Rubens Barrichello zag zich eind 2011 gedwongen te stoppen met de Formule 1, na een loopbaan van maar liefst 19 jaar in de koningsklasse van de autosport. Maar de 40-jarige Braziliaan heeft nooit een geheim gemaakt van zijn wens om naar de Formule 1 terug te keren, ondanks zijn huidige loopbaan in de Amerikaanse IndyCar Series in 2012.

In Austin kwam de recordhouder qua GP-deelnames voor het eerst weer in de paddock en ook op Interlagos in Sao Paulo, Brazilië.

Maar het Braziliaanse website tazio.com.br vermoedde dat de aanwezigheid van Barrichello misschien niet alleen voor de race en show was, en dat er achter de schermen verkennende gesprekken zijn geweest met Caterham over een mogelijke racezitje in 2013!

Het gerucht gaat dat Barrichello een streepje voor heeft qua voorkeur van de nieuwe Caterham baas, Cyril Abiteboul. En zoals het hoort bij dit soort geruchten, waren er geen directe citaten om deze bewering te ondersteunen.

Wat wel werd bevestigt, was een [ontkennende] verklaring van Barrichello dat hij afgelopen weekend niet op zoek naar een nieuwe stoel in de Formule 1: “Ik ben hier gekomen om te genieten [van de race], en niet om te praten over een stoel in 2013. Maar voor de rest ben ik gelukkig., zei hij tegen de pers, eraan toevoegend dat hij zich nog steeds verbonden voelde met de Formule 1 wereld.

Nadat Charles Pic werd bevestigd als een van de Caterham’s coureurs voor volgend seizoen, zijn er talloze andere namen verbonden met het tweede stoeltje onder wie Barrichello’s landgenoten Luiz Razia en Bruno Senna.

Ook Giedo van der Garde wordt nog steeds genoemd en heeft als voordeel dat hij het team al kent. Echter verklaarde de Nederlander dat zijn toekomst nog helemaal open ligt. De contacten zouden warm zijn en men is tevreden over Giedo, doch zijn er geen nadere [positieve] ontwikkelingen.

De huidige kopman van het team, Heikki Kovalainen, had al gezegd dat zijn eigen kansen om bij het team te blijven niet goed leken. Dit omdat Caterham veel geld dreigde te verliezen, omdat Marussia de tiende plek voor constructeurs had gepakt. Dat euvel werd verholpen door goed presteren van Petrov in de laatste GP van het seizoen, maar Kovalainen meent dat hij nu ook sponsors moet zoeken en acht zich niet in staat om een grote hoeveelheid sponsorgeld voor het team binnen te slepen.