…In ons landje loopt een zeer talentvolle dame rond. Misschien zal zij de ban echt kunnen breken?

.