Het veelbesproken Drag Reduction System (DRS) gaat in 2012 zijn tweede jaar in. Volgens de BBC zal er komend seizoen waarschijnlijk nog meer van het inhaalsysteem te zien zijn, want tijdens de eerste GP in Melbourne zullen er volgens de Britse omroep twee DRS-zones liggen in plaats van één. Tevens zal de zone in Valencia verlengd gaan worden.

Het systeem is bedacht en ontworpen door een werkgroep waar onder meer McLaren’s technische baas Paddy Lowe deel van uitmaakte. Lowe is er nog altijd van overtuigd dat het systeem goed heeft gewerkt en haalt zijn schouders op voor de kritiek, die er wel degelijk is. Critici menen namelijk dat DRS inhalen te eenvoudig maakt.

Lowe: We hebben lang gekeken hoe we de aerodynamica van de wagens zo kunnen aanpassen dat er meer ingehaald kan worden, maar die discussie kunnen we nu achter ons laten. DRS is veel effectiever, goedkoper en makkelijker. Bovendien kunnen we het aanpassen van race tot race.

Zoals gezegd: niet iedereen is het met hem eens. Inhalen door op een knop te drukken is fundamenteel verkeerd, zo meent Niki Lauda. De verdedigende coureur is volkomen kansloos. Sportief bekeken is dat niet eerlijk.

De Oostenrijkse oud-kampioen zegt in Salzburger Nachrichten dat DRS bovendien onnodig was door de komst van de Pirelli-banden. De Italiaanse banden slijten snel, waar ook al veel kritiek op kwam, maar hebben er tevens voor gezorgd dat er meer positiewisselingen plaatsvonden.

De benadering van Pirelli is goed, zegt Lauda. Door de banden wordt er automatisch meer ingehaald omdat ze vaak tot aan de limiet worden afgereden.