Sinds die fameuze woensdag 21 januari, de dag waarop Bas Leinders de kans kreeg het stuur te nemen van een Formule 1 op het circuit van Barcelona, werd in de coulissen druk onderhandeld om onze landgenoot te lanceren in de functie van testpiloot bij Jordan Grand Prix. Op dat vlak blijft alles mogelijk�

imageNa de testgalop op Catalaanse bodem, had het management van Leinders het vereiste budget geraamd op 2 miljoen euro om verder te kunnen discussi�ren met Eddie Jordan om die fel begeerde job als 3de piloot in de wacht te slepen. Goed nieuws: die som werd verzameld door het team rond de Belgische piloot�

“We kunnen stellen dat er, na de test, een tweede doel bereikt is,”

vertelt Bas. “Het team Jordan-Ford werd onmiddellijk op de hoogte gebracht. De bal ligt nu in hun kamp. We weten dat er nog andere piloten in de running zijn en de inzet stijgt van dag tot dag. Maar, in de Formule 1 is alles mogelijk, zeker vandaag de dag�”

Om dit te illustreren kunnen we de toestand van het Jordan team begin februari even bekijken. De nieuwe eenzitter, gedoopt EJ14, werd recent voorgesteld en de eerste rondjes toonden aan dat de wagen potentieel heeft. De Duitser Nick Heidfeld, bevestigd als eerste piloot, had het privilege de wagen zijn vuurdoop te geven. Ook het partnership met Benson & Hedges werd reeds bevestigd. Een situatie die in het voordeel speelt van een Britse piloot voor het zitje als tweede piloot. Allan McNish en Ralph Firman azen op een kans. Dat geldt niet meer voor de Nederlander Jos Verstappen, ondanks de aanwezigheid van het logo van zijn hoofdsponsor op de flanken van de wagen tijdens de eerste rondjes.

imageMaar, in voorbije uren is de situatie weer veranderd. Dat vertelt Bas�

“Tegen alle verwachtingen in, lijkt Giorgio Pantano momenteel de beste papieren te hebben om tweede piloot te worden van Jordan-Ford. Hij heeft in elk geval de steun van een grote Monegaskische sponsor die doorslaggevende argumenten op tafel zou kunnen leggen�”

We herhalen het nog eens: alles blijft mogelijk!

Dat geldt voor het tweede zitje. Blijft het derde stuur, waar Leinders zijn zinnen op heeft gezet.

“Het is belangrijk te preciseren dat de testpiloot die vrijdagochtend de vrije trainingen rijdt, in de voorbije twee seizoenen niet meer dan 6 Grote Prijzen gereden mag hebben. Dat beperkt de keuze van de teammanagers. Dat betekent, bij voorbeeld, dat McNish en Firman niet in aanmerking komen voor die functie.”

 

imageI n de onmiddellijke entourage rond Bas Leinders wordt alles in het werk gesteld om het beslissingsproces te versnellen. Het begin van het “F1” avontuur dateert van iets meer dan twee maanden geleden. Ondertussen is al een hele weg afgelegd. Heel wat inspanningen� De werkers achter de schermen laten de armen zeker niet hangen, zoals Bas bevestigt�

“Indien we er nu niet in zouden slagen de rol van derde piloot te bemachtigen, dan zullen we ons concentreren op een deelname aan de Grote Prijs van Belgi�. Het is ook nog mogelijk om in de loop van het seizoen opgenomen te worden in een testteam.” Leinders wil bovendien ook wedstrijdritme opdoen, indien de onderhandelingen langer mochten aanslepen. “Er zijn mogelijkheden in de World Series of andere evenwaardige kampioenschappen. Indien er de komende twee weken geen oplossing wordt gevonden in de Formule 1, zal alles in het werk gesteld worden om me zoveel mogelijk te laten rijden in de best mogelijke omstandigheden.”

 

Om dit overzicht van de huidige situatie af te sluiten, onderlijnen we nog eens hoe enthousiast het brede publiek reageerde op de projecten van Bas de voorbije weken�

“Na de test kreeg ik ontelbare sympathiebetuigingen. Ik moet toegeven dat ik zelf verrast ben. Mensen die ik absoluut niet ken spreken me op straat aan om te vragen hoe het met de onderhandelingen staat. Dat bewijst dat de Formule 1 enorm veel mensen bezighoudt, zeker niet alleen de autosportliefhebbers. Dat enthousiasme werkt extra motiverend voor de mensen rondom mij. Ik voel me gesteund en dat is fantastisch�”

Persbericht Bas Leinders

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter