Nu Red Bull Racing heeft bekendgemaakt dat Daniel Ricciardo vertrekt bij het team in 2019 heeft de rijdersmarkt een bocht van honderdtachtig graden gemaakt. Veel deals die als ‘zo goed als zeker’ aangemerkt stonden kunnen het raam uit. Een overzicht van de rijdersmarkt op dit moment.

Mercedes
Bij Mercedes hoeft men zich niet meer druk te maken over het rijdersduo. Zowel Lewis Hamilton als Valtteri Bottas zijn reeds door het team vastgelegd voor 2019.

Ferrari
Ferrari heeft Sebastian Vettel als zekerheid voor 2019. Kimi Räikkönen is minder zeker van zijn zitje, hoewel het gezien zijn prestaties gezien niet ondenkbaar is dat de Fin aanblijft in 2019. Mocht dat niet het geval zijn, dan zit Charles Leclerc op het vinkentouw om het stoeltje over te nemen. Echter, Ferrari staat er niet om bekend dat het een onervaren coureur als Leclerc in zal gaan zetten.

Red Bull Racing Honda
Max Verstappen is verzekerd van een stoeltje bij Red Bull Racing. Daniel Ricciardo vertrekt bij het team, en dat zet de deur open voor Carlos Sainz, die na 2018 zonder stoeltje zit dankzij de komst van Ricciardo bij Renault. Als outsider is wellicht Pierre Gasly een optie voor Red Bull, alleen heeft de Fransman slechts één seizoen aan ervaring bij zich.

 

Renault
Bij Renault is het Nico Hulkenberg die zeker is van zijn verblijf bij Renault. Het team verraste daarnaast ook door Daniel Ricciardo aan te kondigen als coureur voor 2019.

Haas Ferrari
Haas F1 heeft officieel nog twee zitjes te vergeven. De kans is groot dat Kevin Magnussen zal aanblijven bij het Ferrari B-team. De tweede rijder bij het team is allerminst zeker. Romain Grosjean presteert zeer matig, en het zou niet gek zijn als Haas hem bedankt voor bewezen diensten aan het eind van het seizoen. Ferrari zou in dat geval Charles Leclerc nog een jaartje kunnen laten rijpen bij het team.

Force India Mercedes
Het team onder vuur is Force India. Het team is in Hongarije onder curatele gesteld en wacht momenteel op een overnamekandidaat. Hiervoor zijn twee namen in beeld. Lawrence Stroll zou het team willen overnemen, en vervolgens zoonlief Lance Stroll willen stallen. Daarnaast vist ook de vader van Nikita Mazepin naar het team, om daar op zijn beurt zijn zoon te laten racen. Met de komst van Ricciardo naar Renault zou Force India vervolgens wel eens de enige optie kunnen zijn voor Esteban Ocon. Ook Sergio Perez moet niet vergeten worden, want ook de kansen van de Mexicaan lijken langzamerhand op te drogen.

McLaren Renault
De stoeltjes van McLaren zijn weliswaar niet meer zo geliefd als een aantal jaren geleden, maar ook hier zijn er kansen genoeg voor verschillende coureurs. Afwachten is vooral wat Fernando Alonso gaat doen. Plakt hij er nog een jaar aan vast in Woking of laat hij het kwakkelende team voor wat het is? Mocht Alonso blijven, dan wil hij graag Carlos Sainz als teamgenoot, maar met de recente ontwikkelingen lijkt het erop dat hij naar Red Bull vertrekt. Dat biedt kansen voor de onder vuur liggende Stoffel Vandoorne. Een ander wild gerucht is dat Sergio Perez het na een matig 2013 nog een jaartje zou mogen proberen bij McLaren. Daarnaast heeft McLaren ook nog altijd Lando Norris in haar talentenpoule.

 

Scuderia Toro Rosso Honda
Pierre Gasly lijkt zeker te zijn van zijn stoeltje bij Scuderia Toro Rosso. Het tweede stoeltje is interessanter. Brendon Hartley heeft naar verluid al mogen vernemen dat hij 2018 mag afmaken, maar daarna zijn biezen moet pakken. De talentenpoule van Red Bull droogt daarmee een beetje op. Het team heeft Daniel Ticktum nog als heet ijzer in de Formule 3. Maar die zal alleen mogen overstappen wanneer hij voldoende punten haalt voor zijn superlicentie. Een naam die ook hardnekkig blijft bij Toro Rosso is die van Lando Norris. Honda heeft daarnaast aangegeven graag een Japanner in de Formule 1 te willen en heeft Nirei Fukuzumi in haar talentenprogramma. Maar ook Fukuzumi gaat in de Formule 2 niet genoeg punten scoren voor zijn superlicentie.

Sauber Ferrari
De stoeltjes bij Sauber zijn gewild. Het team is lekker bezig in 2018 en heeft goede vooruitzichten voor 2019 dankzij het krachtige Ferrari pakket. Mocht Charles Leclerc niet terecht kunnen bij Ferrari of Haas, dan zal hij waarschijnlijk bij Sauber kunnen aanblijven. Daarnaast wordt de naam van Antonio Giovinazzi veelvuldig genoemd. Ook Marcus Ericsson mag niet uitgevlakt worden voor het stoeltje. Zijn management heeft namelijk nog steeds een behoorlijk aandeel in het team. Verder worden er bij Sauber niet echt namen genoemd. Een vaag gerucht is wel dat het team zou willen kiezen voor de ervaring van Romain Grosjean.

Williams Mercedes
De stoeltjes van Williams worden helaas als achterhoedezitjes gezien anno 2019. Sergey Sirotkin zal naar verluid mogen aanblijven in het Britse Grove. Indien zijn vader niet Force India overneemt zal ook Lance Stroll een kanshebber zijn voor een stoeltje. Mocht Stroll echter wel vetrekken zou het team er goed aan doen om Robert Kubica in te zetten als ervaren man naast Sirotkin. Williams zou ook een interessante optie kunnen zijn voor het Force India duo dat wellicht op straat komt te staan, Sergio Perez en Esteban Ocon.