BARNa de race van gisteren was het vermoeden volledig bevestigd: BAR staat aan het begin van een rotseizoen. De vice-wereldkampioen bij de constructeurs heeft na drie races nog geen enkel punt gescoord, en dat ligt vooral aan de betrouwbaarheid.

Voor Jenson Button (vorig jaar 15 punten uit 3 races) en Takuma Sato (vorig jaar 4 punten uit 3 races) is dit seizoen dan ook een ware Tantaluskwelling. Voor Button was het gisteren de derde opgave van het seizoen: in Australi� werden beide BAR-coureurs binnengehaald in de laatste ronde, om zo een nieuwe motor te mogen steken in Maleisi�, in Sepang begaf de motor het na enkele ronden. Ook Takuma Sato heeft nog geen zwart-wit gezien. Ook hij werd in Australi� binnengeroepen, en in Maleisi� hield een hevige griep hem van de baan. Zijn vervanger in die race, Anthony Davidson, voelde net als Button een ontploffing achter zich na enkele ronden.

Het BAR-team heeft met andere woorden nog geen enkele keer een volledige race-afstand afgelegd dit seizoen, wat ronduit schrikwekkend is. Jenson Button verklaarde gisteren over zijn race, die hij be�indigde met een probleem aan de koppeling: “Ik had een redelijke start, onze wagen voelde goed en we hadden een hoge snelheid, dus we hoopten uiteraard op betere dingen. Ik probeerde Fisichella in te halen in de tweede ronde, maar hij verplaatste zich naar me toe, en ik verloor drie plaatsen achter hem. Ongeveer vanaf ronde 20 begonnen we moeilijke schakelingen te ondervinden, en ook tekenen van slijtage aan de remmen, dus moest ik wat meer op de remmen beginnen letten.”

“De pitcrew verwijderde de linkervoorband in de laatste pitstop,” ging Button verder, “om de linkervoorrem te inspecteren, en het leek erop dat we het einde van de race zouden halen. Maar wanneer ik in eerste probeerde te geraken en probeerde te vertrekken, kwam het koppelingsprobleem tevoorschijn, en ik kon niet vertrekken. De jongens hebben een fantastisch werk gedaan om te proberen me terug in de race te krijgen, maar bij de uitgang van de pitstraat stopte de wagen weer.”

Er is echter nog hoop te vinden bij de Brit, die het ongetwijfeld enorm jammer vindt dat hij niet naar Williams mocht: “Nu gaan we twee weken testen, waarin we hard moeten werken aan de betrouwbaarheid voor Imola. We zullen een nieuw pakket en een sterkere wagen hebben, dus laten we hopen dat San Marino de plaats is waar ons seizoen echt start.”

Takuma Sato had dan weer problemen aan de remmen. Er was in de remzones al een hele tijd zwarte rook te zien achter de linkerkant van de wagen van de Japanner, wat erop wees dat er iets mis was. Uiteindelijk werd hij binnengehaald om op te geven, en de linkerkant van z’n bolide zag helemaal zwart van de vuile rook. Sato verklaarde gisteren: “We hadden een prachtige race zolang het duurde, dus is het een spijtige zaak dat ik moest opgeven. Ik had een goede start, en kon veel plaatsen goedmaken in het begin van de race, wat zeer boeiend was, en ik genoot er echt van. Maar dit is een circuit dat zwaar is voor de remmen, en we hadden een probleem met de slijtage aan de remmen. Ik ben natuurlijk teleurgesteld, maar het team heeft prachtig werk geleverd om me voor Rubens te houden na m’n pitstop.”

“We moeten nu geconcentreerd blijven op de positieve zaken, en ik kijk al uit naar de testperiode van twee weken waar we zullen blijven pushen om de wagen te ontwikkelen voor Imola.”

Technisch directeur Geoff Willis liet ons de positieve kanten van de race van BAR zien, en ging verder: “We moeten nu de oorzaak van onze rem- en koppelingsproblemen onderzoeken. We hebben zeer veel onderdelen om de komende twee weken te testen, en met nieuwe motoren voor Imola, moeten we ons concentreren op het verbeteren van de prestaties van het chassis.”

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter