Benzine in de Formule 1

Benzine is cruciaal in de Formule 1. In de Formule 1 gaat het om miljoenen en draait het soms om duizendsten van seconden. Alle teams investeren honderden miljoenen in auto’s en motoren. Naast de miljoenen gaan ook de ontwikkelingen in de Formule 1 snel en zijn de verschillen uiterst klein.
Benzine is daarbij belangrijk, het motorenreglement is gedeeltelijk bevroren. Dit betekend dat diverse onderdelen van de motor niet ontwikkelt mogen worden. Benzine mag wel worden ontwikkelt, dit gebeurd dan ook. Hoe beter de benzine, hoe meer vermogen er uit de motor gehaald kan worden. Snellere benzine kan dus het verschil zijn tussen succes en verlies.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de benzine in de Formule 1 niet heel geavanceerd. Het is te vergelijken met Euro 98 ongelode benzine. Je zou je eigen auto dus ook met Formule 1 – benzine kunnen tanken. Wat men in de Formule 1 probeert is de benzine zo zuiver mogelijk maken, een hoger octaangehalte betekent over het algemeen meer paardenkrachten. En paardenkrachten zijn natuurlijk cruciaal in de Formule 1. Elk team wil zoveel mogelijk paardenkrachten, hoe meer, hoe sneller de rondetijd en hoe groter de kans op succes. En met winst in Formule 1 zijn ook vele miljoenen gemoeid, en daarbij natuurlijk niet vergetend de prestige!

Tijdens een Formule 1 weekend worden veel benzine monsters geanalyseerd. Zo kan een benzine en smeermiddelen worden gezien of bepaalde onderdelen van de motor slijtage vertonen. Zo hebben diverse benzine leveranciers mobiele laboratoriums staan in de Formule 1 paddock.
Tijdens een race verbruikt een Formule 1 – bolide 135 tot 145 liter benzine. Volgens de regels mag een Formule 1 – auto maximaal 75 liter per 100 kilometer verbruiken. Veel coureurs rijden tactisch, geregeld wordt tijdens een race benzine gespaard. Dit kan de coureur doen door zuiniger te zijn met gaspedaal. Daarnaast zijn er diverse elektronische motorprogramma’s, hiermee kan benzine worden bespaard. Een zuiniger programma gaat wel ten koste van vermogen en dus een mindere rondetijd.

Tijdens de race kan een coureur, in een gevecht, er ook vaak voor kiezen om een aanvallende instelling te gebruiken. In de kwalificatie worden deze instellingen ook gebruikt, er wordt dan gekozen voor maximaal vermogen.
In je eigen prive auto is het ook wenselijk dat je zo zuinig mogelijk kan rijden met benzine. Hoe meer kilometers je kan rijden op dezelfde tank, hoe beter dit is voor je portemonnee en het milieu.

Sinds 2010 mag niet meer worden getankt in de Formule 1. Vroeger ging dit nog wel eens mis, zo is de beroemde pitbrand van Jos Verstappen tijdens de Grand-Prix van Duitsland op het circuit van Hockenheim in 1994 wereldberoemd. Jos Verstappen kon maar net ontkomen.
Het verbieden van bijtanken heeft wel veel discussie opgeroepen. De FIA wil de Formule 1 duurzamer maken en daarmee het besparen van benzine promoten. Critici stellen echter dat het besparen van benzine niet bij het racen hoort, zij willen vooral spektakel zien.
In je eigen auto kun je natuurlijk ook een brandstoftoevoegsel gebruiken. Je kan hiermee de motoren reiniger of meer vermogen uit je auto halen.


Afbeeldingsbron: www.auto-onderdelen24.nlIn de Formule 1 wordt al veel decennia aan de zo optimaal mogelijk benzine samenstelling gewerkt. Zo werkt Ferrari al sinds de jaren ’30 samen met Shell. Dit is een van de oudste bestaande partnerships in de sport. De logo’s van Shell staan op de rode Scuderia. Het team van Max Verstappen, Red Bull, rijdt met ExxonMobil benzine.
Sinds 201 mogen teams nog maar met maar één brandstofspecificatie rijden. Het is daarom extra belangrijk dat het benzinemengsel voldoet. Volgens teambaas Christian Horner hebben de mensen van ExxonMobil nauwgezet samengewerkt met de engineers van Honda om tot een brandstof te komen die volledig in harmonie werkt met de power unit en de RB16B.

Samen zijn ExxonMobil en Red Bull dus op zoek naar succes, met het ultieme doel; de wereldtitel voor Max Verstappen. Ook voor volgend jaar werken beide partijen al weer verder aan nog betere benzine en smeermiddelen. Zo werkt het in Formule 1, stilstand is achteruitgang. Vele ontwikkelingen die in Formule 1 worden gedaan worden naar straatversies van de auto’s gekopieerd. Zo is bijvoorbeeld in het verleden ABS uitgevonden in de Formule 1.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter