Formule 1-opperhoofd Bernie Ecclestone kan zich gaan opmaken voor een woelig 2013. De steenrijke Brit wordt opgejaagd door Duitse aanklagers over het omkoopschandaal rond de inmiddels achter tralies zittende Gerhard Gibrowsky. Een eventuele veroordeling kan, los van mogelijke gevangenisstraf, grote consequenties hebben voor de positie van Ecclestone. Daimler, moederbedrijf van Mercedes, heeft al aangekondigd in het geval van een veroordeling te eisen dat Eccelstone zijn machtspositie in de F1 zal overdragen.

Bernie reageerde daar destijds strijdlustig op door te verkondigen dat zijn vertrek serieuze problemen kan opleveren met bepaalde circuiteigenaren. Toch geeft Ecclestone in The Daily Telegraph toe dat zijn positie in gevaar komt als de Duitsers besluiten tot rechtsvervolging. Ecclestone: Waarschijnlijk zal ik gedwongen zijn om af te treden. Dat lijkt mij logisch als ik vast zit.

Mocht de bejaarde Brit opstappen betekend dat het einde van een tijdperk. Bernie kwam eind jaren ’70, begin jaren ’80 aan de macht na afloop van de FISA/FOCA-oorlog die hij uitvocht met toenmalig FISA-president Jean-Marie Balestre. Ecclestone’s macht was sinds die dagen drie decennia lang vrijwel onaantastbaar. De grote vraag voor de sport is dan ook wie er in zijn voetsporen zal treden. Luca di Montezemolo en Monisha Kalterborn zijn in het verleden regelmatig genoemd, maar hebben beiden aangegeven dat niet te ambieren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.